a

Alexandru Holicov, fondatorul ADSERVIO: ”Niciodata nu renunțați la visul vostru, oricât de imposibil ar părea de atins”

- - 399- 247 vizualizari

Prima aplicație digitală care și-a propus să eficientizeze sistemul de învățământ din România devenind printre primele aplicații de acest fel din Europa este Adservio, un proiect inițiat în anul 2008 de către Alexandru Holicov.

Antreprenorul ieșean afirmă că digitalizarea sistemului de management al şcolilor din România ar avea un impact pozitiv foarte mare, scăzând absenteismul şi crescând media pe şcoală, iar acest lucru s-a demonstrat în acest an 2020 aflat sub auspiciul pandemiei

Anul acesta, platforma de management educațional, Adservio, a împlinit 12 ani de când a început să fie implementată în școlile și grădinițele din țara noastră.

Ce nu a reușit sistemul de învățământ românesc a reușit Alexandru Holicov – educația digitalizată în România anului 2020

A crescut frumos și disciplinat, mereu în spectrul educației. La școală a avut rând pe rând educator, învățător, diriginte, profesori, iar acasă o mama dascăl. A avut șansa de a vedea carențele sistemului educațional românesc, afirmă el. Noi spunem doar că s-a născut cu o misiune pe care o onorează remarcabil.

Dacă nu alegea această cale, i-ar fi plăcut să fie actor, deși, cu nonșalanță recunoaște că nu are nicio valență artistică. Este, în schimb, actorul principal din filmul pe care mulți oameni și-l imaginează, dar care încă nu a fost ecranizat: a luptat să schimbe ceva în țara lui paralel cu întemeierea unei minunate familii înnobilate cu 3 Holicovi mai mici. Soția i-a fost umăr necondiționat, și dacă ați cunoaște-o ați îndrăzni să afirmați că îi este și muză fiindcă Lavinia este o Cosânzeană deșteaptă, frumoasă și extrem de înțelegătoare.

A pus bazele platformei în urmă cu 12 ani, investind aproximativ 30.000 euro în echipamente, infrastructură și soft, însă astăzi, Adservio înseamnă peste 1,7 milioane de euro investiți, din care fac parte și instrumente de finanțare, cum ar fi împrumuturi bancare sau fonduri europene.

În şcolile unde a fost implementată platforma de management şcolar, media pe şcoală a crescut, iar absenteismul a scăzut cu circa 60%.

Pentru că aminteam de bunul simț și datoriile morale pe care crede el că le are, acest catalog online a fost implementat pentru prima data la un liceu din Iași, respectiv, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”. A devenit astfel prima aplicație digitalizată a sistemului de învățământ românesc care a răspuns cerințelor cerute subliminal de profesori și elevi.

A devenit astfel prima aplicație digitalizată a sistemului de învățământ românesc care a răspuns cerințelor cerute subliminal de profesori și elevi.

Adservio a pornit de la crearea unui catalog școlar electronic, iar pe parcurs, dintr-o necessitate, au apărut și alte “calități”: activitatea și performanțele elevilor au fost centralizate într-un singur loc, iar părinții au putut comunica în timp real cu profesorii. De asemenea platforma Adservio a implementat Neuron English, unde elevii și părinții având posibilitatea de a învăța limba engleză în sistem intensiv, direct din contul personal.

Intenția fondatorului Adservio a fost de a face mai transparent procesul de învățare şi de a îmbunătăţi rezultatele școlare ale elevilor, aducȃnd beneficii atȃt unității de învăţămȃnt, cât și elevilor și părinţilor.

Pandemia a blocat economia, evenimentele, proiectele, întâlniri, dezvoltări, însă nu a blocat educația, cel puțin, Alexandru Holicov a reușit să fie unul dintre cei care s-au împotrivit, oferind varianta de schimb: ADSERVIO – prima platformă online de management educaţional din Romȃnia.

Cine este Alexandru Holicov?

Alexandru Holicov este un antreprenor care își bazează deciziile de business pe intuiție, un iubitor de oameni și fără dubiu, un familist până în măduva oaselor.

Din toate rolurile pe care le-ați avut de-a lungul vremii care vi s-a părut cel mai greu: antreprenor, tânăr de succes, soț, tată, ieșean (de ce nu), elev, student?

Din experiența ultimilor ani, cu siguranță cel de antreprenor este cel mai provocator, consumator de resurse deci, cel mai greu. Am ales să inovez un domeniu care, din păcate, nu a făcut foarte mulți pași în această direcție. Lipsa finanțării, a interesului, a implicării active din domeniul educațional au făcut efortul mai intens dar totodată și mai frumos atunci când reușești schimbarea în bine a viziunii. Pe locul al doilea, se află cu certitudine rolul de tată. Responsabilitatea de a susține și a forma personalități puternice, pregătirea pentru orice le-ar aduce viața, cu siguranță fac uneori jobul de părinte dificil. Dar merită, pentru toate momentele de bucurie, zâmbete și îmbrățișări calde.

Cum și când a luat naștere Adservio? Dar mai ales, de ce? Din ce nevoie? Câtă documentație a fost în spate?

Adservio a luat naștere în 2008, în urma unei idei care, pe parcurs, a căpătat alte si alte valențe. Am crescut lângă oameni profesând în învatamant, chiar mama mea este dascăl, și am văzut ”din culise”, carențele și necesitățile acestui domeniu atât de important…poate cel mai important pentru o nație.

Mi-am dat seama că nimeni nu investește în educație, că nimeni nu vrea, altfel decât declarativ, să schimbe din temelii educația din România. Astfel mi-am ales ca misiune să schimb ceva în bine, în învățământul românesc. Adservio aduce soluția prin digitalizare, prin metode potrivite copiilor din zilele noastre. Înainte de a lansa platforma, am chestionat zeci de profesori despre ce i-ar ajuta cu adevărat, despre nevoile reale ale acestora și am încercat să ne mulăm cât mai bine pe feedback-ul primit de la aceștia. Apoi am construit pas cu pas, funcționalitate cu funcționalitate platforma. Am pornit de la câteva module și am ajuns la soluția completă de management educațional.

Cum funcționează platforma?

Platforma e un cumul complex de module: plecând de la catalog școlar, mesagerie intuitivă și complexă, gestionare și distribuire de fișiere, resurse educaționale, modul de transmitere biderecțională a temelor, bibliotecă cu peste 1200 de cărți și manuale, lecții interactive, modul de chestionare și teste, albume foto și anuare, teste de IQ și autocunoaștere, orientare în carieră, catalog al universităților din România, statistici și rapoarte complexe. Toate modulele integrate conduc către același rezultat pe care l-am urmarit inițial: diminuarea birocrației, câștigarea de timp prețios pentru a fi investit în educație, nu în completarea anevoioasa de documente și raportări cotidiene. Părinții pot avea acces instant la situația scolara a copiilor lor, la absențe și note. Elevii nu sunt astfel ”spionați”, ci responsabilizați. Acest demers al nostru a atras medii mai mari, absențe mai puține și rezultate mai bune la testările și evaluările naționale.

Care sunt oamenii care au stat langă dumneavoastră indiferent dacă ați fi reușit sau nu? Știm cu toții că în general nu toate lucrurile pot funcționa după planul prestabilit și atunci ne gândim la umărul pe care îl găsim (pentru plâns, pentru încurajat sau pentru bucurie).

Familia, lesne de inteles, este stabilitatea imuabila, acea constantă reconfortantă a vieții mele. Părinții, soția și copiii mei sunt, de altfel, motivațiile acțiunilor mele, fericirea lor fiind una dintre misiunile mele. Îmi doresc sa fiu exemplu pentru copiii mei, să înțeleagă la momentul potrivit că toate momentele în care am lipsit fizic de lângă ei, am făcut-o pentru un scop important. Îmi doresc să le insuflu valori sănătoase și, la un moment dat să aprecieze ceea ce am realizat…

Umărul pe care-mi sprijin atât tristețea cât și reușita este, invariabil, al soției mele. Mă simt norocos că este mereu acolo, cu toată forța si dedicarea posibilă.

Care a fost cerința educațională până anul trecut?

Până anul trecut, am digitalizat peste 200 de unități școlare incluzând grădinițe, școli gimnaziale, licee și colegii.

Anul 2020 stă sub auspiciul platformei dumneavoastră. Acum proiectul înflorește și toți îi găsesc utilitatea. În trecut cât v-a luat să implementați ideea și să o înțeleagă cadrele didactice și elevii, deopotrivă?

Într-adevăr reversul medaliei în ceea ce privește pandemia cu care planeta se confruntă în acest an l-a reprezentat creșterea interesului față de platformele edtech. Închiderea școlilor ca măsură a limitării răspândirii virusului a reprezentat un moment de schimbare a poziționării mediului educațional față de tehnologie. Pentru o comparație clară, în martie, comunitatea Adservio reunea 300.000 de utilizatori pentru ca în luna mai să fi depășit 1 milion. Anterior crizei sanitare, implementarea dura uneori câteva luni fiind nevoie de mai multe prezentări ale beneficiilor utilizării platformei, spre deosebire de perioada martie-iunie când am asigurat implementare în 24 de ore de la solicitarea serviciilor. Am optimizat proceduri, am acordat suport susținut și am asigurat access la Adservio în mod gratuit pentru mai mult de 1200 de unități școlare. Diferența majoră a reprezentat-o schimbarea mentalității și deschiderea către un instrument care integrează toate soluțiile necesare continuării activității școlare.

Crede Alexandru Holicov în destin?

Cred ca destinul e în mâinile noastre, deci nu sunt un fatalist. Cred ca Dumnezeu, prin liberul arbitru dăruit omului, i-a dat acestuia și posibilitatea de a-și trasa singur calea pe care să-și plimbe pașii. Nu cred, deci, într-un destin limitativ, într-un rol de simplă marionetă. Noi deținem puterea de a alege și de a fi creatorii propriului destin.

Cred în întâlniri providentiale, în conjuncturi favorabile și în mâini pe care Divinitatea ni le intinde, chiar când credem că suntem fără scăpare, dar nu într-un traiect prestabilit de la care nu putem abdica.

Ce înseamnă familia pentru dumneavoastră?

Am crescut într-un mediu în care familia este ridicată la nivel de cult. Nu este nimic mai important decât familia. Mi-a fost insuflat acest crez dintotdeauna și eu, la rândul meu, m-am convins de veridicitatea acestuia, îndeosebi după ce mi-am format propria familie.

Familia este locul în care revin și-mi încarc bateriile, unde sunt oamenii care-mi sunt necondiționat alături, unde sunt respectate valorile ce mi-au fost transmise și pe care doresc să le transmit, la rândul meu, copiilor mei.

Dacă ni se permite, aceasta este o curiozitate a tuturor celor căsătoriți. Aveți lângă dumneavoastră un om excepțional care are o armonie între înfățișare și suflet. Aveți o familie completă. Atât dumneavoastră cât și soția dumneavoastră, Lavinia, aveți o carieră în spate, o carieră clădită cu sacrificii, dar mai ales cu ambiție. În viață apar momente în care doi parteneri întâmpină probleme…și totuși rămâneți un reper. Care este secretul unui echilibru? Din punctul dumneavoastră de vedere. Ce salvează în familia Holicov această balanță perfectă? (Nu este o părere personală, fiindcă nu vă cunosc. Este ceea ce toți o văd. Sunteți o familie model! Întrebarea aceasta urmărește mai mult un sfat pentru tinerii care își întemeiază o familie și nu știu până când trebuie să meargă cu cariera și când să oprească pentru a vorbi despre familie).

