a

Ana Radu: „«5 minute» este un film în care vezi cum oamenii își pot face rău unul altuia fără să-și dea seama”

- - 93- 371 vizualizari

Pe Ana Radu, o vedem din 27 martie în lungmetrajul „5 minute”, semnat de Dan Chișu, a cărui premieră mondială a avut loc la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia. Filmul, în care îi regăsim în rolurile principale pe Mihai Călin și Diana Cavallioti, este inspirat din fapte reale și aduce în fața publicului atitudinea față de comunitatea LGBT din România.

La Varșovia, „oamenii erau curioși să afle povestea reală din care e inspirat filmul (…). Mulți dintre ei au spus că pentru câteva momente au simțit că se uită la un film despre situația din Polonia, care aparent e foarte asemănătoare”, povestește Ana, care joacă rolul fiicei adolescente a protagonistului, jandarmul Nicu Holban (Mihai Călin). Ana Radu este studentă în anul II la UNATC. Spune că acest film arată „o Românie în care oamenii sunt focusați prea mult pe propriile lor interese și uită să fie atenți și la cei de lângă ei măcar din când în când”. Iată de ce!

ID. Cine este Ana Radu, cum ai ales actoria?

Oricât de clișeu ar părea, eu sincer întotdeauna mi-am dorit să devin actriță. Nu a fost vreun moment anume în care am decis. De mică a fost visul meu și niciodată nu mi-am imaginat că aș putea să fac altceva. Acum sunt studentă în anul doi la UNATC, facultatea de teatru din București, și fiecare zi pe care o petrec muncind îmi întărește și mai mult iubirea pe care o am pentru meseria asta.

5 MINUTE. Te vedem în această primăvară în 5 minute, cel mai nou film semnat de Dan Chișu, despre atitudinea față de comunitatea LGBT, film inspirat din fapte reale. Ce ne poți spune despre acest lungmetraj, de ce ar fi bine să nu-l ratăm?

Eu îl respect și îl admir pe Dan Chișu extrem de tare pentru felul în care știe să spună povești. Povești cu și despre oameni, pe care orice tip de public le poate înțelege. 5 minute” este un film care are un mesaj puternic, un film în care poți să vezi cum oamenii își pot face rău unul altuia fără să-și dea seama. Pentru că până la urmă fiecare are dreptatea lui, dar de multe ori nu ne dăm seama cât îi putem afecta pe ceilalți. Cred că e important ca oamenii să-l vadă pentru că poate o să încercăm să fim mai atenți și la cel de lângă noi, nu numai la propriile noastre interese. Sunt sigură că e un film care o să aibă un impact asupra fiecărui spectator.

ROMÂNIA DIN FILME. Cum ai descrie România pe care o vom vedea în film?

O Românie în care oamenii sunt focusați prea mult pe propriile lor interese și uită să fie atenți și la cei de lângă ei măcar din când în când.

FILMĂRI. Care este cea mai puternică amintire pe care o ai de la filmările pentru 5 minute?

Cred că cea mai puternică amintire de la filmări este cea dintr-o zi în care aveam o secvență foarte grea de filmat. Eram un pic emoționată și îmi doream foarte mult să nu-l dezamăgesc pe Dan. Țin minte câtă grijă a avut de mine și că aveam mici momente în care mă lua într-o parte și discutam doar noi doi despre ce aveam de făcut, lucru care mă făcea să-l simt foarte aproape de mine și cumva asta îmi dădea încredere și curaj.

FESTIVAL. Ai fost la Festivalul de Film de la Varșovia, unde filmul a avut premiera internațională, ce reacții a stârnit acolo, ce discuții a provocat? Cum a fost pentru tine participarea la festival?

Filmul a fost primit foarte bine la Varșovia, lucru care m-a bucurat enorm. Am observat că oamenii de acolo erau curioși să afle povestea reală din care e inspirat filmul și majoritatea întrebărilor s-au învârtit în jurul acestui subiect. Mulți dintre ei au spus că pentru câteva momente au simțit că se uită la un film despre situația din Polonia, care aparent e foarte asemănătoare. Dar cel mai mult ne-a încântat faptul că publicul a înțeles povestea noastră și că a ieșit din sală măcar un pic altfel față de cum a intrat.

ROL. Ce ne poți spune despre personajul tău, la ce să fim atenți și care a fost principala provocare pentru tine în construirea rolului?

