a

Zâna Merciluță, cabinetul stomatologic mobil care vine în satele fără medici și tratează gratis copiii

- - 28- 83 vizualizari

Într-un loc aproape uitat de lume, în județul Mureș, satul Daia, minunile nu sunt un lucru ieșit din comun.Alina și Daniela, cele două tinere care s-au gândit să vină aici cu un cabinet stomatologic pe roți, opresc la școala din sat.

Medicii aduși de ele au un dinte uriaș, pentru a le arăta copiilor cum trebuie să se spele pe dinți și să aibă grijă de dantura lor. Micuții sunt reticenți, pentru că nu au mai văzut niciodată un cabinet stomatologic.

Alma și Anca, medicii voluntari aduși de cele două tinere, constată că niciunul dintre copilași nu aer dinții sănătoși.

Acum 5 ani, Alina a înfiinţat asociaţia Merci şi a început să-i ducă pe copiii din spitalele oncologice la stomatolog după ce a convins câţiva medici să-i trateze gratuit. Este ştiut faptul că tratamentele dure, chimioterapia le afectează acestor micuţi dantura.

Acum 3 ani, în Merci a venit şi Daniela. Alina e coregraf dar de când a deschis asociaţia nu mai are timp pentru altceva aşa că şi-a abandonat meseria. Daniela e asistent universitar iar atunci când nu e la catedra e în atelier sau pe teren, în carvana Zâna Merciluta.

Anul trecut au primit donaţie maşina pe care tot din donaţii au transformat-o în cabinet stomatologic.

Cu ea o dată pe săptămână ajung la Institutul oncologic din Bucureşti.

La fiecare vizită, copiii primesc câte o pungă cu o periuță și pasta de dinți. Pe scaunul din cabinetul mobil au trecut mai bine de 600 de copii, însă, deși aparatura e de ultimă generație, nu poate fi folosită din cauza birocrației.

Citește-le povestea pe ȘtirileProTv.

28 recommended
83 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »