Pictorul român recunoscut pe plan internațional împlinește astăzi 91 de ani

- Sponsored post - 35- 283 vizualizari

 

Dan Hatmanu s-a născut pe 31 octombrie 1926 la Scobinți, județul Iași, și este un pictor și grafician român.

S-a înscris la Institutul de Arte din Iași în 1945, unde i-a avut ca profesori pe Corneliu Baba și Ion Irimescu. Printr-un concurs organizat de Academia Română, Hatmanu primește bursa Nicolae Grigorescu, care îl trimite un an la Leningrad, și unul la Paris, pentru a-și continua studiile.

A debutat în anul 1948, iar operele sale au impresionat pe plan global. Dan Hatmanu a ținut expoziții în Veneția, Praga, Viena, Cairo, precum și în Asia, într-o perioadă în care foarte puțini oameni de cultură europeni ajungeau acolo. Cele mai importante expoziții le-a susținut la Osaka și Tokio.

Unul dintre cele mai controversate tablouri ale sale întruchipează cuplul Ceaușescu ciocnind un pahar cu Ștefan cel Mare, care scoate dintr-un alt tablou o mână pentru a ajunge la cei doi.

A fost decorat în 1971 cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a și, în decembrie 2000, a primit Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler.

35 recommended
comments icon 0 comments
283 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de


Bookmark?Remove?

Schița primei rachete a fost găsită în România

-

  Pentru cei care nu știau, prima schiță a unei rachete în Europa a fost redactată de Conrad Rudoolf Haas, la mijlocul secolului al XIV-lea. Opera a fost redescoperită de către Doru Todericiu, în 1961, care a studiat cu atenție această schiță. Mai e cunos... Mai mult »