a

Romeo Nicolae Kulcsar, românul din Danemarca ce a salvat viața unei tinere: ”Când vrei să faci o faptă bună, o faci”

- - 28- 239 vizualizari

Romeo Nicolae Kulcsar a luat, la doar 23 de ani, o decizie care a salvat o viață.

A venit acasă din Danemarca, în concediu, a aflat că viața unei tinere de 24 de ani, care avea ciroză hepatică, atârnă de un fir de ață și nu a stat pe gânduri.

I-a donat o porțiune din ficat să facă ”un pas spre maturitate”, să simtă că ”a intrat în viață”.

La aproape o săptămână de la operație, Romeo se simte bine, mănâncă, se plimbă și știe că, în câteva săptămâni, totul va reveni la normal.

Romeo Nicolae Kulcsar lucrează de patru ani în Danemarca, iar la sfârșitul anului trecut a venit să își revadă părinții, la Tășnad, în județul Satu Mare.

La scurt timp a aflat că  o tânără în vârstă de 24 de ani, din Chereușa, același județ, are ciroză hepatică autoimună și, fără să stea pe gânduri, s-a oferit să îi doneze o porțiune din ficat.

 

Nu știa dacă grupele lor de sânge sunt compatibile și dacă poate să fie donator, a mers la spital și a trecut prin toate testele necesare. Veștile bune nu au întârziat, tânărul a aflat că poate să doneze o porțiune din ficat și în 17 ianuarie a fost făcut transplantul, la Institutul Clinic Fundeni.

Operația a fost o reușită, iar Romeo și Anett sunt acum bine.

La aproape o săptămână de la operație, Romeo se simte foarte bine, merge, mănâncă și se plimbă. Știe că în câteva săptămâni totul o să revină la normal.

”Această operație m-a întărit foarte mult pe mine, ca om, și mi-a dat o foarte mare forță să trec peste alte probleme. Am zis că dacă trec cu bine peste asta, alte probleme se vor rezolva mult mai ușor”, povestește Romeo Kulcsar.

Pentru Anett, vestea a fost ca o minune. Era foarte stresată, mai ales că starea ei se agravase. ”Nici măcar când am fost programați pentru transplant, nu i-a venit să creadă că am venit eu să-i dau ei ficat”, spune Romeo.

Tânărul mai spune că nu a stat nicio clipă pe gânduri când a fost vorba să o ajute pe Anett, pentru și-a dorit o schimbare în viață, a vrut să facă ceva, să simtă că a intrat în viață, să nu mai trăiască ”în atmosfera de adolescent”, în care totul îi părea prea simplu. Decizia de a o ajuta pe Anett reprezintă pentru Romeo ”un pas făcut spre maturitate”.

Romeo o știa pe Anett de când era în liceu, dar tinerii erau în grupuri diferite, iar ea era retrasă, poate din cauza bolii. Mai mult, tot căutând cei doi tineri prin arborele genealogic, au ajuns la concluzia că ar putea fi chiar veri îndepărtați.

Libertatea.ro

28 recommended
239 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »