a

Românul care a trăit cu 5 lei pe zi, până i-a venit o idee care l-a făcut faimos

- - 27- 1729 vizualizari

Dan Raul Pintea este unul dintre tinerii artiști contemporani ai României. A absolvit printre primii Facultatea de Arte la Cluj și a expus în Germania, Marea Britanie, Irlanda și Polonia.
A decis să se dedice cu totul artei, la 25 de ani, așa că și-a vândut tot ce avea și a trăit cu 5 lei pe zi până a venit ideea care a schimbat totul.

După ce a terminat univeristatea și masteratul la Cluj, s-a angajat. A creat pagini de internet, a desenat reviste pentru copii și coperți de cărți, însă nu-i mai rămânea timp suficient pentru propriile idei.

Așa că și-a dat demisia și s-a întors la Sibiu în casa părinților.

Jurnaliștii ProTv au stat de vorbă cu el.
Dan Raul Pintea, artist: ”Eu am terminat pe toți 4 ani cu 9.74. În anul 2 am avut media 9.9 și ceva. A fost cel mai bun pe facultatea de grafică. Am fost foarte bun. Dar după ce am terminat eram incompatibil cu ce se cerea pe piața de artă.”

Ai lui au fost de acord să-l găzduiască într-o anexă fără să plătească chirie. Înțelegerea a fost ca restul cheltuielilor și le va acoperi singur.

Pentru început și-a vândut toate lucrurile de care nu avea nevoie: ”Mi-am vândut toate cărțile, mi-am vândut din curte, am cumpărat tricouri și mai departe mi-am făcut materiale de lucru. Aveam un buget de 5 lei pe zi. Ce generam din artă. Pe lună era 150 lei toți banii pe care îi făceam din artă. Ce am putut să fac din 5 lei pe zi, să inventez niște rețete de mâncat din 5 lei. De exemplu o chiflă cu 5 bani, 2 ouă și de restul salam până la 3-4 lei. Să prăjesc cu susan, să prăjesc în tigaie, să pun ou frumos peste, să fac un sandviș.”

Paradoxal, acest artist care d-abia avea bani să treacă stradă la el acasă, era chemat încă din 2010 să-și expună lucrările în străinătate. Prima expoziție a avut-o la Munster, în Germania. A ajuns apoi la Ulm, după ce a câștigat un concurs internațional.
Citește continuarea pe ȘtirileProTv.

27 recommended
1729 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »