a

Artistul român care și-a desenat viața. Tablourile lui stau lângă cele ale lui Picasso

- - 36- 745 vizualizari

Tablourile lui Sorin Ilfeanu au fost expuse la Londra, lângă lucrări ale lui Pablo Picasso și Henri Matisse.

Reușește prin câteva linii să spună povestea folclorului românesc”, a fost argumentul care l-a convins pe specialistul celei mai mari case de licitații din lume să îi expună tablourile românului. Sorin Ilfoveanu este unul dintre cei mai mari artiști contemporani.

Cristian Albu, senior specialist la Christie’s: ”M-am îndrăgostit de simplicitatea și curățenia liniei d-lui Ilfoveanu. A fost o decizie imediată când am văzut desenul lui și am văzut desenul lui Matisse și Picasso le-am pus împreună și am făcut o poveste”.

Tablourile românului sunt speciale, pentru că multe dintre ele sunt siluetele icoanelor bizantine sau animae care însoțesc omul. Au în ele simboluri din tradiția populară și pictura bisericească.

”Nu m-am gândit nicicum că se va întâmplă ceva. Poate o așteptare ar fi să crească cota valorică, dar nu cred, nu cred. Să vedem ce se întâmplă. Dar e un lucru important să fii în companie lângă Matisse, Picasso și ceilalți, Mondiran, o serie de mari artiști ai secoului XX în această expoziție care pleacă pe o linie.”

Sorin Ilfoveanu: ”De ce credeți că artiștii români nu au ieșit afară? Mulți sunt plecați și și-au făcut un nume. Singura excepție este Ghenie, care a fost preluat de galeria Plambe din Cluj. Trăind afară a fost preluat de un manager de artă și a reușit să îl impună. În rest, noi nu avem manageri de artă, nu avem negustori de artă care să poată să scoată să vândă un artist un român în afară la cota care ar trebui să o aibă.”

Sorin Ilfoveanu s-a născut în urmă cu 71 de ani la Câmpulung. Rămas fără mama de la vârsta de trei ani și cu un tată nu foarte prezent, Ilfovenu avea să fie crescut de bunica paternă.

Citește continuarea pe ȘtirileProtv.

36 recommended
745 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »