a

”Mărețul” 23 august, ulterior Național

- - 25- 167 vizualizari

Dacă ar fi să se facă un clasament al locurilor în care cei mai mulți bucureșteni au trăit cele mai intense emoții, în ultima sută de ani, stadionul Național (cel vechi, nu Arena Națională cea reconstruită pe același loc) ar conduce, foarte probabil, topul.

Altfel o construcție banală, un clasic stadion tip ”lighean”, a fost ridicat în 1953 și a purtat numele de 23 August până în 1990, când a fost redenumit Național sau Lia Manoliu.

La vremea la care a fost construit, stadionul a fost considerat cel mai însemnat proiect al capitalei. Arhitectul șef al orașului de la acea vreme, Pompiliu Macovei, dădea un interviu în Scânteia unde anunța cu fast: ”În raionul 23 august se va ridica un mare parc de cultură și sport, pe o suprafață de peste 50 de hectare. Aici se vor înălța numeroase construcții și lucrări, culminând cu mărețul stadion de 80.000 de locuri.”

În ziua inaugurării sale, același cotidian Scânteia scria mândru, pe prima pagină a ediției din 2 august 1953: ”Niciodată n-a fost Bucureștiul atât de frumos, atât de plin de viață! Pe străzile Capitalei dragi răsună în zeci
de limbi cântecele tinereții.”

În cei 45 de ani în care a rămas în picioare, Naționalul a fost martorul nu doar al unor meciuri istorice ale Naționalei (când asistența, beneficiind de faptul că nu avea scaune și oamenii se puteau îngrămădi ca sardinele, a
ajuns de mai multe ori să atingă 100.000 de spectatori), ci și al unor concerte care au pus Bucureștiul pe harta Europei și a lumii. El a vegheat și asupra căderii comunismului însuși, fiind gazdă a ultimei defilări comuniste înregistrate, cea din 1988. Ulterior, pe stadionul de lângă Piața Muncii au concertat artiști pe care românii nici nu sperau să-i vadă vreodată pe viu: Michael Jackson (1992), Metallica (1999), Depeche Mode (2006) și Rolling Stones (2007).

Despre primul și cel mai important concert dintre cele menționate, cel al megastarului american Michael Jackson, vă vom vorbi pe larg, în episodul viitor.

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

25 recommended
167 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »