a

Comuna din Apuseni unde primești 1.000 de euro dacă te muți

- - 53- 1548 vizualizari

Tinerele cupluri care se vor căsători şi vor rămâne minimum cinci ani pe teritoriul comunei Almaşu Mare din Alba vor primi o primă de instalare de 1.000 de euro sau echivalentul în lei. Iniţiativa are ca scop creşterea numărului locuitorilor din această comună situată în Munţii Apuseni.

Banii vor fi alocaţi din bugetul local al comunei Almaşu Mare. Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia comunei Almaşu Mare se ridica la 1.289 de locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când erau 1.690 de locuitori. Zona din Apuseni înregistrează o depopulare masivă, tinerii, în majoritate, alegând să plece la oraşe sau în străinătate.

”Având în vedere depopularea tot mai accentuată înregistrată la nivelul comunei Almaşu Mare, se impunea luarea unor măsuri care să stopeze acest fenomen tragic şi dureros, care lasă în urmă case părăsite, bătrâni lăsaţi fără cel mai mare sprijin. Din cauza sporului natural negativ, situaţia la nivelul comunei este din ce în ce mai tragică şi impune luarea unor măsuri urgente. Se observă, în ultimii ani, un exod masiv al tinerilor din comună către oraşele învecinate, iar odată plecaţi, este puţin probabil că aceştia se vor mai întoarce vreodată înapoi în locurile natale”, spune consilierul local Marius Rof, iniţiatorul hotărârii adoptate de Consiliul local.

Comuna este formată din satele Almaşu de Mijloc, Almaşu Mare (reşedinţa), Brădet, Cheile Cibului, Cib, Glod, Nădăştia şi cătunul Şesuri şi este amplasată în zona montană vestică a jdueţului Alba, la limita cu Hunedoara. Cu toate că peisajul este ideal pentru turism, comuna s-a dezvoltat foarte puţin şi din acets punct de vedere datorită accesului dificil. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1407 – ”Possesia Almas”. Satul este mult mai vechi decât prima sa atestare documentară, în sprijinul acestei afirmaţii venind uneltele de minerit şi materialele de construcţie romană (ce au fost găsite pe raza localităţii şi se găsesc în Muzeul ”Achim Emilian”), galeriile cu inscripţii romane. În punctul “La Cruce” s-au descoperit şi cercetat (2001) morminte tumulare din epoca bronzului timpuriu.

Continuarea pe Adevărul.ro

53 recommended
1548 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »