a

Sandor Kurk, băimăreanul doctorand în astrofizică la Oxford: „Generația noastră va conduce țara transparent și meritocratic!”

- - 131- 1958 vizualizari

Originar din Baia Mare, Sandor Kurk și-a descoperit pasiunea pentru astronomie în clasa a noua, datorită profesorului său de fizică din liceu. Au urmat numeroase participări și premii la olimpiadele naționale și internaționale, iar, după ce a luat bacalaureatul, a plecat să studieze la University College din Londra. Acolo a absolvit facultatea ca șef de promoție, apoi s-a înscris la un doctorat în astrofizică la Oxford. Totodată, Sandor a fondat la Oxford o școală de vară pentru tinerii români cu potențial, însă fără resurse materiale. Astfel, în fiecare vacanță de vară, zeci de elevi de liceu din țară vin pentru o săptămână la Oxford, unde participă la cursuri multidisciplinaresutinute de comunitatea de români de la universitatea britanică.

Cum vezi România peste zece ani?Sunt optimist, văd multe schimbări în bine în următorii zece ani. Văd tineri care au plecat în străinătate, apoi s-au întors în țară și au contribuit la dezvoltarea României, fiecare în domeniul sau . De altfel, sunt deja mulți oameni care se întorc si se implică în proiecte de voluntariat, politică, precum și în domeniul privat. Acest lucru e benefic pentru România, pentru că cei care au plecat să studieze sau să muncească în străinătate pot aduce expertiza acumulată acolo, precum și valorile europene în țara noastră.

Dacă ai fi premierul țării pentru un an, care ar fi punctele cheie ale activitatii tale ?
Aș pune accentul pe transformarea educației, prin modele de educație alternativă, prin proiecte colaborative, comunicare, gândire critică, expunerea ideilor proprii și prin implicare civică. Din punctul meu de vedere, educația e esențială pentru România de mâine.

Ce factori ar putea plasa România pe primele locuri în topul destinațiilor turistice preferate de străini?
Patrimoniul cultural, natura și oamenii prietenoși de aici, după cum spune și Prințul Charles, sunt atuuri pe care Romania le are. Cred că străinii ar dori să vadă România rurală, tradițiile ei, obiceiurile și sărbătorile noastre. De asemenea, și simplitatea vieții, munca de la țară, cositul ierbii sunt lucruri care ii atrag pe straini prin ineditul lor. Dar, pentru a pune România pe primele locuri în topul destinațiilor turistice, ar trebui să construim si aeroporturi, să avem o infrastructură de transport mai bună si sa promovam Romania in mediul online mai intens. .

Cât de bine stă România la capitolul tehnologie?
Cred că mai sunt multe de dezvoltat, mai ales în informatizare. Spre exemplu, e foarte dificil ca un străin să se descurce în România, să se deplaseze dintr-un oraș în altul folosind transportul public. Ar putea să existe site-uri unde să poți vedea programele mijloacelor de transport, să poți achiziționa bilete. Asta ar facilita mult planificarea călătoriilor. De asemenea, o mai bună centralizare a datelor populației ar fi necesară, pentru ca oamenii să nu fie nevoiți să se deplaseze în mai multe locuri pentru chitanțe sau facturi.

În ce domenii de activitate din România crezi ca vor exista, în următorii ani, cele mai mari oportunități de crestere?
Paradoxal poate, cred că în domeniul informaticii vor exista cele mai mari oportunitati de crestere, pentru ca  avem mulți oameni bine pregătiți în acest domeniu, dar și pentru că există cerere mare, atât în mediul privat cât și în cel public. Deocamdata mediul  public este cu un pas in urma  celui privat, dar intotdeauna exista sanse de recuperare a decalajelor.

Enumeră cinci motive pentru care tinerii români ar trebui să rămână în țară.
Proximitatea familiei, a prietenilor, locurile frumoase din țară, precum și oportunitatea de a contribui la schimbările din societate prin acțiuni de voluntariat în cadrul comunității sunt motive pentru care tinerii ar trebui sa ramana in tara. Ah, și aș mai adăuga și mâncarea de aici.

Ce impact are tehnologia asupra generatiilor tinere si care sunt beneficiile pe care aceasta le aduce in viața lor?
Generațiile tinere s-au născut cu tehnologia în mână. Au tablete, telefoane inteligente și laptop-uri de la vârste fragede. Aceasta este direcția înspre care ne îndreptăm și România ar trebui să țină pasul. Ba chiar să fie în fruntea dezvoltării tehnologice, de ce nu? Cred că viitorul stă în digitalizare, care ne face tuturor viața mai ușoară. În Marea Britanie, în momentul de față sunt populare băncile online, fără vreo sucursală. Toate plățile și transferurile bancare sunt gestionate printr-o aplicație pe telefon. Sunt populare și supermarketurile online, unde faci cumpărături care îți sunt trimise acasă pentru o sumă modică. Aceste aplicații ne facilitează foarte mult viața, pentru că nu mai pierdem timp pretios. În plus, inteligența artificală s-a dezvoltat enorm în ultima vreme, cu aplicații diverse în domeniul medical, în industrie sau în cercetare.

Ce te-a învățat sistemul de învățământ românesc?
Am avut norocul să învăț la un liceu bun, Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, și să am parte de profesori dedicați și motivați. Sincer, consider că cel mai mare beneficiu al sistemului de învățământ românesc e multitudinea de materii studiate, precum și faptul că studiem  10-12 materii până în clasa a XII-a. Deși m-am specializat în străinătate, cultura generală mi-am format-o în timpul școlii în România. La facultate nu aș mai fi avut ocazia să învăț lucruri noi, din lipsă de timp.

Ce părere ai despre generația actuală si cum se vede un viitor în care aceasta generatie va  conduce companii, această țară?
Cei din generația din care fac parte și eu beneficiază de o mai mare deschidere spre călătorii, studii și o mai mare ușurință de a locui în alte țări. Toate aceste lucruri ne fac să ne dezvoltăm personal și profesional mai mult decât generațiile anterioare. Ne învață să fim mai atenți, mai toleranți, mai înțelegători, mai deschiși și mai profesioniști. În concluzie, consider că generația actuală va conduce proiecte și companii în țară într-un mod transparent și meritocratic.

131 recommended
1958 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Ionut Axinescu


Bookmark?Remove?

Csibi Magor, ecologistul român stabilit în Coreea de Sud care luptă pentru salvarea planetei:„Soluția este să ne unim, nu să împărțim oamenii în buni și răi!”

-

Politolog la bază, Csibi Magor a reprezentat România în Parlamentul European între 2007 și 2009, a lucrat o perioadă și ca jurnalist, însă în ultimii ani s-a dedicat exclusiv protejării mediului în care trăim. „Am realizat destul de repede că tema centrală a d... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Giorgiana Vlăsceanu, informaticianul care le învață pe românce secretele din IT: ”Avem un procent mare de femei care lucreaza in zona tech, cu mult peste media UE, iar asta este un plus pentru Romania!”

-

Giorgiana Vlăsceanu este absolventă a Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica din București, unde acum urmează un program de master. Printre numeroasele sale activități de educație digitală pentru copii și de voluntariat, ... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Irina Țuca, studentă la drept în Marea Britanie: „Tinerilor romani trebuie să li se ofere mecanismele necesare prin care să facă viitorul să arate cât mai bine”

-

Absolventă a Colegiului Național „Sfântul Sava” și campioană la debate în perioada liceului, Irina Țuca studiază acum dreptul la cunoscuta universitate Cambridge, din Marea Britanie, din „ambiția de a-și depăși limitele și pentru a-și da șansa să încerce ceva ... Mai mult »