a

Călătoria Divorțului: cine și cum îi ajută pe oamenii care traversează un divorț?

- - 81- 620 vizualizari

Gabriela Saulea (www.calatoriadivortului.ro), medic, cu o carieră bogată în industria farmaceutică, a înființat Asociația “Călătoria Divorțului” pentru a fi aproape de cei care trec printr-un divorț, căci nu puține sunt consecințele delicate ale unui asemenea deznodământ al unui mariaj. Am vorbit cu dr. Gabriela Saulea (divorțată) și cu colega ei de la Asociația Călătoria Divorțului Andreea Bîzgan (directorul executiv al asociației, necăsătorită) despre cine sunt, ce vor și ce fac dumnealor pentru cei divorțați, mai ales pentru femei. Totul în contextul în care se discută mult despre viitorul insituției căsătoriei în România.

Un articol de Andrei Crăciun

Gabriela, Andreea, ce este și cu ce se ocupă Călătoria Divorțului? De unde până unde așa ceva în țara noastră? Ce v-ați propus să faceți cu Asociația dumneavoastră?


Din momentul în care spui da în fața ofițerului de Stare Civilă, când spui da întemeierii unui cămin, când spui da alegerii de a deveni părinte, până într-o zi în care spui da în fața judecătoruluI și semnezi sentința de divorț… Divorț? De ce, de cine, cum? Ce s-a întâmplat între atâtea da-uri? Din această nevoie de a înțelege cum ai ajuns aici și cum poți trăi cu această nouă realitate, s-a născut această inițiativă “Călătoria Divorțului”. Misiunea Asociației Călătoria Divorțului este de a sprijini persoanele care traversează un divorț, pentru menținerea echilibrului emoțional al membrilor familiei și soluționarea optimă a dezvoltării și creșterii copiilor.

 

Gabriela, ai traversat un divorț, și ai văzut care sunt problemele cu care se confruntă un om într-o asemenea situație în România. Cam care ar fi acestea și cum am putea îmblânzi efectele unui divorț?


Plecând de la povestea mea și continuând cu experiența practică din ultimii ani, exclusiv în acest domeniu, pot spune punctual că probleme majore pe care le întâlnesc majoritatea persoanelor care divorțează sunt legate de:

– gestionarea relației cu fostul partener, familia extinsă, prietenii și locul de muncă

– parentingul după divorț

– schimbarea majoră pentru care nu sunt cu adevărat pregătiți

– gestionarea furtunii emoționale pe care o declanșează un divorț și care poate duce la depresie

– provocările financiare

Toate aceste schimbări au nevoie de o perioadă de înțelegere, prioritizare și acomodare. De aceea sprijinul primit în perioada de după divorț nu e un moft, ci o prioritate pentru persoanele care vor să fie în controlul vieții lor și a direcției spre care se îndreaptă. Așadar, în prima fază, pentru a îmblânzi efectele unui divorț avem soluții practice, gratuite și la îndemână: conștientizarea impactului și diminuarea lui prin accesul gratuit la informație!

Cum a fost primită activitatea voastră în familiile voastre extinse, care trăiesc totuși într-o societate conservatoare? V-au zis ceva, ce v-au zis?


Ne-a bucurat să vedem cu câtă apreciere a fost primită activitatea noastră, mai ales că familia mea (n.r. – a Gabrielei) a acceptat cu greu ideea de divorț, atunci cand eu am trecut prin acesta; dar apoi au văzut cu cât entuziasm am început acest program, iar acum toata familia este surprinsa de amploarea pe care a luat-o această mișcare. Oficial putem spune ca mamele noastre sunt cele mai mari susținătoare ale activităților pe care le desfășurăm.

Ce personalități publice s-au alăturat demersurilor voastre? Cum le-ați ademenit?


Am primit multă susținere din partea multor persoane care înțeleg necesitatea unui astfel de program în România, plecând de la familie, prieteni, foști clienți care vor sa dea mai departe din ceea ce au primit, voluntari, parteneri puternici și personalități publice precum: Prințul Dimitrie Sturdza, Mihaela Tatu, Daniela Palade Teodorescu, Nadine, Roxana Ciuhulescu, Cristina Cioran, Bogdan Nicolai, Roxana-Iliescu Gabor și mulți alții. E mult spus “ademenit”. Totul a fost foarte simplu și sincer, ceea ce credem că ne-a și ajutat. Am expus totul foarte transparent și uman.

Cum vedeți voi viitorul instituției maritale în România, și vă întreb mai ales în contextul referendumului pentru definirea constituțională a familiei.


Nu cred că referendumul are prea mult de influențat trendul general al acestei instituții, care așa cum se vede în alte țări europene tinde să fie privită cu mai puțin entuziasm decât cu o generație-două în trecut. În țări precum Anglia sau Belgia asistăm la o scădere a numărului de căsătorii oficializate și la tot mai multe parteneriate care la noi ar purta numele de concubinaj. În condițiile în care statul nu mai stimulează această instituție, rămâne doar spiritul nostru tradiționalist să mențină apetitul de nunți al românilor.

Ce ar putea face mai mult statul român pentru oamenii divorțați (și cu supra de măsură pentru doamnele divorțate) și cum ați vrea să contribuiți ca aceste lucruri să se întâmple?


Statul ar putea să se implice cu măsuri sociale atât la momentul divorțului cât și ulterior, pentru sprijinul familiilor monoparentale. În alte țări europene există deja măsuri testate pentru a sprijini o persoană la divorț: concediu medical (până la urmă vorbim despre o traumă psihologică severă), asistență psihologică gratuită pentru adulți și copii, susținere financiară sau reduceri fiscale pentru părinții care-și cresc singuri copiii. Iar în Romania peste 90% dintre acești părinți sunt mamele, care de multe ori nu au resursele necesare pentru a se descurca singure. Pentru aceste situații Asociația Călătoria Divorțului militează pentru ajustarea legislației prin alinierea ei la cea europeană.

Unde vă pot urmări cititorii noștri, pe care îi bate gândul divorțului, dar nu nu mai ei. Cum pot da de voi?  


Pe pagina noastră de facebook (www.facebook.com/calatoriadivortului), pe site-ul www.calatoriadivortului.ro și de curând la centrul nostru – Centrul ACD – un spațiu fizic unde ne întâlnim constant cu cei care au nevoie de noi, iar specialiștii noștri pot oferi servicii gratuite membrilor înscriși în Asociația Călătoria Divorțului.

Cum v-a schimbat viața această Asociație– Călătoria Divorțului? Cum erați înainte și cum sunteți acum?


Nu Asociația ne-a schimbat, ci experiența care ne-a adus în punctul de a creea această Asociație. La fel ne-a schimbat și sprijinul pe care l-am primit de-a lungul timpului. Am pornit la drum optimiste, dar conștiente că va fi greu să punem pe masă un subiect atât de delicat. Acum suntem din ce în ce mai determinate, vedem rezultatele muncii noastre și ne dorim să ajungem până în punctul în care vom reuși să schimbam legislația.

Uitându-vă la societatea românească, ce credeți că ar trebui să schimbăm noi, românii, ca să fim tot mai aproape de contemporanii noștri din țările să le zicem avansate?


Să înțelegem că ajutorul specializat nu este o rușine, că psihologul nu înseamnă nebunie și să ne informăm – este gratis.

“Am pornit la drum optimiste, dar conștiente că va fi greu să punem pe masă un subiect atât de delicat. Acum suntem din ce în ce mai determinate, vedem rezultatele muncii noastre și ne dorim să ajungem până în punctul în care vom reuși să schimbam legislația.”
Dr. Gabriela Saulea și Andreea Bîzgan, Asociația Călătoria Divorțului

 

81 recommended
620 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »