a

Eliza Nițescu, ambasador Giving Tuesday: „România este unul dintre statele aflate pe ultimele locuri în lume la capitolul voluntariat”

- - 32- 94 vizualizari

Marți, 27 noiembrie, în peste 90 de state din lume se sărbătorește Giving Tuesday, ziua generozității apărută ca o reacție la Black Friday în 2012, în S.U.A. Pentru al doilea an consecutiv, Giving Tuesday se întâmplă și în România. Viitorul României a stat de vorbă cu o parte dintre ambasadorii Giving Tuesday de la noi și vă prezintă cauzele pentru care aceștia au ales să se implice. Invitata noastră de astăzi este Eliza Nițescu, consultant pentru afaceri, care în ultima zi de marți din noiembrie ne provoacă la o alergare caritabilă, ocazie pentru a strânge jucării pentru copiii de la HOSPICE Casa Speranței. Tu ce faci de Giving Tuesday?

Cine este Eliza Nițescu?

Sunt consultant pentru afaceri și comunicare. Am co-fondat un club de public speaking, sunt autorul unui manual de vorbit în public și am vorbit de patru ori pe scena TEDx. De cinci ani, sunt voluntar în domeniul sănătății, iar în prezent sprijin HOSPICE Casa Speranței. Sunt pasionată de expedițiile la mare altitudine, motiv pentru care majoritatea timpului meu liber îl dedic antrenamentelor montane.

Din pasiune pentru discursuri, sunt și co-organizator al TEDxFloreasca.

Țin aproape de mediul de afaceri românesc, atât în calitate de colaborator Business Days, cât și ca moderator și realizator la Bizi Live TV, primul canal de live stream din România dedicat mediului antreprenorial.

Împreună cu partenerul meu, Claudiu Belețoiu, dezvolt un program de alergare dedicat celor care își doresc un plus de energie și vitalitate în viața personală și profesională – antrenamentele SUNT ÎN FORMĂ au găzduit până în prezent peste 1.000 de alergători în cadrul edițiilor desfășurate joi dimineața, pe pista de atletism a Stadionului Dinamo București.

Cum ai început să ajuți?

Mi-a păsat mai tot timpul de cei din jurul meu, însă am deschis cu adevărat ochii la nevoile celor din jur atunci când mama mea a murit din cauza cancerului.

Ce înseamnă pentru tine Giving Tuesday și cum te implici în acest an?

Pentru mine Giving Tuesday înseamnă ziua binelui conștientizat la scară mai largă. Pe 27 Noiembrie mi-am propus să fac 3 fapte bune:

(1) Participarea la o ediție specială SUNT ÎN FORMĂ (charity run în care vom strânge bani și articole pentru copii, într-un format de alergare amuzant, cu dedicații muzicale din desene animate). Voi fi pe Stadionul Dinamo, de la ora 6.00, împreună cu toți alergătorii care vor găsi faină inițiativa noastră. Iată evenimentul aici.

(2) Livrarea workshopului EXPRESS YOURSELF (mix de actorie, improvizație și vorbit în public, pe care l-am pregătit împreună cu prietenul meu, actorul Paul Verhoogt) și pe care îl vom livra la RespiroTime, de la 19.30.

(3) Ceai fierbinte, cafea caldă și prăjiturele pentru oamenii „invizibili” care au grijă zilnic de noi, făcând o muncă grea: curățenie pe scările blocurilor unde locuim.

De ce consideri că e important ca fiecare dintre noi să ia atitudine în felul său pentru a schimba cumva lucrurile?

Contribuția face parte din misiunea personală a fiecăruia. Nu trăim singuri, trăim în comunități. Suntem designerii lumii pe care o locuim, iar arhitectura pe care o consolidăm este nevoie să facă mai bune condițiile în care trăim.

Cum ai ales segmentul pentru care încerci să faci ceva? Ce te motivează?

Mama mea a murit de tânără din cauza cancerului, fără să beneficieze de niciun minut de îngrijire paliativă. Consider că misiunea pe care și-a asumat-o HOSPICE Casa Speranței face ca pacienții cu diagnostic incurabil să primească cea mai bună formă de îngrijire pentru condiția lor, o formă de îngrijire care nu este acordată în niciun spital de stat în România.

„Mi-a păsat mai tot timpul de cei din jurul meu, însă am deschis cu adevărat ochii la nevoile celor din jur atunci când mama mea a murit din cauza cancerului.”

Cum vezi România anului 2018, ce e de făcut pentru a fi mai bine?

România anului 2018 este un loc în care se trăiește frumos. Cred că ajungem să vedem lucrurile din jur în funcție de modul în care ne focusăm atenția. Sunt multe lucruri frumoase în România și mulți oameni frumoși. Pentru a ne fi mai bine, e nevoie să fim mai implicați în 3 piloni pe care îi văd baza activităților de CSR: educație (includ aici și cultura), sănătate și mediu.

Ce te inspiră în ceea ce faci?

Viziunea mea despre o lume fără suferință.

Care sunt cele mai mari satisfacții ale tale de când acționezi în binele celorlalți?

Timpul petrecut cu pacienții de la HOSPICE Casa Speranței reprezintă cea mai mare realizare a mea și împlinirea supremă a mea ca voluntar.

Cât timp îți ocupă activitățile de voluntariat și cum vezi acest aspect raportat la generația ta?

Aloc aproximativ două ore pe zi (în medie) activității de voluntariat și pot să spun că din păcate este enorm raportat la cum am văzut că stau lucrurile în alegerile celor din jur. România este unul dintre statele aflate pe ultimele locuri în lume la capitolul voluntariat.

Mesajul tău către ceilalți: ce pot face, la rândul lor, cei care citesc aceste rânduri și vor să te susțină sau să se implice la rândul lor?

Vrei bine? Tu ești binele! Acționează consecvent și vei produce o schimbare!

Timpul petrecut cu pacienții de la HOSPICE Casa Speranței reprezintă cea mai mare realizare a mea ca voluntar.”
Eliza Nițescu, ambasador Giving Tuesday

32 recommended
94 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Alina Vîlcan