a

Căștigătorul Champions League și pilonul ”naționalei” României împlinește astăzi 37 de ani

- - 52- 175 vizualizari

 

Cristian Chivu e unul dintre cei mai semnificanți jucători dați de România vreodată, fotbalist care a activat ani buni în străinătate, dar și pentru prima reprezentativă.

Chivu și-a început cariera la Reșița unde, pentru o perioadă, a fost antrenat chiar de tatăl său, Mircea Chivu.

Debutează în Divizia A pe 30 august 1997 împotriva celor de la Universitatea Cluj. Una dintre cele mai importante momente ale carierei sale se conturează la mijlocul lui 1998, când surpriza vine din Olanda: Ajax îl cumpără pe Chivu de la Universitatea Craiova, iar la doar 20 de ani e desemnat căpitanul ”lăncierilor”. Suporterii l-au iubit, iar el a oferit o motivație și o ambiție ieșită din comun. Un triocu – rupt de un adversar – al lui Chivu este expus și astăzi în muzeul olandezilor.

În sezonul 1999-2000 primește premiul ”Marco van Basten”, pentru ca doi ani mai târziu să câștige ”Gheata de Aur a Olandei”. Chivu face parte și din ”Echipa Anului”, alcătuită de UEFA în 2002.

Ajunge la Roma în 2003, unde petrece 4 sezoane, pentru ca mai apoi Mourinho să-l aducă pe acesta la Inter, formație cu care avea să cucerească cel mai mare trofeu continental: în sezonul 2009-2010, italienii căștigă Champions League, pe 22 mai, împotriva lui Bayern Munchen. A fost căpitanul ”naționalei” în 50 de meciuri și a reușit să înscrie de 3 ori pentru prima reprezentativă.

Chivu s-a retras din fotbal în 2015, după lupte pe care le-a dus ani la rând cu accidentările.

52 recommended
175 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de