a

Timișoara va avea un Muzeu al premierelor. Ce se va afla în el

- - 31- 42 vizualizari

Din acest an, Timișoara va avea un Muzeu al premierelor în care cei interesați, turiști sau localnici, vor putea afla despre aproape 250 de descoperiri consemnate de personalități din această zona.

Municipiul Timișoara este recunoscut că fiind orașul premierelor. Fie că este vorba despre primul oraș din Europa în care s-a introdus iluminatul public electric, fie cel în care s-a introdus tramvaiul tras de cai, Timișoara își păstrează și astăzi acest renume.

Muzeul premierelor se va deschide, anul acesta, la Casa Tineretului și va găzdui, în prima etapă, aproximativ 250 de exponate din întregul Banat, care vor aminti de prima cale ferată din Caraș-Severin, Teatrul din Oravița, aeroplanul lui Traian Vuia sau de Victor Babeș, cel care a scris primul tratat de bacteriologie.

 

Fondatorul muzeului este președintele Societății Inventatorilor din Banat, Remi Rădulescu.

„250 de premiere, începând cu Evul Mediu. Sunt câteva premiere și în perioada otomanilor. A urmat perioada habsburgică, atunci când a fost reconstruit și restaurat Banatul și Timișoara, începând cu fabrică de bere, în 1718. Apoi, în 1728, prima pompă hidraulică ce absorbea apă din puț, o filtra și o refula într-un turn care se regăsește și acum pe stemele Timișoarei. Au urmat și alte premiere care sunt prețioase și noi trebuie să le dăm strălucire pentru că ele crează legătură între trecut și prezent”, a declarat, la Radio Timișoara, Remi Rădulescu.

Casă Memorială „Mihai Eminescu” va fi redeschisă publicului, la patru luni de la începerea lucrărilor de refacere a acoperișului

Casă Memorială „Mihai Eminescu” de la Ipotești va fi redeschisă publicului după patru luni de la închiderea să pentru lucrări de reparații, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, managerul Memorialului Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu, Ana Sainenco.

Potrivit acesteia, casă în care s-a născut Eminescu urmează să fie redeschisă pe 14 ianuarie, cu prilejul Zilelor Eminescu, când se împlinesc 168 de ani de la nașterea marelui poet.

„Vizitatorii vin în primul rând pentru casă familiei Eminovici și nu sunt tocmai bine dispuși când văd că nu poate fi vizitată. Noi trebuia să facem această lucrare, să facem această investiție acolo”, a afirmat Sainenco.

Casă Memorială „Mihai Eminescu” a fost închisă pe 4 septembrie, când au început lucrările de înlocuire a acoperișului din tablă și a șarpantei. Investiția, care s-a ridicat la peste 100.000 de lei, a fost realizată cu fonduri alocate de Consiliul Județean.

31 recommended
42 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Românul cunoscut în toată lumea drept omul care alină durerile. “De fiecare dată când plecăm în ţară şi ne întoarcem aici e un sentiment de parcă ţi se rupe ceva “

-

Se numește Constantin Tuleașcă, dar oamenii îl știu drept românul care vindecă suferința. Are 35 de ani, este neurochirurg și a găsit leacul pentru nevralgia de trigemen, adică durerile atroce din zona feței, asemănătoare cu electroșocurile. Constantin a studi... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Raluca Mureșan, omul care te face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. A ajuns la New York cu 100 de dolari în buzunar: ”Mi-am demonstrat că se poate”

-

Raluca Mureșan este omul care te-ar face să vizitezi România, chiar dacă locuiești aici. Atât de frumos vorbește despre țara ei și atât este de bună în meseria de ghid turistic. A studiat și a muncit la New York, și a ajuns în America pentru că, spune ea, uitâ... Mai mult »