a

Maria Gheorghiu, fondatoarea unui ONG care le oferă acces la educație copiilor proveniti din medii defavorizate: „Sistemul de învăţământ românesc m-a antrenat pentru curse lungi”

- - 20- 159 vizualizari

Maria Gheorghiu este co-fondatoare a Asociației OvidiuRo, o organizație non-profit care are ca obiectiv să le asigure acces la o educație de calitate copiilor proveniți din medii defavorizate.

Fost consilier de stat, Maria Gheorghiu este cea care, prin asociația sa, a inițiat programul „Fiecare copil la grădiniță”, care în scurt timp s-a extins la nivel național. Proiectul s-a dovedit un succes: aproximativ 110.000  de copii din medii defavorizate, în care rata de abandon școlar este foarte ridicată, au fost integrați în diferite școli și grădinițe din țară.

Cum vedeți România peste zece ani?Viitorul României depinde foarte mult de ceea ce vom face fiecare dintre noi în următorii ani. România are un potențial enorm, pe care ar fi bine să reuşim să îl  activăm.

Dacă ați fi premierul țării pentru un an, care ar fi punctele cheie ale activităţii dumneavoastră?
Un singur an la guvernare ar fi ca un city-break, nu ar fi suficient pentru a implementa proiecte cu impact important. Oricum, mi-aș alege un singur proiect la care să lucrez şi m-aş focusa pe obiectivele acelui proiect.

Care ar fi factorii care ar putea plasa  România pe primele locuri în topul destinațiilor turistice preferate de străini?
Din punctul meu de vedere, trei lucruri ar putea impulsiona  creșterea atractivității turistice a României: curățenia, reciclarea și serviciile turistice de calitate.

Cum credeți că stăm la capitolul tehnologie?
Cred că din punct de vedere al tehnologiei stăm mai bine decât țările din jurul nostru, însă, deocamdată, doar în sectorul privat. În sectorul public există încă loc de creştere.

În ce domeniu din România vor exista, în următorii ani, cele mai mari oportunități de creştere?
Îmi doresc și sper ca cele mai mari oportunităţi de creştere să se contureze  în domeniul educației.

Dacă ați fi un investitor străin venit în România, în ce ați investi? Ce schimbări benefice aţi aduce?
Aş investi într-o activitate care să producă  și schimbare socială. Un astfel de domeniu ar putea fi agricultura bio.

Enumeraţi  cinci motive pentru care tinerii români ar trebui să rămână în țară.
Din punctul meu de vedere aceasta este o opţiune personală. Cred că este important  să călătorești, să schimbi perspectiva din când în când, pentru a putea înțelege mai bine lumea din jurul tău.

Cum influenţează  tehnologia noile generații?

Tehnologia are și plusuri, și minusuri, ca orice alt domeniu, iar aceste nu  pot fi  separate. În esenţă tehnologia ne ajută enorm.

Ce v-a învățat sistemul de învățământ românesc?
Cred că sistemul de învăţământ românesc m-a antrenat pentru curse lungi. M-a învăţat să rezist, să depăşesc momentele dificile şi să ajung acolo unde imi doresc.

Ce părere aveți despre generația actuală și cum se vede un viitor în care ei vor conduce companii, aceasta țara?
Cei din generația tânără sunt foarte diafani și visători, ceea ce nu este un lucru rau. De câte ori ne intersectăm, rămân cu gust de nori și stele. Ce pot să sper este că vor reuși să facă o lume mai bună, pentru toți.

 

 

20 recommended
159 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Ionut Axinescu


Bookmark?Remove?

Csibi Magor, ecologistul român stabilit în Coreea de Sud care luptă pentru salvarea planetei:„Soluția este să ne unim, nu să împărțim oamenii în buni și răi!”

-

Politolog la bază, Csibi Magor a reprezentat România în Parlamentul European între 2007 și 2009, a lucrat o perioadă și ca jurnalist, însă în ultimii ani s-a dedicat exclusiv protejării mediului în care trăim. „Am realizat destul de repede că tema centrală a d... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Giorgiana Vlăsceanu, informaticianul care le învață pe românce secretele din IT: ”Avem un procent mare de femei care lucreaza in zona tech, cu mult peste media UE, iar asta este un plus pentru Romania!”

-

Giorgiana Vlăsceanu este absolventă a Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica din București, unde acum urmează un program de master. Printre numeroasele sale activități de educație digitală pentru copii și de voluntariat, ... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Irina Țuca, studentă la drept în Marea Britanie: „Tinerilor romani trebuie să li se ofere mecanismele necesare prin care să facă viitorul să arate cât mai bine”

-

Absolventă a Colegiului Național „Sfântul Sava” și campioană la debate în perioada liceului, Irina Țuca studiază acum dreptul la cunoscuta universitate Cambridge, din Marea Britanie, din „ambiția de a-și depăși limitele și pentru a-și da șansa să încerce ceva ... Mai mult »