a

Aventuri din lumea afacerilor cu artă de lux. Despre idei care au prins viață, succes și antreprenoriat cu Irina Wagner, cofondator Wagner Arte Frumoase și Povești

- - 235- 250 vizualizari

  A fost odată ca niciodată este formula magică care ne conduce spre universul magic al poveștilor, iar astăzi aflăm despre una ce poartă titlul Wagner Arte Frumoase și Povești. Cu un început de nebănuit, spațiu și timp nelimitat,  un drum de parcurs plin de provocări și surprize străbătut de două surori cu înalte calități ce-și poartă numele cu mare mândrie, povestea se scrie de 15 ani. Mâinile dibace ale Anei și creativitatea ei fără margini se împletesc perfect cu ideile de business ale Irinei și cunoștințele în economie și marketing și astfel a ieșit o afacere cu artă de lux și opulență aristocratică. Surorile Wagner au rolul principal în propria poveste scrisă pe cești, bijuterii, mobilier pictat manual și accesorizat cu porțelan, corpuri de iluminat, porțelanul reprezentând laitmotivul vieții lor. Încă din copilărie au făcut cunoștință cu el și l-au prețuit.

        Am copilărit într-o casă la bunici în Transilvania, unde porţelanurile erau la mare preţ. De pe atunci exista o rutină a mesei. Se aşezau porţelanurile şi nu puteam să ne mişcăm. Era o rigoare.  Cam asta este atmosfera din care am venit noi. După, am studiat şi fiecare a mers pe drumul ei. Şi apoi ne-am regăsit”.

            Au gustat din succes, mai ales că s-au asociat ulterior și cu argintul, aurul, pietrele semiprețioase, cristalele Swarovski. Bogate în idei, creative și cu spirit antreprenorial, fac posibilă îmbinarea artei cu business-ul. Totul se întâmplă într-un București aglomerat, în casa de lângă Palatul Cotroceni,  un spațiu care creează o atmosferă spectaculoasă, iar drumul până la acest ambient simbolic nu a fost deloc ușor. Criza economică s-a făcut prezentă în 2009, dar nici soluțiile nu au întârziat să apară.

            Aspirațiile și pasiunile comune le-au adus împreună. Irina este absolventă a facultății de Marketing ASE și al unui MBA la Open University. Ana este pasionată de artă și a urmat studiile la Arte Plastice. Între timp, s-au perfecționat, s-au reinventat de mai multe ori pentru a-și dezvolta și crește afacerea. În 2009 nu s-au lăsat deznădăjduite de criza economică și afacerea lor a prosperat. Au riscat chiar dacă nu știau la momentul de atunci dacă iau decizia potrivită de a schimba producția într-una mai rafinată și de calitate mai înaltă. Acum, se dezvoltă și în paralel. Ana face ilustrație de carte, predă și în școli, susține și cursuri de pictură la atelier. Irina face PR cultural.

            De detalii, astăzi, pentru toți cititorii, s-a dezbrăcat sora cea mai mare, Irina.

Cine este Irina Wagner și încotro se îndreaptă?

Sunt o femeie obișnuită ce lasă în urma ei un brand valoros legat de artă și cultură României și o fetiță minunată pe nume Maria Clara.

Să facem un exercițiu: Cum este Irina omul? Cum este Irina antreprenorul?

Este aceeași persoană, am avut norocul ca o parte din aspectele ce mă caracterizează ca om să-mi folosească în această muncă de antreprenoriat și aici aș menționa creativitatea, munca susținută, o abilitate legată de oameni, îndeplinirea obiectivelor, disciplina, intuirea nevoilor pieței.

            În ipostaza de mamă cum te poți descrie?

Iubitoare. Aici ar trebui întrebată și fiica mea. Nu ne învață nimeni să fim părinți, e ceva ce avem scris în gene.

            Deseori copiii sunt profesorii noștri. Ce lucru semnificativ te-a învățat Clara, fiica ta?

Iubirea necondiționată și responsabilitatea, stabilirea unor priorități legate de viața privată.

            Familia este primul mediu, dar și cel mai semnificativ în care primim educație. Care sunt valorile cele mai importante primite în cadrul familiei și le-ai transmis la rândul tău fiicei tale?

Bunătatea, iubirea față de semeni și empatia, corectitudinea, focusul pe lucrurile pozitive care să nu te abată de la scopul și rostul tău, încrederea în calitățile și forțele proprii.

            Ce înseamnă arta pentru tine? Cine ți-a insuflat iubirea pentru frumos?

Arta e emoție și o mare hrană spirituală. Cred că iubirea pentru frumos este ceva nativ și-l poartă oricine în gene, iar mai apoi se poate cultiva. Poate fi un exercițiu zilnic ce presupune prezență și imaginație.

            De 15 ani se scrie povestea voastră. Întâmplări frumoase, dar și situații pline de provocări. Mărturisește-ne în câteva idei experiența care te-a făcut să trăiești cele mai frumoase sentimente legate de business-ul pe care îl construiești cu sora ta, Ana.

Fiecare zi este frumoasă în această călătorie și construcție de business și arta pe care o fac împreună cu sora și echipa noastră. Binențeles, sunt momente culminante în care culegem laurii muncii noastre care se concretizează în călătorii de afaceri, târguri internaționale, premii, vânzări, presa etc, dar experienșa zilnică, uneori și rutina acestei munci ne bucură foarte tare.

Provocarea cea mai mare întâlnită a fost…?

            Criza anilor 2009.

Orice poveste, la un moment dat, are un punct culminant. Cum l-ați simțit pe al vostru și care au fost soluțiile pentru a-l depăși?

             Am depășit-o printr-o repoziționare pe piață a mărcii într-o zonă high end, specializarea în bijuterie de porțelan, deschiderea unui nou showroom în Cotroceni.

            Care sunt oamenii care au crezut în visul vostru și fără de care nu ați fi reușit?

            Cele două personaje fără de care această marcă nu s-ar fi așezat așa cum este acum, suntem Ana și cu mine, apoi echipa noastră – foarte important și mulți prieteni ce ne-au susținut de-a lungul anilor. Fiecare om este foarte important în acest puzzle complicat al vieții și afacerilor implicit.

            Unde vă găsesc în perioada următoare cei ce vă iubesc creațiile?

            Wagnerarteshop.com si in showroom-ul din Cotroceni din blvd. Gheorghe Marinescu 4.

Pictura pe porțelan peste granițele țării noastre este ridicată la rang de artă. Cum a fost primită la noi?

La fel, oameni ce apreciază frumosul și rafinamentul sunt peste tot în lume.

            Ai întâlnit și voci negative în direcția aleasă? Ai plecat de la o siguranță pe care o primeai în domeniul bancar și te-ai aventurat impreună cu sora ta să activați într-un orizont incert.

Sigur că da, tot timpul sunt voci negative. În general oamenii slabi, ce doresc să se simtă puternici încearcă să-i pună pe alții jos, să-i descurajeze. Nu sunt de luat în considerare, ci de compătimit. Apropo de certitudini, cred că doar proștii le au și asta o spune Cioran. Nimic nu este cert de fapt, sunt domenii ce dau iluzia certitudinii. Cred că profesionalismul strălucește în orice situație și tocmai asta e frumusețea vieții, să-ți poți găsi echilibrul chiar și într-o pasiune cum ar fi arta.

            Pasiunea este elementul cheie al succesului Wagner Arte?

Nu. Munca și cunoașterea foarte bună a unui meștesug precum și a pieței. Contactele și conexiunile de business. Pasiunea este un dat genetic.

            Ești deschisă să îți pui amprenta în proiecte noi, pe o altă nișă?

Da. Mă preocupă consultanța în marketing, branding și Comunicare.

            Legat de Wagner Arte, tu și sora ta ați avut mereu aceleași aspirații?

Nu. Doar valori și, posibil, pasiuni comune.

            Cu ce gând ai intrat în 2020?

Pot să-ți spun despre mine. Vreau să râd si să mă distrez cât mai mult.

            Lui 2019 pentru ce îi mulțumești?

            Pentru iubirea pe care o pot simți față de oameni și viață.

 

235 recommended
250 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Tanase Emma