Răzvan Țupa este un poet atipic. A primit Premiul Național ”Mihai Eminescu” și se mândrește cu acte mai puțin obișnuite în lumea artistică.
E cunoscut pentru manifestările artistice în care a integrat poeziei diverse alte acte: s-a dezbrăcat pentru a citi versuri scrise pe propria-i piele.
Într-un interviu acordat jurnaliștilor Adevărul, Răzvan Țupa a povestit de ce și cum a ajuns să facă ce îi place.
”Există o teorie că atunci când scrii chestii valabile, de obicei le scrii în momente de criză pentru că ăla e momentul în care te angajezi plenar în tot procesul ăsta.
De asta, cele mai importante lucruri din istoria literaturii, din istoria artei, sunt create de oameni care fie sunt adolescenţi, fie sunt la mijlocul vieţii, fie sunt la sfârşitul vieţii. E şi o carte a lui Didier Anizeu, „Psihanaliza travaliului creator” şi spunea acolo că întâlnirea cu moartea te face, de fapt, să găseşti o soluţie. Nu ocoleşti, dar înţelegi că poţi să faci altceva până atunci. De asta, reuşeşti să accesezi o zonă de creativitate profundă şi de efervescenţă.
Legat de partea de performance, o vezi ca pe o parte integrantă a actului creator sau a început mai mult ca o metodă de a atrage oamenii spre poezie?
” Performance am făcut, când nu era la modă să fii poet debutant şi nu te publica nimeni. La început, nu-mi scriam poemele la calculator, ci la maşina de scris. Le puneam în forma unui volum ca să văd cum ar fi împreună. Şi făceam atât de mult asta, încât am început să le împart. Erau mici performance-uri în baruri” Citește interviul integral pe Adevărul.ro