Fără categorie

Românul școlit de viață la Paris, care s-a întors în România. A rămas orfan la doar 6 ani

- - 25- 1178 vizualizari

Remus a rămas orfan de mamă la doar șase ani, așa că și-a purtat de grijă mai mult singur. N-a făcut școli înalte, însă a fost suficient de inteligent încât să înțeleagă la un moment dat că singură lui salvare e Occidentul.

Aventura lui începea într-o zi de mai. 1989. La Eselnita făcându-și curaj să treacă Dunărea înot. Visa la Occident și la libertate. A ajuns în Iugoslavia, de unde a trecut mai apoi ilegal în Grecia, Italia, că în final să ajungă la Paris.

N-a ars etape. A mers încet, dar sigur, muncind din greu spre un post mai bun. După ce a fost șef de sală la Plaza Athenee, Remus avea să devină director la Fouquet, unul dintre cele mai exclusiviste restaurante din Paris.

Pe vremea când lucra la Fouquets își imagina că până la 40 de ani va avea 5 restaurante. Pe primul avea să-l deschidă în urmă cu 10 ani în inima Parisului. Acolo a pus toată știința lui învățată în restaurantele de lux, și în felul acesta a ajuns să îi cucerească pe gurmanzii francezi în țara lor.

Ca să ajungă aici a muncit 20 de ani. Și-a sacrificat tinerețea și viața de familie. Când trage linie spune că e pe plus, pentru că în ciuda vieții agitate are trei copii mari. Anais și Hugo din prima căsnicie și Alex din cea dea două relație.

Chiar și așa a venit acasă. În micul Paris. În ruinele centrului istoric. Să investească, să-și pună la bătaie cunoștințele, să retraisca iar și iar sentimentul întoarcerii acasă.

Deși la vremea respectivă, centrul istoric era o ruină, Remus și asociatul lui au riscat.

Optimismul și-l mai pierde când își da seama că romanul n-are rigurozitatea francezului. Vrea să-și extindă pub-ul la subsol, iar termenele de finalizare au fost date peste cap.

Poate că nu deține adevărul absolut în domeniul restaurației, dar e sigur că ce e în mintea lui se transformă mai tot timpul în bani. Vrea că să-și extindă rețeaua de pub-uri în toate orașele țări. Primul va fi lansat la Brașov. N-are secrete ascunse și nici mari strategii de afaceri, ci doar experiență ultimilor 20 de ani de muncă.

Primește câte două trei propuneri de afaceri pe săptămâna. Uneori îl măgulește, alteori îl coplesteste. Tocmai a mai lansat o afacere alături de niște prieteni: pâine franțuzească pentru clientela românească. După ce afacerea va dospi, o va vinde în franciză celor interesați.
Remus s-a întors acasă cu știință lui pariziană că să aplice aici ce a învățat printre străini. Patronul vesel de pe strada Smârdan, mereu în negocieri pentru noi afaceri, e doar unul din cei mulți care cu pub-ul lui vintage va schimba poate ținuta la fel de vintage a țării noastre. Până atunci își trăiește întoarcerea acasă în mică lui Românie din micul lui centru istoric.

25 recommended
comments icon 0 comments
1178 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Lupescu Anca


Bookmark?Remove?

HaiHui în Doi, aventura a doi tineri care au decis să exploreze Asia pentru un an: „Nimic din ceea ce există în Asia de Sud Est nu are nicio legătură cu România sau cu Europa!

-

Andreia și Ionuț Chiperi sunt doi tineri frumoși, curajoși și cu o poveste delicioasă despre o experiență pe care puțini au ocazia să o trăiască. Sătui de rutina de acasă, au decis să își ia un an sabatic în care să exploreze cultura, obiceiurile și stilul de ... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Alice Teodorescu, cercetătoare și iubitoare de educație: „Cred că marea provocare pentru tineri acum e să folosească tehnologia ca pe un mijloc deștept de a naviga prin viața, nu ca pe ceva prin care își trăiesc viața”

-

Alice Teodorescu este o tânără pasionată de cultură, identități și, nu în ultimul rând, de animații. A făcut un master de cercetare în studii media la Universitatea din Amesterdam (UVA) și spune că a fost cea mai bună decizie pe care o putea lua. Iubește educa... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Alexandru Săvoiu, fost bancher pe Wall Street actual student la Inteligență Artificală în cadrul Stanford: „Dacă ești proactiv și competitiv, America îți oferă numeroase oportunități!”

-

Alexandru Săvoiu este un tânăr pasionat de finanțe, motiv pentru care a ajuns ca după terminarea facultății să devină bancher pe Wall Street. Cu timpul, a realizat că inteligența artificială este domeniul viitorului, așa că va avea nevoie de cunoștințe în aces... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Bianca Costin, tânăra pasionată de programare care a făcut internship la Google: „Idealul meu e să lucrez mereu la proiecte în care cred, care pot avea un impact pozitiv în lume”

-

Bianca este o tânără pasionată de informatică și tehnologie A făcut un internship la Google și acum lucrează la un proiect numit Wellcode, care își propune să îi învețe pe tineri programare de la zero. Spune că, indiferent de zona geografică în care te afli, t... Mai mult »