Românul care a reușit să readucă la viață Dacia 1300. A transformat un morman de fiare într-o mașina care valorează cât o casă

- - 46- 201 vizualizari

Mihai Zgardan are 30 de ani și este unul dintre puținii restauratori de mașini din România care a reușit, într-un an jumătate, să creeze o comunitate de zeci de mii de pasionați de Dacia 1300.

Povestea lui a început atunci când a ajuns să aibă o Dacia, dintr-o întâmplare, și s-a hotărât să o restaureze. Pasiunea pentru restaurarea Daciilor 1300 din anii 70 a început, în cazul lui Mihai, cu un VWT1, primul model de Volkswagen Transporter, dubiţa hippie, aşa cum este cunoscută de cei mai mulţi dintre noi.

A cumpărat BUS-ul de la un pasionat din Bucureşti, după îndelungi negocieri, şi a aflat că maşina fusese „în tinereţe” o ambulanţă care a ajuns în România donată de un grup de francezi care veneau cu ajutoare la începutul anilor ‘90 la noi în ţară. Ambulanţa fusese donată unui dispensar, însă cei care au folosit-o au reuşit să-i blocheze motorul, astfel că maşina a rămas abandonată într-o curte ani de zile.

Mihai a ajuns cu dubiţa lui la un service auto din Braşov, iar proprietarul l-a ajutat să o restaureze şi chiar l-a implicat direct în proiect. Aici a fost locul în care tânărul ploieştean, IT-ist la bază, a prins meserie de la meşteri bătrâni, cu multă experienţă în spate. Lucra la firma sa din Ploieşti până joi seara, când pornea la drum spre Braşov unde se dedica până duminică tinichigeriei.

„Am învăţat să restaurez la cel care deţine service-ul în Braşov. El restaurează maşini, dar pentru clienţi din afară, pentru că românii nu plătesc pentru nivelul calitate – preţ pe care poate să-l presteze el. M-a primit cu bus-ul acesta prima oară şi i-a plăcut de mine pentru că eram pasionat şi a zis: <> M-a pus să-mi fac rost de piese şi pur şi simplu m-a învăţat cum să restaurez singur maşina”, spune Mihai.

Citește continuarea pe Adevărul.ro 

46 recommended
comments icon 1 comment
201 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

Bogdan Petrișor, student în anul V la Universitatea din Cambridge: „La primul curs ni s-a spus că dacă am venit la Medicină ca să salvăm vieți, am greșit”

-

Bogdan Petrișor a plecat acum 5 ani din România pentru a își îndeplini un vis. A vrut mereu să studieze în străinătate și pentru că biologia și chimia l-au atras întotdeauna, s-a îndrept către Medicină. La Cambridge, una dintre cele mai prestigioase universită... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Mirella Hansen, românca stabilită în Danemarca, devenită director financiar la cea mai mare firmă de retail din Danemarca : „Nu țin minte să-mi fi propus un țel pe care să nu îl fi  atins”

-

Și-a investit majoritatea timpului în carieră și a țintit mereu mai sus: masterate, specializări, atestate. Mirella Hansen a plecat din România în urmă cu 24 de ani. De atunci, nu s-a uitat înapoi. A învățat limba daneză și a început să clădească pas cu pas o ... Mai mult »

Ne dorim să rămâneți alături de noi în continuare!

Echipa Viitorulromaniei are nevoie de acordul dumneavoastra in conformitate cu noile reglementari privind Protectia Datelor (GDPR).
Partenerii nostri folosesc tehnologii precum cookie-uri pe site-ul nostru pentru a ajunge mai usor la voi cu anunturi publicitare personalizate.
Prin acceptarea acestora va bucurați de continut, ne ajutati sa menținem site-ul gratuit si sa ne continuam demersul jurnalistic.

Iti multumim pentru acceptul tau !