a
Fără categorie

Dalles carnavalului

- - 46- 38 vizualizari

Sala Dalles e o poveste a nașterii, morții, renașterii și reființării. În 1930, Academia Română a inițiat un concurs public de proiecte pentru realizarea sediului fundației Dalles, care urma să fie transformat într-un uriaș spațiu de expoziții, chiar în buricul Bucureștiului.

Iată ce consemna Elena Dalles, fiica unui foarte bogat negustor macedonean, în testamentul său din 1922:Las și leg Academiei Române casele cu tot locul lor, adică întreg imobilul din București str. I.C. Brătianu no. 12, cu următoarea destinațiune: după ce vor dărâma toate construcțiile ce ar mai rămâne după exproprieri, se va construi în mijlocul terenului rămas, o clădire frumoasă și încăpătoare, în așa fel ca să poată avea sălile necesare pentru expozițiuni artistice de tot felul: de pictură, de sculptură, de arhitectură, de țesături și cusături naționale etc. Jur împrejurul construcțiunei precum și în locurile de intrare și eșire, se va face și întreține grădină frumoasă, ca să fie podoabă de toate părțile. Această findațiune artistică și culturală va purta numele Fondația Ioan I Dalles”.

Concursul pentru ridicarea clădirii cerute pe patul de moarte e câștigat de Horia Teodoru, un arhitect inovator al timpurilor sale, unul dintre puținii temerari care abandonase academismul și clasicismul francez pentru mai îndrăznețul modernism.

Sala a funcționat excelent până la sosirea comuniștilor, organizând expoziții extrem de importante la nivel european. George Enescu spunea: ”Am cea mai mare mulțumire sufletească atunci când cânt la Dalles, căci sala e atât de intimă, iar publicul atât de muzical”.

A fost însă acoperită sinistru (înglobată, chiar) într-un uriaș bloc comunist cunoscut inițial drept Blocul Iama, ulterior Dalles.

Construcția ingenioasă și înaintea vremurilor sale nu a eliminat și controversele: se pare că fațada păstra un stil folosit în acea vreme de fasciști.

Sala Dalles a fost modernizată în prima parte a secolului XXI și momentan mai organizează doar expoziții pasagere de Crăciun sau Paști.

Material realizat în cadrul „București-Centenar”- Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

46 recommended
38 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »