a

Portretul olimpicului admis la Oxford. Marius Gavrilescu

- - 27- 586 vizualizari

Traseu în viaţă: olimpic internaţional, elev al celui mai eminent colegiu de olimpici din ţară, Liceul Internaţional de Informatică, student la IT la Oxford şi programator de Sillicon Valley. Cam aşa se conturează viaţa unui tânăr român, Marius Gavrilescu. Ştia din clasa a V-a că nu se va dezlipi din faţa calculatorului, că tehnologia aceasta va fi munca lui de-o viaţă şi că nu are cum să dea greş. Marius pleacă în septembrie la Oxford, unde a fost acceptat la specializarea Computer Science (Informatică). Pregătirea pentru admitere la a doua cea mai veche universitate din lume a făcut-o cu un profesor britanic stabilit de 15 ani în România, Simon Parker.

Marius are acea calitate pe care o au toţi oamenii cu o minte matematică, se pierde în calcule, în numere, în cazul lui, în algoritmi. Visul său de când avea 10 ani a fost să construiască spaţiul virtual care îl fascina atât de mult în copilărie, drept pentru care, scopul lui profesional în viaţă e simplu şi direct – să devină programator şi să facă lucruri inteligente la o mare companie IT din Sillicon Valley. Timp de cinci ani cât a participat la olimpiade, a luat aur la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada şi două premii I la Olimpiada Naţională. Despre talentul românilor la olimpiadele internaţionale, Marius spune că sistemul de Educaţie cere performanţă la noi, iar copiii învaţă o cantitate mai mare de informaţie, ceea ce la ştiinţele exacte contează pentru a atinge performanţă. În ceea ce priveşte viitorul lui, el spune că fără doar şi poate, va reveni în ţară.

Având în vedere că vei studia computer science, înseamnă că ai o pasiune pentru informatică, de unde vine aceasta? Mai ții minte care a fost primul tău contact cu un calculator?

Din curiozitate. În timpul şcolii primare foloseam destul de mult calculatorul şi am început să-mi doresc să învăţ cum să îl programez. Am început în clasa a V-a cu programarea pentru concursuri (printr-o meditaţie cu o profesoară de liceu şi mergând la olimpiadă), apoi în clasa a VII-a cu programare practică.

Ai avut profesori care să te inspire să faci această alegere? Care este lecția cea mai inspirată pe care ai învățat-o de la mentorii tăi?

N-am avut niciun mentor, am ales informatica din proprie iniţiativă. Din rândul profesorilor, două figuri importante au fost doamna Savu Nicoleta, învăţătoarea din şcoala primară, care m-a introdus în lumea
concursurilor şi olimpiadelor încă din clasa a II-a şi domnul Ştefan Smărăndoiu, profesorul de matematică din gimnaziu, care m-a îndrumat mai departe în matematică şi m-a sfătuit că pot obţine performanţă doar dacă aleg una din cele două materii care m-au pasionat în gimnaziu (matematica şi informatica).

Când și în ce context ai decis că vei studia în străinătate?

Am hotărât la sfârşitul gimnaziului. Atunci am plecat să studiez în Bucureşti la un liceu special pentru olimpici. Prin pregătirea oferită de acest liceu, am obţinut rezultate la concursuri internaţionale, rezultate care au contribuit la admiterea mea în universităţi prestigioase din străinătate.

Cum l-ai cunoscut pe profesorul britanic Simon Parker și ce rol a jucat în alegerea facultății și specializării?

A ţinut o prezentare la liceul meu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București. M-a ajutat să aleg universităţile la care am aplicat arătându-mi topuri de performanţă şi dându-mi sfaturi. Specializarea o aveam deja stabilită. De asemenea, Simon a fost alături de mine în fiecare etapă a aplicaţiei cu informaţii şi sfaturi, dar şi sprijinindu-mă în comunicarea cu universităţile.

De ce Oxford?

Este a doua cea mai veche universitate care înca există (dupa Bologna), și e aflată mereu în topurile universitare. Am ales Oxford faţă de Cambridge întrucat cea din urmă nu are ca specializare informatica, doar specializări precum matematică-informatică, fizică-informatică, chimie-informatică etc.

Cum a fost interviul la Oxford? Ai avut întrebări capcană?

Anul acesta n-au cerut decât probleme de matematică (cu puţine elemente de informatică) la interviu, fără întrebările încuietoare pentru care sunt cunoscute interviurile Oxford şi Cambridge. Am fost plăcut surprins. A fost ca la olimpiadă, ei îmi dădeau o problemă, eu o rezolvam şi ei se uitau pe ceea ce am scris.

Ce impresie ți-a lăsat Oxford?

Că este nu numai un oraş al educaţiei de mare tradiţie dar şi un centru cultural de excepţie. Modul de organizare a învăţământului (cu grupuri de puţini studenţi la fiecare specializare) garantează o pregătire
superioară. De asemenea, am aflat că exista aici o comunitate bine dezvoltată de studenţi români, ceea ce este încă un punct pozitiv pentru această universitate.

Cum ai reacționat când ai primit răspunsul de la Oxford?

M-am liniştit, deoarece nu mai erau importante răspunsurile de la celelalte universităţi. Totodată am fost fericit că am obţinut un rezultat atât de prestigios.

2(1)

La ce te aștepți în primul an de facultate acolo?

Mă aştept să întâlnesc tot felul de oameni interesanţi, atât în rândul studenţilor cât şi în rândul profesorilor, cu care să am confruntări de idei şi să iniţiem împreună proiecte originale.

Ce speri să faci mai departe cu specializarea computer science? Unde te vezi lucrând după ce termini facultatea?

Programare, desigur! Voi lucra câţiva ani prin Europa ca programator (cel mai probabil în Anglia), apoi plănuiesc să mă întorc în România.

Nu în ultimul rând, ce sfat ai pentru elevii care vor să studieze la o universiate ca Oxford? Cum să procedeze?

Este foarte important felul cum te prezinţi în eseu pentru a garanta obţinerea unui interviu. În acest sens m-a ajutat foarte mult pregătirea obţinută la Simon datorită căreia am fost acceptat la patru din cele cinci universităţi la care am aplicat. La Oxford mi-au cerut pentru specializarea mea şi un examen de matematică al cărui rezultat contribuie la obţinerea interviului.

CITAT: „Mă aştept să am confruntări de idei acolo (Oxford –n.r.)„. Marius Gavrilescu, student român la Oxford

27 recommended
586 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de