În filmul 5 minute” interpretez rolul unei adolescente, fiica personajului principal, care intră într-un conflict puternic cu tatăl ei din cauza unei lipse totale de comunicare și înțelegere reciprocă. Mi-a fost cumva ușor să-mi înțeleg personajul, fiind la rândul meu adolescentă și având tot felul de neînțelegeri tipice vârstei cu părinții mei. Dar în același timp fata asta e foarte diferită de cum sunt eu și aici cred că m-am întâlnit cu o adevărată provocare. Momentul în care am început să adaug peste ce aduc eu din experiența și personalitatea mea. Cred că oamenii care se uită ar trebui să fie atenți la faptul că e un gen de conflict în care ambii au dreptatea lor, dar uneori trebuie să fii mai atent la ce i se întâmplă în mod real celui de lângă tine. Câțiva dintre oamenii care au văzut filmul la Varșovia erau chiar părinți care au venit să-mi spună că i-a emoționat foarte tare povestea tată- fiică din film și chiar i-a pus pe gânduri.

„5 minute” (regia: Dan Chișu)

DE VĂZUT. Unde te mai poate vedea publicul, dincolo de acest film?

În primul rând, recomand cu căldură primul lungmetraj la care am lucrat, Meda sau partea mai puțin fericită a lucrurilor”, regizat de Emanuel Pârvu. Am avut ocazia să lucrez și în Irlanda la o mini-serie făcută de BBC, The Break”, dar și la noi, în serialului Ai noștri”, difuzat acum câțiva ani la Pro TV. Recent a fost lansat și filmul 5Gang The Movie” și probabil undeva anul viitor o să apară lungmetrajul Ruxandrei Ghițescu, Otto Barbarul”. Și tot în curând se va lansa și un serial numit Box 21”, la care am filmat recent. Toate proiectele la care am lucrat m-au învățat o mulțime de lucruri și sunt recunoscătoare pentru toate experiențele pe care le-am avut.

O TRUPĂ DE TEATRU. Faci sau ai făcut parte dintr-o trupă de teatru (AS)? Cum a apărut trupa voastră și care consideri că sunt avantajele unei trupe pentru un actor tânăr?

Din păcate, nu mai fac parte din trupa de teatru AS, pentru că am terminat liceul și acolo s-a încheiat și experiența asta. Dar pot spune că pentru mine trupa asta a însemnat cel mai mult în toți cei 4 ani de liceu. Acolo m-am dezvoltat și am cunoscut oameni care îmi sunt și acum aproape. Cred că e foarte frumos să faci parte dintr-un astfel de grup, pentru că împărtășiți aceleași pasiuni și cumva creșteți împreună.

COTIDIAN. Cum arată cotidianul tău, ce îți place să faci?

Marea majoritate a timpului mi-o petrec la facultate, și sincer e cea mai frumoasă ocupație pe care puteam să o am. Nu am foarte mult timp liber, având pe lângă școală și alte proiecte. Dar când găsesc niște timp, îmi place mult să văd filme, să îmi beau cafeaua într-un loc frumos, să petrec timp cu prietenii mei, să mă plimb pur și simplu prin oraș și. nu în ultimul rând, recunosc că îmi place mult prea mult să fac shopping.

SCHIMBARE. Reîntorcându-ne și la film, dar privind și spre realitatea din jur, ce ți-ar plăcea să se schimbe în România?

Sunt multe lucruri care mă întristează când văd ce se întâmplă în România. Nu prea mă pricep la politică și nu prea știu să vorbesc despre asta, dar în idealismul meu poate un pic copilăresc, mi-aș dori ca oamenii să se iubească mai mult între ei, să nu mai fie atât de egoiști și să realizeze ce țară plină de oameni deștepți și talentați avem, care din păcate sunt băgați în seamă prea puțin. Pe viitor îmi doresc să mă simt împlinită atât pe plan profesional, cât și personal. Uneori sunt atât de ancorată în munca pe care o fac și uit să mai am grijă și de mine. Cu siguranță îmi doresc să am norocul de a lucra în continuare și de a cunoaște cât mai mulți oameni de la care să învăț. Dar sincer, îmi place foarte mult viața mea așa cum e acum, nu cred că aș schimba prea multe.

„Sunt multe lucruri care mă întristează când văd ce se întâmplă în România. Nu prea mă pricep la politică și nu prea știu să vorbesc despre asta, dar în idealismul meu poate un pic copilăresc, mi-aș dori ca oamenii să se iubească mai mult între ei, să nu mai fie atât de egoiști…” (Ana Radu, actriță)

Foto: Macri Studio

93 recommended
371 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Alina Vîlcan