a

Mitoș Micleușanu, artist: “Resemnarea înseamnă moarte”

- - 49- 366 vizualizari

Mitoș nu stă să-l ștampileze nimeni. E treaba lui ce e și e ce are el chef să fie (veți afla mai multe citind), dar cel mai probabil e să-l știți totuși de la radio, de la Guerrilla. Ia vedeți.

Andrei Crăciun

Mitoș Micleușanu, ce zici dumneata că ești când te uiți la dumneata – autor de pe Planeta Moldova, scriitor, fotograf, pictor (liceu de arte plastice, academia de arte vizuale, expoziții), gazetar, om de radio, luptător de guerrillă la sfârșitul săptămânii, povestitor al tensiunilor (dumneata ai spus-o cândva) sau cum? Cine e, domnule, Mitoș?
Pe mine mă plictisește artistul branduit, care ține la imaginea lui, o îngrijește, se mai reinventează din când în când, dar cu mare grijă, să nu afecteze imaginea de bază. În căsnicie fidelitatea e de înțeles, dar în arte nu. Cred că unii sunt prea timizi și au fost prea des îndoctrinați cu acel clieșeu antimotivațional cum că ”nu le poți face pe toate, dom-le” Dar asta e o tâmpenie. Poți face exact cât poți face și poți descoperi asta doar făcând mai multe, nu gândindu-te la dogme unidirecționale și prejudecăți profesionale. Nici măcar sportul profesional nu e o excepție. Faza e că oamenii se înrobesc singuri în numele unui succes total, pariază totul pe o treabă și devin dependenți de o dinamică infernală, masochistă. Fiecare cu iadul său. Dar să mă întorc la întrebare. Sincer nu mă mai preocupă cine sau ce sunt. Știu că e de lucru, sunt proiecte, unele mă ajută să mă detașez de altele, ceva merge, ceva nu… mă doare capul, am familie… și puțin timp. La urma urmei suntem ceea ce facem, procesul contează. Într-o vreme m-am chinuit să mă concentrez pe o singură activitate, conform ”sfaturilor tradiționale”. Dar păcatul e că mă plictisesc foarte repede de mine și de ceea ce fac. Tocmai de asta, mai multe direcții mă ajută să supraviețuiesc, să merg înainte.    

La ce mai lucrează Mitoș? Ce o să mai dea el publicului care așteaptă cu nerăbdare?

Am trei cărți în lucru. Pe trei registre diferite. Două romane și o carte obiect. Nu dau mai multe detalii că sunt superstițios. Mai e un scenariu de lung-metraj, aproape gata. Mai am în montaj diverse materiale video, în zona socială, problematici, portrete, situații. Plus niște muzici: Pe de-o parte expermentele sonore electronice, mă ocup cu asta din 2000 (www.micleusanu.bandcamp.com)
dar și Febre39, un album nou, în lucru. Plus noutăți și de la Petre Pământ, aici:
www.petrepamant.blogspot.com. Sper s-o scot la capăt și cu o serie de picturi, la care pritocesc deja de patru ani. Și poate un album de fotografie? Nu de alta, dar s-au adunat în 10 ani, poftim: www.mclsn.blogspot.com Și nu în ultimul rând materialele video, pe canalele de youtube ”brutfolk” și ”undapreja”.

Ai venit în România în 1990 din Republica Moldova, parte a Uniunii Sovietice pe atunci. Ai ajuns la Cluj și tot vezi de treizeci de ani cum se schimbă și România și Republica Moldova. Unde mergem noi, Mitoș? Ce ne poți profeți despre viitor?
Despre viitor numai Baba Vanga… știa, dar acum… eventual cu urechea lipită de mormântul ei se poate desluși ceva. Dacă ai timpan hipersensibil. Faza e că motive de paranoia găsești oricând și oriunde. Mai ales că statul, armata și biserica chiar sunt trei balene generatoare de paranoia și dureri de cap. Se lucrează bine și la deturnarea atenției sau la împotmolire sistematică. Păi, unde să ne grăbim? Progresul înseamnă reforme, schimb de cadre, nu mai apuci să pui deoparte nimic, dacă totul e pe repede înainte. Cu alte cuvinte, cât vom mai depinde de stat, de armată și de biserică, vom fi niște paranoici. Sunt și nuanțe, desigur. Când luminița de la capătul tunelului nu se mai apropie, ba chiar începe să se îndepărteze, normal că te panichezi. Aici unii se răsucesc în speranța că mai este o luminiță în spatele lor, care se apropie, din moment ce aia din față se îndepărtează. În ziua de azi, fiecare e cu tunelul său, personaizat sau degradat. Altceva e tunelul comun. Chiar nu știm ce ne pregătește. Politicile globale sunt niște fluctuații foarte obraznice! Mai e și mama natură. Dacă nu e cutremur economic, e cutremur de pământ. Dacă nu sunt astea, e molimă. Dacă nu-i molimă e război. Dacă nu-i război, suntem bătrâni și bolnavi și ne îngrijorăm pentru copii și nepoți. Cam asta ar fi luminița de la capătul tunelului, să mori în somn, în timp ce la știri n-a mai fost nimic îngrijorător de trei zile. Ceea ce în sine e un motiv de îngrijorare! Iar despre actualitatea politica din Ro și din Md… cum se numea cartea aia scrisă de Sartre? Scârba? Sictirul? Nu mai țin minte, ceva cu rău la burtă, dar nu diaree… nu încă! Cum dracu îi zice? Când bei mult și îți este rău, plus vertij… ptiu, drăcie, am uitat! 

