România, China, China, Rusia, China. Așa arată clasamentul de anul acesta al primelor cinci locuri de la Olimpiada Internațională de Chimie. Iar în dreptul României stă scris numele lui Andrei Iliescu, fost elev al Liceului Teoretic Internațional de Informatică București și actual student la Harvard University, SUA.
Medalia de aur obținută în Georgia anul acesta i-a adus titulatura de “cel mai bun elev din lume la chimie” și laude de la cel mai înalt nivel.
Andrei Iliescu a povestit, într-o conversație pe email, cum a început iubirea lui pentru chimie, cât de importantă este chimia pentru fiecare dintre noi și ce planuri are după Harvard.
Viitorul României: Din septembrie, ai început cursurile la Harvard, unde studiezi chimia. Știu că ai avut de ales între mai multe facultăți excelente, ce te-a determinat să te îndrepți spre Harvard?
Andrei Iliescu: Am ales să studiez la Harvard deoarece am vrut să merg într-un loc diferit de cele cu care eram obișnuit. De asemenea, mi-a plăcut foarte mult comunitatea de la această facultate și mi s-a părut că este comunitatea în care m-aș integra cel mai bine dintre facultățile între care oscilam.
Povestește-mi câte ceva despre tine. De unde ești, unde ai copilărit? Cu ce se ocupă părinții tăi?
M-am născut și am crescut în București și am trăit doar în acest oraș până să plec în Statele Unite. Părinții mei sunt economiști amândoi.
Când ai știut că ai o înclinație aparte spre chimie, că nu este doar o materie ca toate celelalte pentru tine?
Când eram în școala generală mereu am avut o înclinație înspre științe exacte și matematică. De când am început să fac chimie la școală, în clasa a 7-a mi-am dat seama că îmi place această materie și în clasa a 8-a mi-am dat seama că acesta este domeniul pe care vreau să îl urmez în continuare.
Ce parte a chimiei preferi și de ce?
Nu am o parte preferată a chimiei. În unele perioade poate prefer o anumită parte, dar apoi descopăr ceva nou, învăț ceva nou și partea mea preferată se schimbă.
Explică pentru noi, cei nespecializați în acest domeniu, de ce este chimia importantă în viața noastră?
Chimia se regăsește în mare în orice lucru care ne înconjoară: de la medicamentele pe care le luăm, la gustul mâncărurilor noastre preferate, sau materialele din care este făcută îmbrăcămintea pe care o purtăm. Practic orice obiect pe care îl folosim își are rolul datorită proprietăților pe care le are. Aceste proprietăți ale obiectelor pot fi strict chimice sau fizice, iar în cazul al doilea putem folosi structura chimică a substanțelor pentru a le înțelege proprietățile de natură fizică.
Când ai fost pentru prima dată la o olimpiadă și cum a fost?
Prima mea olimpiadă a fost în clasa a VII-a. Nu a fost chiar o olimpiadă, a fost un concurs structurat în acelasi fel, dar prin intermediul său am cunoscut pentru prima oară lumea concursurilor de chimie și oamenii care au devenit prietenii mei foarte buni pe parcursul următorilor câțiva ani. Faza națională a Concursului “Raluca Rîpan” a avut loc în Tîrgu Jiu și a fost prima oară când am avut parte de experiența statului într-un cămin cu oameni de vârsta mea și am putut interacționa cu oameni care au aceeași pasiune ca și mine.
Care țară e cea mai bună la chimie din lume și unde se plasa România, înainte să o pui tu pe primul loc, cel puțin anul ăsta?
Aș risca să spun că cel puțin la nivelul Olimpiadei Internaționale de Chimie, China este cea mai bună țară. În general, țările asiatice sunt printre cele mai bune. România se descurcă în general destul de bine la astfel de concursuri. Printre țările europene suntem cu siguranță printre cei mai buni, alături de Rusia. La nivel mondial, ne clasam întotdeauna destul de sus, în top 10.
La câte olimpiade de chimie ai fost și în ce țări te-au dus ele? Unde ți-a plăcut cel mai mult?
Am fost la mai multe olimpiade de chimie pe parcursul liceului, în total șase. Printre țările în care am fost se numără Rusia, Azerbaidjan, Georgia și Armenia. Cea mai neobișnuită experiență a fost cea din Rusia, când am fost în Siberia și am avut șansa să stăm într-un complex dintr-un sat în aproprierea orașului Yakutsk. Printre lucrurile care m-au impresionat acolo a fost noaptea care, pe timpul verii, durează circa două ore dintre care maxim una este de întuneric complet.
Cum au fost primele luni la Harvard? Ce diferențe vezi între sistemul românesc și cel american, după aceste două luni?
Până acum îmi place foarte mult sistemul de învățământ. Printre lucrurile care sunt diferite față de sistemul din România se numără faptul că aici am posibilitatea de a alege cursurile pe care le fac în facultate, sistemul fiind mult mai flexibil decât cel din România. De asemenea, relațiile dintre elevi și profesori sunt mult mai deschise și prietenești decât în România, unde am ajuns să am relații strânse cu doar câțiva dintre profesorii pe care i-am avut. Aici, în schimb, există multe programe ale facultății care încurajează socializare dintre profesori și elevi.
În ce notă ai interpretat declarațiile ministrului Educației, Mircea Dumitru, care a spus că școala românească „ucide în copil dorința de a cunoaște? Tu ce ai să reproșezi sistemului românesc de învățământ?
Nu sunt sigur în ce măsura pot să îmi exprim opinia în legătura cu sistemul de învățământ deoarece, în ciuda faptului că am făcut parte din el timp de doisprezece ani, nu pot spune că am stat să analizez cu atenție felul în care este construit sau că aș avea vreun termen de comparație la nivel preuniversitar. Din propria mea experiență, aș putea spune că, la fel ca orice lucru care există, are anumite defecte. Mi se pare că este destul de bine conceput pentru elevul care este conștient și, mai ales, de ce trebuie să învețe. Însă nu mi se pare foarte eficient pentru elevii nedeterminați, deoarece aceștia nu vor putea cu adevărat să învețe într-un sistem care pune mai mult preț pe note decât pe cunoștințe. De asemenea,mi se pare că sistemul este puțin prea rigid și că se pune puțin prea mult accent pe memorarea informației și nu pe înțelegerea conceptelor.
Ce profesie ți-ar plăcea, după ce termini facultatea?
Nu sunt încă foarte sigur ce vreau să fac după ce termin facultatea, dar cel mai probabil voi continua studiile. Momentan, cred că aș vrea să rămân în mediul academic ca profesor la o facultate și cercetător.
Te vezi profesând și locuind mai degrabă în România sau în străinătate? De ce?
Nu sunt sigur unde voi profesa și locui. Momentan am dorința de a cunoaște cât mai mult din lume și aș vrea să văd și alte locuri. Cred însă că e prea devreme ca să fiu sigur ce vreau să fac în continuare și să mă gândesc așa de mult înainte.