a

Ana Tudora, designera din București care creează accesorii nonconformiste, în formă de dulciuri delicioase

- - 20- 336 vizualizari

Bucureșteanca Ana Tudora are 34 de ani și este omul din spatele brand-urilor Cuki Bags și Deliciu Mic, care produc accesorii create din pastă polimerică. Se descrie ca fiind „un suflet de copil într-un corp de adult, o femeie cu imaginație, umor, aspirații, vise, creativitate și pasiune pentru tot ceea ce face”.

de Ionuț Axinescu

Pasiunea ei pentru design a apărut după ce a absolvit Facultatea de Stomatologie din București. „Meseria de medic dentist mi-a adus multe beneficii și, în același timp, m-a făcut să realizez ce lipsește din viața mea”, spune Ana. Așa că, la un an după absolvire, s-a înscris la Facultatea de Arte, secțiunea de Design Vestimentar. Ideea de a modela pasta polimerică prinsese deja contur și era fascinată de ce putea să creeze de la zero, din materiale brute

Care a fost primul lucru pe care l-ai creat din pastă polimerică?
Când am fost invitată la ziua de naștere a unei foarte bune prietene, m-am gândit că nu ar strica să-i fac un cadou altfel, original, așa că i-am modelat un set de bijuterii inspirate de dulciurile ei preferate. Văzând cadoul și modul de realizare, prietenele mele au început să-mi solicite să le fac și lor. De la o simplă pasiune, toată treaba asta s-a transformat într-un mini business, un proiect de suflet, care anul acesta a împlinit deja opt ani.

Când și cum ți-a venit ideea proiectului Cuki Bags?
El este o extensie a proiectului Deliciu Mic și a apărut din dorința mea de a crea piese unice, statement, accesorii de care să-ți amintești cu drag. Sunt accesorii vestimentare non-conformiste, dar totodată ușor de asortat oricărei ținute, la orice moment din zi și din noapte. Cuki Bags se îndreaptă foarte mult spre zona de fashion, de altfel produsele și accesoriile din acest brand au apărut în diferite show-uri și prezentări de modă ale unor designeri cunoscuți.

Am văzut că realizezi o varietate de produse, de la genți până la cercei și coliere. Care sunt cele mai căutate?
Clientela e foarte variată, iar cerințele sunt diferite pe fiecare categorie de vârstă. Spre exemplu, există persoane care preferă accesoriile foarte finuțe, care pot reprezenta fie unul dintre deserturile lor preferate (de exemplu, pandantive sau cercei sub formă de macarons). Dar totodată există și persoane care-și doresc să fie în centrul atenției și care achiziționează, de pildă, genți foarte colorate, în formă de tort.

Ca un fel de top, unele dintre cele mai comandate produse Cuki Bags sunt gențile în formă de înghețată, cele în formă de tort curcubeu, cerceii macarons și tortul unicorn.

Cum îți găsești inspirația să faci toate astea?
Am multe surse de inspirație, dar poate cea mai importantă dintre ele e fiul meu. Din joacă, îmi vin ideile. Spre exemplu, dacă am o prăjitură preferată, o culoare care îmi place și un concept, le asociez cumva, în așa fel încât să obțin un întreg. Uite un exemplu: macarons și crema cu sprinkles curcubeu sunt două dintre deserturile preferate ale mele și ale fiului meu. Așa am creat cerceii cu macarons, în formă de unicorni.

De asemenea, mă inspiră foarte mult și cofetarii de afară. Urmăresc cu mare interes creațiile lor și am reușit chiar să realizez câteva genți care să semene cu prăjiturile pe care ei le fac.

Cine sunt clienții tăi? Mai mulți din țară sau mai degrabă străini?
Majoritatea sunt din străinătate, din toate colțurile lumii, din Europa până în America. Spre deosebire de cei de afară, care comandă cu preponderență gențile statement, românii cumpără foarte multe coliere și accesorii de dimensiuni mici. În România, piața e încă reticentă la astfel de piese statement. Dar sunt surprinsă să observ că, de la an la an, avem tot mai multe cereri de la localnici.

Fotografie de Liviu Octavian Vasile

Cât a durat până ai ajuns să ai un business sustenabil, care să îți permită să te dedici in totalitate lui?
Cred că a durat aproximativ un an. A fost cea mai mare dorință a mea, să reușesc să fac asta, ca să pot sta lângă familia mea și să-mi îndeplinesc visul. Pentru asta, am acordat o atenție deosebită produselor, am vrut să fie de calitate incontestabilă. Este un job solicitant, dar când primești feedback pozitiv din partea oamenilor, ai parte de cea mai mare satisfacție personală.

Cam cât durează să realizezi handmade un produs? Spre exemplu, o geantă.
Nu aș putea să zic un timp exact, pentru că intervin foarte mulți factori, care țin de complexitatea produsului. Să spun că o geantă de dificultate medie poate dura între o zi și patru. Cerceii, de la câteva minute la o oră, în timp ce un portofel îmi ia o zi sau două.

Fotografie de Adina Chițu

Ce alte lucruri mai faci?
Pot crea absolut orice, totul depinde de imaginația clientului. Sunt persoane care îmi solicită anumite obiecte personalizate pentru diferite ocazii și care îmi trimit poze ca sursă de inspirație. Deliciu Mic, celălalt brand al meu, oferă o varietate mai largă de produse, de la figurine personalizate până la lumânări de botez sau accesorii pentru diverse evenimente, precum nunți sau botezuri.

Care sunt cele mai trăznite cereri pe care le-ai avut?
Una dintre cele mai mari provocări a fost să reproduc ceea ce realizează brutarii. Și-am și reușit să mă ridic la nivelul așteptărilor. E foarte greu să reproduci un tort natural și să dai viață produsului tău, în așa fel încât să iasă identic, având în vedere că materialele pe care le utilizez nu sunt atât de ușor de folosit. Cel puțin, comparativ cu frișca sau cremele pentru tort.

Fotografie de Ana Tudora
Fotografie de Liviu Octavian Vasile
20 recommended
336 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Ionut Axinescu


Bookmark?Remove?

Csibi Magor, ecologistul român stabilit în Coreea de Sud care luptă pentru salvarea planetei:„Soluția este să ne unim, nu să împărțim oamenii în buni și răi!”

-

Politolog la bază, Csibi Magor a reprezentat România în Parlamentul European între 2007 și 2009, a lucrat o perioadă și ca jurnalist, însă în ultimii ani s-a dedicat exclusiv protejării mediului în care trăim. „Am realizat destul de repede că tema centrală a d... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Giorgiana Vlăsceanu, informaticianul care le învață pe românce secretele din IT: ”Avem un procent mare de femei care lucreaza in zona tech, cu mult peste media UE, iar asta este un plus pentru Romania!”

-

Giorgiana Vlăsceanu este absolventă a Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica din București, unde acum urmează un program de master. Printre numeroasele sale activități de educație digitală pentru copii și de voluntariat, ... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Irina Țuca, studentă la drept în Marea Britanie: „Tinerilor romani trebuie să li se ofere mecanismele necesare prin care să facă viitorul să arate cât mai bine”

-

Absolventă a Colegiului Național „Sfântul Sava” și campioană la debate în perioada liceului, Irina Țuca studiază acum dreptul la cunoscuta universitate Cambridge, din Marea Britanie, din „ambiția de a-și depăși limitele și pentru a-și da șansa să încerce ceva ... Mai mult »