a

Echipa de robotică a Colegiului ”HCC” din Alba Iulia are bani pentru deplasarea în SUA. Consiliul local a aprobat peste 66.000 de lei pentru 12 elevi şi profesori

- - 31- 175 vizualizari

Consilierii locali din Alba Iulia au aprobat în şedinţa extraordinară de vineri, 30 martie, alocarea sumei de 66.200 de lei pentru a finanţa deplasarea în SUA a echipei câştigătoare a marelui premiu la concursul de robotică FIRST Tech Challenge Romania, Colegiul Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan”.

Unul dintre profesorii mentori ai elevilor, Sebastian Onac, a declarat că suma aprobată reprezintă biletele de avion şi cazarea pentru 12 dintre elevi şi profesori, echipa fiind formată din 18 persoane. Organizatorii suportă cheltuielile pentru şase membri ai echipei.

Echipa Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia a câştigat premiul I la categoria ”Inspire Award” la cea mai mare competiţie de robotică din România şi va merge la finala internaţională a competiţiei ce se va desfăşura în Statele Unite ale Americii, în oraşul Detroit. Echipa „XEO RO001” a participat în competiţia naţională cu roboţelul XEO. Elevii de la Colegiul din Alba Iulia s-au aflat între alţi 800 de elevi din 33 de oraşe înscrişi în BRD FIRST Tech Challenge Romania. Echipele au proiectat, construit şi programat câte un robot care se încadrează în tema globală anuală stabilită de FIRST International. Au fost, în total, 92 de roboţi înscrişi în concurs.

Roboţelul este coordonat cu ajutorul unui telefon mobil, fiind capabil să execute mai multe sarcini. Creierul acestuia este un alt telefon mobil şi poate fi ghidat de la distanţă prin intermediul unei reţele de Wi-Fi. Circulă pe roţi, iar în partea din faţă i-au fost montate ”mânuţe” cu ajutorul cărora poate ridica obiecte de mici dimensiuni. De asemenea, este capabil să interpreteze imagini, pe care le scanează cu camera de filmat, iar în funcţie de acestea execută sarcini diferite. Elevii au câştigat marele pentru modul în care au proiectat, construit şi programat roboţelul.

Echipa XEO a Colegiului din Alba Iulia cuprinde elevi ai claselor a 9-a, a 10-a şi a 11-a tocmai pentru asigurarea continuităţii proiectului şi predării ştafetei între generaţii. Alegerea coechipierilor şi a modalităţilor şi metodelor de evaluare pentru intrarea în echipă se face exclusiv de către membrii echipei de elevi, fără intervenţia profesorilor.

Echipa câştigătoare este formată din elevii: Alex Drăguş – driver, Mermezan Mihai – coach, Corpodean Darius – driver, David Bogan – mechanic, Cioancă Răzvan – mechanic, Denisa Florea – 3D modelling, Alexandra Jurca – 3d modelling. Şofrac Robert – programator, Claudiu Neamţu – programator, Pop Cristian – programator, Ionuţ Hada – programator, Ghişa Alexandru – assembly, Alex Leterna – grafician, Roxana Popeiu, Maria Antoanello Serafino, Mădălina Rusan. Profesorii lor sunt Carmen Palcu, Laura Mureşa şi Sebastian Onac.

”Pe vremea mea „roboţii” se făceau din pachete de „ţigări străine” şi se puneau pe dulap, la admirat. Ma bucur că lucrurile, dar mai ales oamenii, au evoluat şi că avem, la Alba Iulia, cea mai tare echipa de robotica adevărată din ţară. Oi fi eu un tip analogic într-o lume super digitală, dar felicitările le merită fiecare dintre tinerii din trupa XEO de la HCC şi profesorii care i-au pregătit!”, a scris primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, pe Facebook, în urmă cu câteva zile.

31 recommended
175 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »