Prima librărie românească din Italia, deschisă de doi tineri emigrați de când erau copii: „Am încercat să răspândim cultura românească aici”

- - 54- 300 vizualizari


Oana trăiește în Italia de 20 de ani, iar Alex de 14 ani. Cei doi încearcă permanent să aducă o bucățică de cultură românească în Italia, așa că s-au gândit să facă o librărie online. Ei se ocupă de tot, de la procesarea comenzilor până la livrări.

„Trăim în Italia, eu de 20 de ani și Alex de 14. Eu am studiat aici din clasa a 4-a până la Masterat, dar nu am uitat niciodată de țara mea pe care o iubesc foarte mult. Iubesc mai ales cultura și tradițiile, pe care am încercat mereu să le răspândesc și în Italia participând la diferite evenimente”, spune Oana.

Povestește cu drag despre pasiunea ei, cititul, și despre cum i-a venit ideea să ajute copiii născuți aici să afle câte ceva despre România și despre cultura lor natală.

„Ideea librăriei ne-a venit din pasiune! Pasiunea mea pentru cărți pe care o am de mică (mama mea îmi citea cărțile ei cu voce tare de când aveam doar câteva luni). Cu timpul și pasiunea a crescut și mi-am spus: de ce să nu fac din pasiune o muncă și cu această pasiune să ajut românii din Italia să citească în limba lor și mai ales copiii născuți și crescuți aici să să apropie de cultura lor natală în mod simplu și distractiv?! Alex în schimb este pasionat de tot ceea ce înseamnă web și lumea online. Așa că am decis să unim pasiunile și să facem ceva util și frumos”, mai spune tânăra.

Nu au fost ajutați, ci au făcut totul cu resurse proprii și sprijinul familiei și prietenilor.

„Am început cu resurse proprii, nu am fost sprijiniți de nimeni, în afară de familiile și prietenii noștri. Planurile noastre sunt de a organiza cât mai multe evenimente literare în peninsulă invitând scriitori din țară dar și pe cei care trăiesc în Italia, o să organizăm laboratoare și lecturi pentru cei mici și multe alte surprize. Scopul acestei librării este de a ajuta românii din Italia să găsească cărți în limba natală dar și de a face cunoscută cultura românească italienilor, să încercăm cu puținul pe care îl putem face să se schimbe imaginea pe care o avem că popor în țară unde am decis să ne construim viața.”

Este admirabil, pentru că cei doi erau copii când au emigrat în Italia și promovează acum, adulți fiind, literatură română.

Planur pentru viitor au destule, iar entuziasmul nu le lipsește deloc.

„De principiu, am vorbit să ajung la Roma, la o întâlnire cu românii. Voi anunța din timp. Sunt foarte bucuroasă să scriu despre asemenea lucruri, care se petrec în comunitățile românești din diverse colțuri ale lumii. Curând, voi veni cu alt proiect din alt continent”, spune Oana, potrivit blogului Corinei Ozon.

54 recommended
comments icon 0 comments
300 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Sevda Memet, medic rezident, câștigătoarea celei mai importante burse MBA la Stanford: „Vreau să mă întorc în România și să creez un centru oncologic de top în Europa de Est”

-

Sevda Memet este medic rezident în Constanța, unde a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul  Universităţii Ovidius și a reușit să obțină o bursă MBA (Master of Business Administration) la Universitatea Staford din Statele Unite ale Americii.  Visează să în... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Medic stomatolog și mamă pentru mii de copii: „Nu poți iubi pe nimeni fără să te iubești pe tine. Nu poți împărți mâncare dacă tu nu ai suficientă pentru tine”

-

Este medic stomatolog, antrenor de dezvoltare personală, iar în timpul liber se ocupă cu activități de voluntariat. Are ochi strălucitori și o privire caldă. Zâmbește constant. Abia la finalul discuției am realizat că zâmbetul ei nu este condiționat de niciun ... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Istoricul Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani

-

Marele istoric român Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani, conform TVR. Neagu Djuvara s-a născut pe 18 august 1916 (după calendarul vechi; 31 august 1916, după calendarul nou), în București, într-o familie de origine aromână. Neagu Djuvara a devenit în a... Mai mult »

Ne dorim să rămâneți alături de noi în continuare!

Echipa Viitorulromaniei are nevoie de acordul dumneavoastra in conformitate cu noile reglementari privind Protectia Datelor (GDPR).
Partenerii nostri folosesc tehnologii precum cookie-uri pe site-ul nostru pentru a ajunge mai usor la voi cu anunturi publicitare personalizate.
Prin acceptarea acestora va bucurați de continut, ne ajutati sa menținem site-ul gratuit si sa ne continuam demersul jurnalistic.

Iti multumim pentru acceptul tau !