Va mulțumesc pentru complimentele adresate soției, si eu cred același lucru despre ea. Cât despre secretul despre care mă întrebați, nu știu altul în afara iubirii. Aceasta este cheia tuturor relațiilor fericite. Dacă iubire nu e, nu cred că există vreun rost pentru ca doi oameni să rămână împreună, indiferent de cât de multe îi leagă. Atunci când există iubire, vei continua să vezi în celălalt doar frumosul, doar calitatea și nu cusurul. Sigur că mai există tensiuni, disensiuni, sigur că mai intervin certuri, neînțelegeri, dar important este să-ți aduci mereu aminte de motivul pentru care ai facut, cândva alegerea, să începi să-l vezi din nou, pe cel de lângă tine, cu ochii îndrăgostitului de la început.

Nu avem o balanță perfectă pentru că investesc foarte mult timp în sfera profesională. Dar este doar o etapă. Chiar asta mi-am propus… ca în scurt timp să pot să mă dedic majoritar familiei. Important este, cred eu, ca partenera de viață să aiba suficientă înțelepciune încât să înțeleagă și iubire cât cuprinde pentru a putea rezista tuturor intemperiilor.

Ce înseamnă pentru Alexandru Holicov cifra 3?

Am 3 minuni întruchipate în oameni: copiii mei, am deci de 3 ori mai multe motive să fiu fericit, să iubesc și să fiu iubit la puterea a III-a.

Ce altceva ați fi făcut în viața aceasta? Vreun regret?

Nu am niciun regret! Sper să pot spune acest lucru și la final, când voi trage concluziile vieții pe care o voi fi trait. Dacă nu aș fi fost antreprenor, mi-ar fi plăcut să fiu actor deși, recunosc, nu am niciun gram de talent în acest sens.

Cum vă vedeți peste 5 ani?

Cu mai mult timp liber petrecut în familie, cu mai puțin stres, încă sănătos eu și cei dragi mie, într-o lume mai liniștită decât este acum, cu mai putine incertitudini si frici vis-a-vis de ce urmează. Asta e ceea ce îmi doresc, sper ca peste ani să recitesc raspunsul acestei intrebari și să fiu fericit că previziunile mi s-au adeverit.

Un motto după care vă ghidați?

”Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!” e unul dintre ele. Sunt un fan al motto-urilor și îmi iau inspirație pentru fiecare situație din citate pline de sens ale oamenilor pe care îi consider mentori.

Un sfat pentru tineri? 

Niciodata nu renunțați la visul vostru, oricât de imposibil ar părea de atins. Poate suna clișeistic, dar eu eu am trăit experiența pe propria piele și îi pot asigura că cei care vor avea răbdarea și energia de a lupta până la capăt vor primi și binemeritata răsplată: cea de a vedea visul împlinit!

399 recommended
247 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Teona Gherasim


Bookmark?Remove?

Sabin Costea, născut în Iași, școlit în Franța și om de carieră în managementul hotelier european: „Mă voi întoarce când mă voi simţi pregătit! Aș investi în educație!”

-

Într-o lume plină de alegeri, posibilități și compromisuri, câștigătorii sunt cei care pot lua deciziile care să îi conducă în cea mai bună direcţie . Planurile de viitor și luarea unei hotărâri, cum ar fi alegerea unei cariere presupun căutarea unei universit... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Gabriela Soica, despre locul unde designerii vestimentari transformă deșeurile în resurse: ”Respectul pentru Natură reprezintă cea mai bună sursă de inspirație!”

-

Deșeurile pot fi transformate în resurse”, așa și-au spus  Gabriela Stoica și membrii Asociației Mai Bine atunci când au inițiat un proiect 100 % ieșean. REDU, în cadrul căreia Gabriela este director de creație, s-a dezvoltat în urmă cu câțiva ani sub forma un... Mai mult »