Piața Matache, zisă ”Măcelaru” – ep. 1

- - 9- 57 vizualizari

Povestea Pieței Matache și a halei aferente, pentru reconstrucția căreia militează astăzi mai multe ONG-uri, este una plină de șarm, așa cum este și piața în sine, chiar și astăzi, când este încă populată de o mână de bucureșteni (fie ei piețari sau simpli clienți ”de-ai casei”) care par cu toții veniți din trecut. 

Istoria pieței începe în 1879, când un negustor ajuns ulterior celebru, Matache Loloescu (supranumit ”Matache Măcelaru”), își deschide o prăvălie la intersecția dintre Calea Griviței (fosta ”Uliță a Târgoviștei”) și Calea Buzești, prăvălie recunsocută de autoritățile de atunci ale Bucureștiului drept o nouă ”piață” a orașului. 

Matache Loloescu a intuit perfect potențialul economic oferit de proximitatea Gării de Nord și și-a deschis prăvălia într-un loc cu foarte mult vad. Mai mult decât atât, Matache Măcelaru se pricepea de minune și să facă show din arta lui, atunci când situația o cerea. Deseori putea fi văzut cu un butuc în fața măcelăriei, tranșând carnea ”live”, în aer liber, în fața curioșilor și a potențialilor clienți.

După cum reiese din volumul ”Odinioară în București”, al lui Nicolae Vătămanu, Matache nu era singurul negustor cu nas pentru business din zona pieței. Chiar peste drum de măcelăria lui avea un rival măcelar, onorabilul Stan Țigănilă, personalitate marcantă a vremurilor, dar care nu a reușit să facă saltul peste veacuri, precum Matache. Lângă măcelăria despre care vă povestim era o farmacie a unui anume Georgescu, a cărei poreclă era, printre clienții și obișnuiții locului, ”Vână de iapă”.

Dar Piața Matache însemna de pe atunci mult mai mult decât măcelăria lui Loloescu. Istoria locului încărcat de legendă continuă și după moartea lui Matache Măcelaru, survenită în 1900. Despre istoria modernă a acestui simbol al Bucureștilor ultimilor 130 de ani, în episodul viitor.

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

9 recommended
comments icon 0 comments
57 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Românul care a lucrat pe Wall Street și acum studiază Inteligența Artificală la Stanford: „Dacă ești proactiv și competitiv, America îți oferă numeroase oportunități!”

-

Alexandru Săvoiu este un tânăr pasionat de finanțe, motiv pentru care a ajuns ca după terminarea facultății să devină bancher pe Wall Street. Cu timpul, a realizat că inteligența artificială este domeniul viitorului, așa că va avea nevoie de cunoștințe în aces... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Bianca Costin, tânăra pasionată de programare care a făcut internship la Google: „Idealul meu e să lucrez mereu la proiecte în care cred, care pot avea un impact pozitiv în lume”

-

Bianca este o tânără pasionată de informatică și tehnologie A făcut un internship la Google și acum lucrează la un proiect numit Wellcode, care își propune să îi învețe pe tineri programare de la zero. Spune că, indiferent de zona geografică în care te afli, t... Mai mult »

Ne dorim să rămâneți alături de noi în continuare!

Echipa Viitorulromaniei are nevoie de acordul dumneavoastra in conformitate cu noile reglementari privind Protectia Datelor (GDPR).
Partenerii nostri folosesc tehnologii precum cookie-uri pe site-ul nostru pentru a ajunge mai usor la voi cu anunturi publicitare personalizate.
Prin acceptarea acestora va bucurați de continut, ne ajutati sa menținem site-ul gratuit si sa ne continuam demersul jurnalistic.

Iti multumim pentru acceptul tau !