Cum a fost copilăria ta, Mitoș, știu că te-ai născut în Peninsula Crimeea, în Ucraina (astăzi la Rusia). Și cum îți imaginezi că îți va fi, ca să zicem așa, amurgul vieții?
Sper să fie confortabil, amurgul vieții. Tuturor le doresc! Iar copilăria a fost cu de toate. Important e că lucrurile s-au legat în așa mod, încât azi îmi permit și (încă) mai sunt liber să livrez câte ceva. Descărcări și observații. Restul sunt fantasme și speranțe. 

Cum te manifești dumneata civic – protestezi, votezi, te-ai resemnat, intri în politică, ce ai de gând să faci?
Resemnarea înseamnă moarte. Ok, te poți călugări, te poți pustnici. Sunt decizii grele, sfâșietoare, cu miză totală. Dar dacă stai printre oameni, dacă ești un organism în societate, resemnarea pute. Lasă dâră. La fel și indiferența sau aroganța. Două duhori, același hoit! Normal că protestăm, normal că votăm! În politică nu intru fiindcă mi-e frică de ce aș putea face! Și deja îmi e rușine de ce n-aș face Dar stai așa, că eu am intrat odată în politică, uite dovezile:

https://www.youtube.com/watch?v=vz1XCfQaQuk

https://www.youtube.com/watch?v=DwTvuopTk_Y&t=4s

Cum e lumea culturală românească astăzi, Mitoș? De unde să ne tragem noi nădejdea? Ce zici?

În plan cultural din fericire se întâmplă lucruri… că-s multe sau puține, e păcat să comentăm. Adică niciodată nu-i suficient… și la New York e loc de mai mult și de mai bine, în sens cultural. Dacă există un nesaț materialist, de ce n-am exista și un nesaț cultural, un nesaț idealit? De ce n-am visa la o babilonie artistică nesfârșită? Știi, senzația aia de la târgurile de carte, când te încearcă sentimente contradictorii, bucurie și tristețe… că deh, citititorii serioși încap pe o insulă. Iar dacă luăm în calcul perspectivele cețoase, e chiar de apreciat entuziasmul și facerea de artă pentru artă. Ba chiar aș invita la mai mult acționism și performance! Se cere mișcare mai vâscoasă Nu de alta, dar ne proiectează ăștia înapoi în aparatul reproductiv. Iar nădejde… trebuie să vină din interior, nu din exterior. Dacă aștepți să vină din exterior, mai bine te lași.      

Cum mai e viața ta de zi cu zi Mitoș? Ce faci dumneata toată ziua-bună ziua? Și mai recomandă-ne niște filme artistice, niște documentare, niște cărți, că dumneata știi.
Ce fac toată ziua? Înebunesc liniștit mai departe. La câte sunt de făcut. Iar când am un respiro, desigur, o carte, un film etc. Am facut acum câțiva ani o listă cu ce-am văzut și mi-a plăcut: https://www.imdb.com/list/ls059226926/. Cu cărțile la fel, nu e foarte la zi, dar merge:
https://bazadecarte.blogspot.com/. Iar aici chestii-trestii, realizate de-a lungul vremii. Vizionare (sau audiție) plăcută!

01 www.mclsn.blogspot.ro
02 www.ermetic.blogspot.ro
03 www.postumanostra.tumblr.com
04 www.crusteria.blogspot.com
05 www.alteratura.blogspot.ro
06 www.micleusanu.tumblr.com
07 www.humanoima.blogspot.ro
08 www.traumatorium.tumblr.com
09 www.soundcloud.com/abstraum
10 www.micleusanu.bandcamp.com
11 www.paleomira.blogspot.ro
12 www.petrepamant.blogspot.ro
13 www.hienevegetariene.blogspot.ro
14 www.unmiliondemorti.blogspot.ro
15 www.depozituldemici.blogspot.ro
16 www.depozituldetitluri.blogspot.ro
17 www.depozituldeceata.blogspot.ro
18 www.depozituldebezna.blogspot.ro
19 www.traumart.blogspot.ro
20 www.micleusanu-industriale.tumblr.com
21 www.burtzproject.blogspot.ro
22 www.clubulascetilor.blogspot.ro
23 www.clubulprostilor.blogspot.ro
24 www.politicantrop.blogspot.ro
25 www.mamemodel.blogspot.ro
26 www.hienevegetariene.tumblr.com    

& mai intrați aici că am di tăti!

https://www.guerrillaradio.ro/author/mitos/

CITAT
dacă stai printre oameni, dacă ești un organism în societate, resemnarea pute. Lasă dâră. La fel și indiferența sau aroganța. Două duhori, același hoit!
Mitoș Micleușanu, artist

49 recommended
366 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun