a

Plovdiv, Capitală Europeană a Culturii pentru 2019, şi-a lansat programul manifestaţiilor cu o expoziţie de artă stradală

- - 60- 25 vizualizari

Oraşul bulgar Plovdiv, Capitală Europeană a Culturii pentru 2019, şi-a lansat programul manifestaţiilor, destinate cunoaşterii uneia dintre cele mai vechi cetăţi de pe continent, potrivit AFP.

Plovdiv împarte, anul acesta, acest titlu cu un alt vechi oraş din sudul Italiei, Matera, cunoscut pentru aşezămintele sale troglodite.

Al doilea oraş din Bulgaria, ale cărui origini pornesc din secolul al XII-lea î.Hr., speră să îşi pună în valoare urmele patrimoniului bogat, roman, medieval, otoman dar şi comunist.

Cu această ocazie, sâmbătă a fost inaugurată o expoziţie prezentând fragmente din Zidul Berlinului pictat de artişti internaţionali. La 30 de ani de la căderea zidului, „a prezenta această nouă colecţie la Plovdiv are mult sens”, în special de denunţare a divizărilor din Europa, a observat francezul Sylvestre Verger, producător al expoziţiei.

Mai multe sute de vizitatori au descoperit aproximativ treizeci de fragmente de zid ale Berlinului de 1,2 metri înălţime, expuse în jurul vestigiilor unui stadion vechi roman. Blocurile de beton sunt acoperite de forme strălucitoare şi de culori exuberante sau de portrete cu figuri ale unor celebrităţi rock precum David Bowie, Iggy Pop şi Lou Reed.

Trei maşini Trabant, simbolul Germaniei de Est, au fost de asemenea pictate de artiştii Thierry Noir, Christophe-Emmanuel Bouchet şi Kiddy Citny.

Oraşul cu 350.000 de locuitori din sudul Bulgariei, Plovdiv va prezenta de-a lungul anului zeci de alte expoziţii şi spectacole, între care un concert în iunie la care vor participa artişti romi locali. Vor fi invitaţi şi artişti din alte ţări din Balcani, pentru a pune în valoare culturile din sud-estul Europei.

În timp ce coasta bulgară a Mării Negre atrage majoritatea turiştilor, Plovdiv speră ca anul acesta să îşi dubleze numărul de vizitatori străini. În vechiul oraş restaurat în ultimii ani, de-a lungul străzilor se află numeroase case tradiţionale, de secol XVII şi XIX, bogat decorate de negustorii care au contribuit la prosperitatea oraşului.

Printre vestigiile romane, o mie de metri pătraţi de mozaicuri descoperite în două biserici au fost înscrise de Bulgaria pe lista UNESCO în speranţa de a fi recunoscute patrimoniu mondial al umanităţii.

Sursa: news.ro

 

60 recommended
25 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »