a

Cum își imaginau oamenii în 1935 Bucureștiul din anul 2000

- - 49- 191 vizualizari

În 1935, în Parcul Carol, autoritățile locale au deschis publicului o machetă de circa 100 de metri în care își imaginau cum va arăta capitala la finele secolului care de-abia începuse. Cu ideea proiectului venise însuși primarul mustăcios și simpatic al Bucureștiului de la acea vreme, Alexandru Gheorghe Donescu. Deși a prins doar un mandat, între 1934 și 1938, numele lui Donescu a rămas în istorie pentru numeroase proiecte cum ar fi reconfigurarea traseelor auto din zona Victoriei – Romană – Universitate, pentru că acestea deveniseră deja foarte circulate, dar și pentru acest plan îndrăzneț și futurist.

Respectiva machetă era plină de zgârie-nori, străzi largi, cu trafic intens, magazine cu vitrine uriașe și parcuri nesfârșite înțesate cu ștranduri, lacuri și alte întinderi de apă. Mașinile zburătoare nu existau încă în imaginația colectivă, ba chiar am putea spune că oamenii de la 1935 au nimerit-o destul de bine, în ce privește viitorul. Ca să fim corecți, însă, ideea cu zgârie-norii nu era tocmai originală, pentru că, cu doar doi ani înainte, în București fusese ridicată o clădire destul de impresionantă, ca dimensiuni: Palatul Telefoanelor.

Ca să respectăm întru totul sentimentul și emoțiile acelei epoci, trebuie să spunem că invenția cea mai uluitoare din punct de vedere științific, la acea dată, era fotografia. Oamenii priveau muți de admirație uriașele aparate foto care făceau poze în urma unui proces pe care noi, cei de azi, l-am asimila, prin complexitate, cu pornirea și decolarea unui avion. Și locurile unde te puteai trage în poze erau atât de rare, iar aparatele care îndeplineau minunea atât de scumpe, încât nimeni n-ar fi îndrăznit să-și imagineze, acum 80 de ani, cum miliarde de poze vor invada lumea în 2018, prin intermediul unei alte invenții la care nimeni nu putea visa, astăzi celebrul internet.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

49 recommended
191 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »