Un afacerist al României dodoloațe

- - 13- 72 vizualizari

Războiul și, implicit, Marea Unire, au însemnat un punct de cotitură pentru mulți dintre români. Imaginați-vă revoluția din 1989 la scară mult mai mare. Nu numai țara pornise la drum, cu Ardealul alături, ci și oamenii din ea au căutat să tragă cât mai multe foloase de pe urma schimbărilor politice și sociale.

Un astfel de caz este amintit de doctorul Nicolae Vătămanu în cartea ”Odinioară în București”, publicată în 1975, cu 2 ani înainte ca autorul ei să moară, la cutremur.

Este povestea lui Nicolae Grigore, care înainte de 1918 era un mărunt slujbaș la CFR marfă. Dar în anul marii uniri Bucureștiul fierbea și, în timp ce nemții se retrăgeau în pripă, luând cu ei doar lucrurile cele mai importante, românii preluau controlul strategic și material, am zice, în sensul că nu se sfiau să pună mâna pe tot ce nemții lăsau în urmă.

Când o mulțime furioasă și înfometată a spart un depozit al CFR pe care nemții nu-l mai păzeau, în 1918, a rămas în urmă o ladă misterioasă. Nicolae Grigore a verificat-o și era plină cu lei românești, bancnote proaspăt tipărite în Germania și încă nepuse în circulație. Om strângător și atent, a pus-o bine, sub pat. După unire și război, bancnotele nu s-au devalizat și Nicolae Grigore a început să cumpere proprietăți.

În general s-a concentrat pe locuri bine poziționate, aflate în intersecțiile cele mai mari și mai circulate, unde a deschis numeroase prăvălii. Fostul angajat CFR a devenit astfel unul dintre cei mai renumiți afaceriști ai Bucureștilor, iar fetele lui s-au transformat în râvnite trofee ale vânătorilor de zestre. Vânători de zestre care de altfel l-au și ruinat pe bietul Grigore, care s-a trezit cu numeroase proprietăți trecute pe numele și mai orientaților gineri. Astăzi, puțini mai știu despre afaceristul Grigore, omul care a ascuns sub pat o ladă de bani capturată de la nemți, semn că banii veniți ușor se și duc la fel de ușor, odată cu faima.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația și Patrimoniul Turistic

 

 

13 recommended
comments icon 0 comments
72 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Românul care a lucrat pe Wall Street și acum studiază Inteligența Artificală la Stanford: „Dacă ești proactiv și competitiv, America îți oferă numeroase oportunități!”

-

Alexandru Săvoiu este un tânăr pasionat de finanțe, motiv pentru care a ajuns ca după terminarea facultății să devină bancher pe Wall Street. Cu timpul, a realizat că inteligența artificială este domeniul viitorului, așa că va avea nevoie de cunoștințe în aces... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Bianca Costin, tânăra pasionată de programare care a făcut internship la Google: „Idealul meu e să lucrez mereu la proiecte în care cred, care pot avea un impact pozitiv în lume”

-

Bianca este o tânără pasionată de informatică și tehnologie A făcut un internship la Google și acum lucrează la un proiect numit Wellcode, care își propune să îi învețe pe tineri programare de la zero. Spune că, indiferent de zona geografică în care te afli, t... Mai mult »

Ne dorim să rămâneți alături de noi în continuare!

Echipa Viitorulromaniei are nevoie de acordul dumneavoastra in conformitate cu noile reglementari privind Protectia Datelor (GDPR).
Partenerii nostri folosesc tehnologii precum cookie-uri pe site-ul nostru pentru a ajunge mai usor la voi cu anunturi publicitare personalizate.
Prin acceptarea acestora va bucurați de continut, ne ajutati sa menținem site-ul gratuit si sa ne continuam demersul jurnalistic.

Iti multumim pentru acceptul tau !