a

Victor Ionuț Radu, tânărul care a lăsat un venit de 4.000 de lire sterline din Scoția pentru a-și face o afacere în România: ”Nu regret că m-am întors. Cred că va fi bine!”

- - 27- 49 vizualizari

Victor Ionuț Radu, un tânăr de 33 de ani, care a lucrat opt ani în Scoția, a lăsat un venit de peste 4.000 de lire sterline pe lună și s-a întors în România, unde a pus bazele unei ferme moderne la Obârșia, județul Olt.

Victor Ionuț Radu a devenit a devenit o voce a generaţiei tinerilor fermieri. Inginer agronom de profesie, acesta își dorește cu ardoare să producă legume româneşti sănătoase, controlate, folosind cât mai puţine chimicale.

Deşi părinţii şi bunicii săi nu erau chiar novici în ale grădinăritului, ferma horticolă de 9.000 metri pătraţi în spaţiu protejat şi aproximativ 2 hectare în câmp a ridicat-o de la zero. A fost ambiţia lui să cultive zmeură şi căpşuni aşa cum învăţase în Scoţia, a povestit tânărul pentru adevarul.ro.

Astfel, acesta a investit toţi banii economisiţi, aproximativ 40.000 euro, ajungând astăzi să fie unul dintre cei mai cunoscuţi şi de încredere fermieri din judeţul Olt. Mare parte din produsele sale (a început cu zmeură şi căpşuni apoi s-a extins la roşii, castraveţi, ardei, vinete etc.) se găsesc în pieţe.

Spune că îl deosebeşte de alţi fermieri tineri tocmai dorinţa de a lucra pe baze ştiinţifice. Ambiţia de a pune în faţa cumpărătorilor produse sigure. Şi-ar dori ca oamenii cu putere de decizie să aibă cu adevărat un plan pentru agricultură, şi-ar dorisă-şi poată previziona evoluţia pentru anii viitori, şi-ar dori să poată accesa credite în condiţii care să ţină cont de specificul activităţii, şi-ar dori ca şi fermierii români să aibă susţinerea celor din alte ţări europene etc. Nu regretă, în schimb, cu toate neajunsurile îndurate, că s-a întors în ţară. „Mai am momente în care simt frustrare, dar nu regret că m-am întors. Nu e o afacere la care să renunţi uşor, după ce ai investit tot. Sunt mulţi cei care spun că nu poţi să răzbeşti în România, însă sunt cei care nu au încercat nici în Germania, nici în Anglia, nu au încercat niciunde. Am speranţa că va fi bine“, spune Victor.

27 recommended
49 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »