Bucureștiul belșugului gastronomic

- - 4- 78 vizualizari

Cu toate neajunsurile ei, Capitala de după Marea Unire era un oraș în general apreciat de locuitorii lui, chiar în comparație cu mari metropole ca Paris, Viena ori Berlin.

Chiar dacă un nutriționist de azi ar avea multe de comentat referitor la obsesia românilor pentru pâine, pe atunci se considera că faptul că românul consumă multă pâine este un semn de civilizație și belșug. Iată un fragment dintr-un ziar din 1930: ”O familie întreagă de austrieci sau germani nuconsumă la un prânz mai mult de un sfert de pâine, când la noi, fiecărui mesean i se oferă o jumătate din gustosul și hrănitorul aliment”.

Faptul că în București puteai să-ți iei fructe și legume de la tarabe care împânzeau orașul era și el bine privit de bucureștenii care se îngrozeau de cum, la Paris, bunăoară, tomata era considerată un lux, iar singurul fruct relativ accesibil pe străzi era banana, după cum aflăm din revista Realitatea Ilustrată, ediția cu numărul 460.

În general, negoțul cu alimente și fructe depe străzi, fără îndoială semn al orientalismului capitalei, era considerat unmare noroc și un motiv de fală de românii vremii, care detestau faptul că înorașe celebre din vest nu te puteai ospăta bine decât dacă intrai într-un restaurant scump și rece.

Pe lângă fructe, legume, țuiculițe, mititei și fripturi de tot felul, o constantă a puzderiei de tarabe cu mâncare a Bucureștiului interbelic era porumbul fiert sau (mai rar) copt, considerat un soi de delicatesă accesibilă oricui.Într-atât de ”de bonton” era considerat porumbul fiert încât nu era deloc neobișnuit ca o doamnă îmbrăcată impecabil, după ultime tendințe, dată cu parfum și cu o coafură extravagantă, să ronțăie dintr-un porumb în timp ce urmărea ultima reprezentație de la Operă, potrivit aceleași reviste menționate mai sus.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația și Patrimoniul Turistic

 

 

 

 

 

4 recommended
comments icon 0 comments
78 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Românul care a lucrat pe Wall Street și acum studiază Inteligența Artificală la Stanford: „Dacă ești proactiv și competitiv, America îți oferă numeroase oportunități!”

-

Alexandru Săvoiu este un tânăr pasionat de finanțe, motiv pentru care a ajuns ca după terminarea facultății să devină bancher pe Wall Street. Cu timpul, a realizat că inteligența artificială este domeniul viitorului, așa că va avea nevoie de cunoștințe în aces... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Bianca Costin, tânăra pasionată de programare care a făcut internship la Google: „Idealul meu e să lucrez mereu la proiecte în care cred, care pot avea un impact pozitiv în lume”

-

Bianca este o tânără pasionată de informatică și tehnologie A făcut un internship la Google și acum lucrează la un proiect numit Wellcode, care își propune să îi învețe pe tineri programare de la zero. Spune că, indiferent de zona geografică în care te afli, t... Mai mult »

Ne dorim să rămâneți alături de noi în continuare!

Echipa Viitorulromaniei are nevoie de acordul dumneavoastra in conformitate cu noile reglementari privind Protectia Datelor (GDPR).
Partenerii nostri folosesc tehnologii precum cookie-uri pe site-ul nostru pentru a ajunge mai usor la voi cu anunturi publicitare personalizate.
Prin acceptarea acestora va bucurați de continut, ne ajutati sa menținem site-ul gratuit si sa ne continuam demersul jurnalistic.

Iti multumim pentru acceptul tau !