O zi pe Magheru în anii ’70 (II)

- - 8- 92 vizualizari

Continuăm plimbarea pe Magherul anilor ’70, cititorule, poftindu-te să mănânci ceva pe alese. Ai prefera mai scump sau mai popular?

Dacă te respecți și ai leii la tine, poți intra la Lido sau la Ambasador, hoteluri-restaurant cu excelentă reputație ale căror mese aveau invariabil pe ele, mai mereu, eticheta de ”rezervat”. Dacă prinzi totuși o masă, neapărat să comanzi delicatesele vremii: biftec tartar sau celebra salată de țelină, devenită în acea perioadă un veritabil brand de țară, pentru că era considerată un afrodisiac recomandat mai ales domnilor. Dacă vrei să-ți recomandăm dintre cele două, noi am opta pentru Ambasador; acolo îți va cânta celebra orchestră Guido Manusardi, pe aceeași scenă unde au des spectacole și marii cântăreți ai vremii: Angela Similea, Stela Enache sau Aurelian Andreescu.

Dacă preferați ceva de-ale gurii mai ieftin și probabil mai fără gust, exact lângă Lido puteți intra la autoservirea fără nume, unde cu fix 5 lei poți beneficia de meniul zilei: o iahnie de fasole, două chiftele și trei felii de pâine. Super convenabil, nu? În fond, 5 lei te-ar fi costat la Lido doar să ți se dea o masă într-un colț (plăteai direct la chelner).

În fine, dacă s-a făcut seara n-aveți decât să gustați din spuma Bucureștilor de-acum 50 de ani și să luați un loc la Melody, la subsolul cinematografului Patria, localul preferat al protipendadei vremii. Găseai acolo actori, sportivi, scriitori, mai mari comuniști și alte celebrități de ieri și chiar de azi. Toți se bucurau de atmosfera pe care la Melody o întrețineau celebrele ”balerine”, dansatoare care au dat multe bătăi de cap regimului. S-a ajuns până la următoare adnotare prețioasă a secției de Propagandă și Agitație din CC, recent descretizată și citată pentru prima oară de Cotidianul: ”Din discuțiile purtate a reieșit necesitate îmbunătățirii calității artistice a programelor de bar și de a se face unele modificări la aparițiile de striptease. În primul rând, nici o dansatoare să nu mai apară complet goală, iar pe piept să aibă paiete […]”. Comunismul inventase, așadar, pe lângă apa caldă, și striptease-ul îmbrăcat.

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 

8 recommended
comments icon 0 comments
92 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Românul care a lucrat pe Wall Street și acum studiază Inteligența Artificală la Stanford: „Dacă ești proactiv și competitiv, America îți oferă numeroase oportunități!”

-

Alexandru Săvoiu este un tânăr pasionat de finanțe, motiv pentru care a ajuns ca după terminarea facultății să devină bancher pe Wall Street. Cu timpul, a realizat că inteligența artificială este domeniul viitorului, așa că va avea nevoie de cunoștințe în aces... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Bianca Costin, tânăra pasionată de programare care a făcut internship la Google: „Idealul meu e să lucrez mereu la proiecte în care cred, care pot avea un impact pozitiv în lume”

-

Bianca este o tânără pasionată de informatică și tehnologie A făcut un internship la Google și acum lucrează la un proiect numit Wellcode, care își propune să îi învețe pe tineri programare de la zero. Spune că, indiferent de zona geografică în care te afli, t... Mai mult »

Ne dorim să rămâneți alături de noi în continuare!

Echipa Viitorulromaniei are nevoie de acordul dumneavoastra in conformitate cu noile reglementari privind Protectia Datelor (GDPR).
Partenerii nostri folosesc tehnologii precum cookie-uri pe site-ul nostru pentru a ajunge mai usor la voi cu anunturi publicitare personalizate.
Prin acceptarea acestora va bucurați de continut, ne ajutati sa menținem site-ul gratuit si sa ne continuam demersul jurnalistic.

Iti multumim pentru acceptul tau !