a

Ioan-Andrei Nicolae, elevul român care a obținut aurul la Olimpiada Internațională de Matematică: „Dacă aș fi ministrul Educației, aș demisiona”

- - 19- 383 vizualizari

Ioan-Andrei Nicolae, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti, este singurul membru al echipei României care a obţinut medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Cluj. Tânărul vrea să înveţe la o universitate de top din SUA şi să rămână în străinătate.

Programul meu nu este chiar atat de strict. Stau mai mult acasa și lucrez, în fiecare zi, desigur. Trec prin materalul pe care mi-l propun, apoi, cand termin, mai fac niște probleme. În ultima vreme, în pragul olimpiadei, lucrez, probabil, cam 10 ore pe zi”, a declarat olimpicul.

„În timpul liber, iarna îmi place să schiez, este sportul meu preferat încă de când eram mic. Mai alerg, cânt la pian. E un mod foarte bun de a te relaxa”, spune adolescentul.P entru Ioan-Andrei, matematica nu este o muncă, ci este o pasiune.

”Totul a început ca o pasiune așa că am învățat rapid să muncesc pentru acest scop. Eram pregătit și de înainte pentru o muncă extensivă, prin sport și pian, așa că la un moment dat a devenit ușor să lucrez concentrat pentru o perioadă lungă de timp”, a explicat elevul, citat de adevărul.ro

După finalizarea clasei a 12-a, Andrei Nicolae spune că ar vrea să urmeze o facultate în SUA, printre alegerile sale numărându-se MIT, Harvard sau Princeton. După facultate, acesta spune că, deși ar vrea să fie cât mai aproape de părinți, ar prefera să rămână în străinătate.

Întrebat despre migraţia „creierelor” din România şi ce s-ar putea face pentru a opri acest fenomen, Andrei a spus:

„E greu de spus. Nu cred că e un anumit lucru care trebuie făcut. Pur şi simplul dacă vorbim despre învăţământ în alte ţări sunt resurse mai importante, educaţia e mai avansată. România se va dezvolta şi ea într-un anumit ritm atâta timp cât nu vor fi piedici şi sper că va ajunge la standardele celorlalte ţări. Sunt şi în România multe oportunităţi. În România nu sunt lucrurile gata făcute ca în San Francisco unde e o competiţie acerbă pentru a face bani. Are şi România avantaje.”

Ce ai face dacă ai fi ministrul Educaţiei?

„Probabil aş demisiona şi aş fugi din ţară. Nu ştiu ce aş face, cred că e o meserie foarte grea. Nici nu sunt sigur că e o meserie pentru un singur om, trebuie puse mai multe capete la contribuţie”.

 

19 recommended
383 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »