O româncă stabilită în Germania face campanii de ajutorare a românilor: „Oriunde ai fi, să nu uiți niciodată de unde ai venit”

- - 21- 92 vizualizari

Povestea Petruței este impresionantă. S-a născut la Zalău, iar copilăria ei nu a fost una prea roz. De 14 ani locuiește în Germania, unde și-a întemeiat o familie și lucrează la vânzătoare. „Nu sunt bogată, dar am o mâncare caldă pe masă, curent electric în casă și haine”, spune femeia.
Într-o zi, un apel umanitar vazut pe o rețea de socializare i-a atras atenția, așa că s-a hotărât să îi ajute.

Cum numărul celor care au oferit sprijin pentru cazul respectiv a fost destul de mare, m-am gândit să caut alte familii cu probleme. Simţeam că trebuie să fac ceva pentru cei la nevoie, aşa că am luat legătură cu o mai veche prietenă din Sighetu Silvaniei, care lucrează ca asistent social la primăria din comuna în care am copilărit, şi am rugat-o să îmi spună despre câteva familii cu probleme. Am preferat să mă orientez în special către cele cu copii“, spune Petruţa. Și cazuri sunt destule. A găsit o familie cu patru copii care locuiește într-o încăpere fără energie electrică.

„Cei şase membri ai familiei Lingurar împart o cameră în care copiii îşi făceau temele la lumina lumânării… În luna martie am vorbit cu primarul, m-am informat despre ce ar fi nevoie. Autorităţile au suportat din bugetul local o parte din cheltuielile cu introducerea curentului electric, însă tot mai era nevoie de circa 800 de euro, sumă pe care trebuia să o strâng eu“, spune femeia.

De Paşte le-a făcut o vizită, ducându-le şi câteva alimente şi dulciuri. „Ca să ajung la locuinţa lor, am mers pe un drum de piatră, plin de gropi; copiii ne aşteptau afară, curioşi şi ruşinoşi. Nu au ei prea multe, dar m-au invitat imediat în casă. Nu voi uita niciodată bucuria de pe feţele lor“, îşi aminteşte Petruţa.

Situaţia lor grea a impresionat-o atât de mult încât a ştiut că trebuie să îi ajute. Şi-a mobilizat prietenii şi cunoştinţele din Germania şi, cu sprijinul fundaţiilor Herzenstiere-Europa e.V. Gerolsbach şi Heimatstern e.V. München, a făcut rost de întreaga sumă în doar cinci luni. Banii strânşi de la oamenii cu suflet au fost suficienţi şi pentru racordarea la reţeaua de energie electrică a celor două familii vecine cu familia Lingurar, şi ele cazuri sociale.

Satisfacţia binelui făcut a determinat-o să pornească o amplă campanie de ajutorare a celor nevoiaşi. Avându-i, în continuare, alături pe nemţii cu suflet şi pe reprezentanţii celor două asociaţii umanitare, Petruţa a continuat să întindă mâini de ajutor şi altora, de la copii de la grădiniţa şi şcoala din comună, la familii cu situaţii materiale precare. Spune că din România nu a primit niciun ban din partea nimănui: „Nemţii sunt cei care au ajutat mai mult, dar şi persoane de cetăţenie română care locuiesc în Germania, dar pe care le pot număra pe degete. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, vorbim despre oameni simpli, mai în vârstă, care ştiu cum a fost şi aici când erau ei copii. Nemţii au un har de a ajuta“.

Pentru a găsi şi alţi oameni de bine dispuşi să ajute, Petruţa şi sora ei, Dana, care locuieşte în România, au creat o pagină pe Facebook – „Donaţii – Spenden – Donations“, unde promovează atât cazurile sociale, cât şi activitatea caritabilă pe care cele două o desfăşoară. Printre cele mai recente campanii se numără cea de strângere de ouă de ciocolată cu surprize pentru copiii din comuna sălăjeană, dar şi cea de strâgere de fonduri pentru repararea casei lui Moş Vasile, un bătrân care suferă de Parkinson şi care locuieşte singur, într-o casă ce stă să se prăbuşească. Din cauza frigului îndurat într-una din iernile trecute, bărbatului i-au fost amputate degetele degerate de la picioare.

Petruţa Bauer nu vrea să se oprească aici. Următorul proiect umanitar în care vrea să îi implice în special pe cei din Germania îi va viza pe câinii fără stăpân din Zalău, luaţi de pe străzi şi duşi la ecarisaj, unde sunt eutanasiaţi dacă nu sunt adoptaţi. „Un centru de ecarisaj nu este un adăpost. Aşa că avem nevoie de mult ajutor; şi orice ajutor înseamnă o viaţă salvată“, aşa sună apelul lansat de sălăjeancă în mediul online, scrie Adevărul.

21 recommended
comments icon 0 comments
92 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

HaiHui în Doi, aventura a doi tineri care au decis să exploreze Asia pentru un an: „Nimic din ceea ce există în Asia de Sud Est nu are nicio legătură cu România sau cu Europa!

-

Andreia și Ionuț Chiperi sunt doi tineri frumoși, curajoși și cu o poveste delicioasă despre o experiență pe care puțini au ocazia să o trăiască. Sătui de rutina de acasă, au decis să își ia un an sabatic în care să exploreze cultura, obiceiurile și stilul de ... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Alice Teodorescu, cercetătoare și iubitoare de educație: „Cred că marea provocare pentru tineri acum e să folosească tehnologia ca pe un mijloc deștept de a naviga prin viața, nu ca pe ceva prin care își trăiesc viața”

-

Alice Teodorescu este o tânără pasionată de cultură, identități și, nu în ultimul rând, de animații. A făcut un master de cercetare în studii media la Universitatea din Amesterdam (UVA) și spune că a fost cea mai bună decizie pe care o putea lua. Iubește educa... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Alexandru Săvoiu, fost bancher pe Wall Street actual student la Inteligență Artificală în cadrul Stanford: „Dacă ești proactiv și competitiv, America îți oferă numeroase oportunități!”

-

Alexandru Săvoiu este un tânăr pasionat de finanțe, motiv pentru care a ajuns ca după terminarea facultății să devină bancher pe Wall Street. Cu timpul, a realizat că inteligența artificială este domeniul viitorului, așa că va avea nevoie de cunoștințe în aces... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Bianca Costin, tânăra pasionată de programare care a făcut internship la Google: „Idealul meu e să lucrez mereu la proiecte în care cred, care pot avea un impact pozitiv în lume”

-

Bianca este o tânără pasionată de informatică și tehnologie A făcut un internship la Google și acum lucrează la un proiect numit Wellcode, care își propune să îi învețe pe tineri programare de la zero. Spune că, indiferent de zona geografică în care te afli, t... Mai mult »