Rajaa s-a năcut la Damasc, mama ei este româncă iar tatăl sirian. Venea în vacanțe în România, la bunici.
În urmă cu 15 ani a plecat din Siria, din cauza războiului. A terminat medicina la Craiova, iar acum este medic de familie la Coțofenii de Jos. Tot aici și-a găsit și jumătatea.
Printr-un program al Ambasadei Române din Siria, Rajaa Postelnicu a ajuns în România. Nu i-a fost ușor să se acomodeze cu viața din Craiova, dar cei șase ani de facultate au fost de ajuns să poată trece de toate barierele. Ceea ce a făcut-o să rămână aici a fost iubirea pentru un coleg de facultate. Așa i s-a deschis și drumul către medicina de familie:
„A fost o perioadă frumoasă. Primii doi ani de facultate au fost grei pentru că nu reușeam să mă regăsesc în societate. Au fost unele probleme etnice, culturale. În facultate m-am îndrăgostit însă de un coleg, cu care ulterior m-am și căsătorit. Mama lui fiind medic de familie în Coțofeni, în prag de pensionare, m-a lăsat pe mine în locul ei“.
„Cartierul în care am stat noi acum e tot la pământ“
Rajaa a venit în Craiova cu gândul că după terminarea facultății se va întoarce în țara în care a crescut. Iubirea față de soțul ei a făcut-o să rămână aici. Acum nu mai are pe nimeni în Siria. Toată familia a fugit din calea războiului.
Primăvara Arabă (o serie de mișcări de protest care au avut loc în mai multe țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord începând cu sfârșitul anului 2010 – n.r.) a adus Siriei vremuri de teroare. Aproape 250.000 de oameni şi-au pierdut vieţile în cei patru ani şi jumătate trecuţi de la începutul războiului civil.
Patru milioane de sirieni şi-au părăsit ţara pentru a-şi găsi refugiu în Turcia, Liban sau Iordania. „Am venit aici cu gândul de a mă întoarce în Siria, unde aveam sora, familia. Între timp a apărut războiul în Siria și nu s-a mai pus problema să mă întorc. Acum familia mea este aici. Au venit la un an după ce a izbucnit războiul, ei fiind cetățeni români oricum. Cartierul în care am stat noi acum e tot la pământ. Toate rudele mele sunt plecate în Liban, Turcia, SUA, Germania. Trebuie să treci peste….“, spune doctorița, potrivit gds.ro
Este iubită de toată lumea, iar ea, la rândul ei, vorbește cu căldură despre pacienții ei.
-”Este un om extraordinar, dincolo de profesionalism. Ca medic, este un om dedicat. (…) Este de-a locului,oarecum, chiar dacă are rădăcini și în Siria. Este un pas enorm între două continente. Este o legătură.”
„Sunt minunați. Niște pacienți foarte cuminți și ascultători. Eu am o relație foarte bună cu ei”, spune Rajaa Potelnicu,potrivit Digi24.
La 33 de ani, Rajaa se consideră norocoasă și spune că destinul ei este cel al unui învingător.
Este recunoscătoare pentru ce a reușit să construiască în România altături de familia și pacienții ei. Şi tocmai afecţiunea pentru oamenii din comună o ţine la ţară şi în ţară.