a

Cum a reușit Roxana Porada, o româncă plecată în Elveția, să obțină o finanțare de 4,3 milioane Euro pentru un startup IT

- - 23- 278 vizualizari

A obținut o notă de 4 la Informatică, în liceu, însă dezamăgirea resimțită atunci n-a descurajat-o să viseze la o carieră în IT. Roxana Porada s-a îngrăgostit de programare, a intrat la Cibernetică, iar apoi a ajuns în Elveția. Acolo, aceasta a deschis un startup de inteligență artificială care tocmai a obținut o finanțare de 4,3 milioane de euro.

Roxana Porada, originară din Sinaia, a fondat în anul 2017, la Zurich, alături de 3 cofondatori, startup-ul PXL Vision. Acum două săptămâni, PXL Vision a finalizat cu succes o rundă de finanțare de 4,6 milioane de franci elvețieni (circa 4,3 milioane de euro).

Investiția este condusă de fondul de capital de risc SIX Fintech Ventures, cu participarea ZKB, High-Tech Gründerfonds și Arab Bank.

Startup-ul a dezvoltat soluții de securitate cu ajutorul inteligenței artificiale și, cu banii obținuți, vrea să se extindă internațional.

„PXL oferă identitate digitală. Avem un model B2B în general, dar și B2C. Oferim userilor posibilitatea să-și scaneze documentul de identitate sau pașaportul din care se extrag toate datele, luăm măsuri de securitate să vedem dacă documentul este autentic sau nu. Apoi verificăm dacă persoana care deține documentul de identitate respectiv este aceeași cu cea din fotografie. Deci facem o verificare a feței și detectăm dacă persoana este sau nu reală”, a explicat Roxana Porada, într-un interviu acordat StartupCafe.ro.

În ultima perioadă a devenit aproape o modă în business să te lauzi că folosești tehnologii de inteligență artificială, dar Roxana dă asigurări că la PXL Vision AI este aplicată în mod real.

„Utilizăm inteligența artificială la diferite niveluri – știu că e un cuvânt care se folosește de mute ori ca un buzzword – dar în cazul nostru chiar folosim această tehnologie. Avem modelul de detectare a persoanei – dacă o persoană este sau nu reală. Când faci un selfie, de exemplu, cele mai multe modele sunt bazate pe niște mișcări aleatorii pentru a dovedi că ești o persoană reală și nu încerci să falsifici, să pui o poză în fața camerei.

Noi, la bază având inteligența artificială, am dezvoltat un model de detectare liveness – dacă persoana este reală sau nu – pasiv. Nu trebuie să faci decât un selfie. Și cu tehnologii de machine learning putem să detectăm dacă este o persoană reală, dacă este o fotocopie sau dacă cineva poartă o mască, de exemplu”, a mai explicat antreprenoarea, potrivit startupcafe.ro.

Primii clienți ai PXL Vision sunt companii de telecomunocații din Elveția, care pot astfel să încheie contracte de la distanță cu clienții lor.

„Aplicabilitatea este foarte largă – se poate aplica de către orice companie care are nevoie să verifice identitatea reală a persoanelor. Companiile de telecomunicații folosesc tehnologia noastră pentru ca un utilizator normal să-și facă de acasă sau de oriunde un cont, un contract de telefonie, fără să fie nevoie să meargă la un magazin sau la o sucursală”.

Startup-ul a avut clienți și a generat venituri de la bun început. „Presupun că și acest lucru a fost un punct care a dat încredere investitorilor. Nu este singurul lucru important, dar este foarte important să ai clienți, pentru că dovedești că ai un business care atrage clienți”.

Roxana Porada a făcut Cibernetica la ASE București, după care, în 2006, a plecat mai întâi în Germania, iar de aproape 10 ani trăiește în Elveția. Dar primul ei contact cu informatica a fost de fapt „full contact”.

Află întreaga ei poveste, aici.

23 recommended
278 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »