a

Student român la Oxford: Ca să ajungi la o facultate de top, ai nevoie de seriozitate, ambiţie şi foarte mult studiu individual

- - 45- 1678 vizualizari

Încă un român a fost acceptat la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume – Oxford -, unde va studia, începând din această lună, Informatica. Gabriel Ineluş este foarte muncitor, mai mult decât pasionat de calculatoare şi de când a început să joace jocuri video prin clasa a IV-a, şi-a dorit foarte mult să înţeleagă cum se face grafica şi să realizeze la rândul lui lucruri similare. Deşi majoritatea părinţilor consideră că a lăsa un copil la calculator devreme în viaţă este un lucru nociv pentru dezvoltarea lui, părinţii lui Gabriel nu au avut nicio problemă să-l lase pe băiat să se ataşeze de tehnologia informatică şi să înveţe tainele ei.

Acum, Gabriel va aprofunda mai departe pasiunea pentru informatică la Oxford şi va lucra într-un dintre cele mai profitabile industrii ale momentului, IT. Despre sistemul de educaţie care l-a format, Ineluş fiind absolvent al Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov, spune că tocmai diversitatea materiilor oferă elevilor posibilitatea să descopere ceea ce le place fiindcă au o plajă mai mare de domenii din care să aleagă. De asemenea, spune el, avem nişte profesori foarte buni, deci nu este de mirare că elevii români intră în număr tot mai mare, de la an la an, la facultăţi de top din străinătate.

10848542_693509384084538_203907069376660776_o

Gabriel Ineluș cu Simon Parker, antrenor pentru admiterea la universitățile britanice

V.R.:De ce ai ales Oxford Computer Science?

G.I.: În primul rând am ales informatica fiindcă am fost foarte curios cum funcţionează calculatoarele iar Oxford-ul l-am ales deoarece sunt pasionat de algoritmică, o parte a informaticii care este studiată în detaliu acolo.

Mai ţii minte când ai văzut primul calculator?

Părinţii mei mi-au cumpărat primul meu calculator când aveam un an, dar când eram mic nu ştiam ce fac, mă jucam cu tastatura mai mult. Momentul care a declanşat pasiunea mea pentru informatică a fost atunci când eram mai mare şi vrând să mă joc pe calculator, dar neavând spaţiu de stocare pentru joc, am început să şterg tot felul de lucruri din el. Rezultatul a fost că am stricat calculatorul.

Opa!

Da, s-a făcut negru ecranul, dar în loc să mă sperii, am început să mă întreb de ce s-a stricat? Cum funcţionează? Ca să nu mai greşesc pe viitor. Aşa am început să mă interesez de tot ce este în spatele calculatorului.

În clas a IV-a am început să îmi doresc să programez după ce m-a sfătuit profesoara de informatică să încerc asta.

Mai ţii minte ce ai programat prima dată?

Omuleţi vizuali care se plimbau pe ecran. Desenam grafic prin programare.

Şi părinţii tăi ce au zis când au văzut cât de pasionat erai de informatică? Părinţii de obicei consideră că tehnologia are o influenţă negativă asupra copiilor.

Mda, păi ai mei sunt bucuroşi că nu stau să mă joc pe calculator şi că stau să-mi folosesc cunoştinţele de matematică pe care le învăţ la şcoală. Matematica a fost materia mea preferată până am întâlnit informatica. Am participat şi la olimpiadele de informatică şi doar pe asta m-am axat. Am putut ţine şi un nivel de matematică ridicat fiindcă, de fapt, informatica este o formă de matematică.

12167612_880092485402586_477631313_n

Gabriel Ineluș, student la Oxford

Cum era la olimpiade?

Destul de descurajant pentru că nu am reuşit iniţial să mă calific la naţională, dar începând din clasa a XI-a, în urma unui antrenament riguros pe care mi l-am propus singur, am reuşit să mă calific.

Când ai zis că vrei să pleci la studii în străinătate?

În clasa a IX-a am aflat că un coleg mai mare tocmai fusese admis la Oxford şi atunci mi-am dorit foarte mult să reuşesc şi eu.

Cum te-ai pregătit?

Am dat un examen internaţional de Engleză – IELTS – şi a trebuit să iau o notă mare la Bac.

Cum s-a desfăşurat interviul la Oxford? Ai avut întrebări capcană?

Pentru a putea fi admis, înainte de a fi invitat să particip la interviuri, am susţinut în Bucureşti, la British Council, un examen de matematică, logică şi informatică. În urma rezultatului obţinut, am fost invitat la Oxford pentru a susţine trei interviuri cu trei comisii de examinare diferite. Primele două interviuri le-am susţinut la Colegiul „Oriel”, şi au constat în rezolvarea unor probleme care aveau accentul pus pe informatică şi logică. Al treilea interviu l-am susţinut la „New College”, unde problemele erau axate pe logică şi matematică. Atmosfera a fost una plăcută, deoarece profesorii ne-au explicat că ei nu vor să vada abilităţile noastre în condiţii de stres, ci pur şi simplu vor să vadă cum gândim. Emoţiile au fost probabil vizibile în timpul testului pe care fiecare candidat l-a susţinut în ţara lui, test foarte complex ce s-a desfăşurat sub presiunea timpului. Nu am considerat să fi primit întrebari capcană în timpul interviului, ci poate doar abordabile din mai multe puncte de vedere.

În afară de informatică ce pasiuni mai ai?

Pe lângă informatică și matematică, în timpul liber îmi place sa practic sporturi, precum baschet, tenis de masă și inot, iar pe timp de iarnă practic schi alpin.

Ce aspecte pozitive crezi că are sistemul de educaţie românesc?

În primul rând, sistemul de educaţie românesc are mulţi profesori de elită, care-şi predau cu pasiune materiile şi care sprijină performanţa. În al doilea rând, în sistemul de educaţie românesc există o diversitate de materii şi prin urmare, se oferă elevilor posibilitatea  de a-şi identifica pasiunea şi de a o cultiva.  Acestea sunt probabil o parte din motivele pentru care, de exemplu, în acest an la Universitatea Oxford au fost admişi studenţi la secţiile de Informatică, Informatică şi Filosofie, Matematică, Fizică, Artă etc.

Ce sfat ai pentru elevii care vor să studieze în străinătate?

Pentru a fi student la o universitate de prestigiu este nevoie nu numai de pasiune ci şi de seriozitate, ambiţie şi foarte mult studiu individual.

Ai ajuns la Oxford, care sunt primele tale impresii de acolo?

După primele două săptămâni, pot afirma faptul că Universitatea Oxford impune nu doar o provocare intelectuală ci şi un stil de viaţă foarte calculat. Fiecare student trebuie să-şi creeze propriul program, echilibrat între studiu, odihnă şi relaxare. Și cu rigurozitate şi seriozitate să şi-l respecte.

CITAT: “Sistemul de educaţie românesc are mulţi profesori de elită, care-şi predau cu pasiune materiile şi care sprijină performanţa”. Gabriel Ineluș, student la Oxford

45 recommended
comments icon 1 comment
1678 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de