a

Paul Radu, actor: “Mi-ar plăcea ca toți cetățenii acestei țări să înțeleagă că au dreptul să își spună părerea când sunt nemulțumiți și că sunt liberi”

- - 38- 220 vizualizari

Tânărul actor – care poate fi văzut la Naționalul din capitală și la Teatrul Metropolis, tot din București – a vrut, când era mic, să se facă fie preot, fie miner. Din fericire nu s-a făcut.

Andrei Crăciun

Drum. Paul Radu, actor. De unde vine Paul și unde vrea el să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format actorul de astăzi?

M-am născut și am copilărit la țară într-un sat din județul Teleorman, Zâmbreasca se cheamă. M-am mutat în București când mi-a venit vremea să merg la grădiniță și am stat pe rând în Dristor, Piața Reșița și Balta Albă. Eu eram destul de mic și pentru că ne mutam atât de des am rămas cu sechele, nu îmi place să mă mut. Acum stau la Tineretului. Nu știu exact ce m-a făcut să dau admitere la teatru, eu am terminat un liceu de cartier la profilul științele naturii, nu aveam background de trupe de teatru în liceu. Îmi plăcea să mă uit la filme, vedeam câte două sau trei pe zi. Povestea asta cu filmele am deprins-o de la tata, cu el am văzut când eram mic filmele lui Pintilie, Tatos si cam tot ce înseamnă cinema românesc. Țin minte că eram prin liceu când am revăzut “Cel mai iubit dintre pământeni” și cred că atunci s-a întâmplat ceva, atunci cred că m-am hotărât. Îmi place mult Ștefan Iordache.

Spectacole. Să mergem și mai departe. În ce spectacole ați jucat în stagiunea trecută și ce urmează în această toamnă? Unde să vină publicul spectator să îl vadă pe Paul apetitul odată deschis după citirea interviului?

La Teatrul Metropolis în spectacolele domnului Victor Ioan Frunză, la Teatrul Național București am avut două spectacole în stagiunea trecută, “Război” în regia Lorenei Zăbrăuțanu și “CRUD” în regia lui Ștefan Lupu și Daniel Chirilă.

Din toamnă, Dumnezeu cu mila! Știe toată lumea care e situația teatrelor în București. Actori neplătiți de 4-5 luni, bugete tăiate, management defectuos și o degringoladă totală. Să vedem ce o să fie…

Video. Carieră internațională, filme de cinema, seriale de televiziune – cum stăm cu consacrarea în lumea video?
Când am dat la facultate aveam în cap să fac film. Asta mi-am dorit și nu mi-am schimbat prea mult ideea. Eu, pentru că nu am intrat din prima la facultate, m-am înscris la actoriedefilm.ro. Aici i-am avut profesori pe Dragoș Bucur, Dorian Boguță și pe Alexandru Papadopol. Așa am început să fac film, la școala lor. Acolo am filmat și primul lung-metraj. A trecut ceva timp de atunci și nu pot să mă laud cu prea multe proiecte cinematografice. Mulți regizori preferă să lucreze cu actori cu care au mai lucrat, șanse pentru tineri nu prea sunt. Și nici partituri pentru tineri nu prea se scriu.

Țara. Ce relație are Paul cu țara noastră? Se simte bine aici, îi place, vrea să emigreze și să nu mai audă de noi niciodată? Cum vede el viitorul României? Și mergând și mai departe, cu lumea cum stăm – ne îndreptăm într-o direcție greșită?

Ne îndreptăm într-o direcție greșită, așa cred. Mie îmi place în România pentru că aici m-am născut și aici e familia mea dar sunt conștient de probleme și până anul trecut nici nu mă gândeam la plecare. Cred că dacă aș fi făcut altă meserie, plecam de mult. E suficient să citești trei știri ca să îți dai seama că nu e în regulă. Sper să ne mai facem bine.

Cetatea. Implicare civică, cetățenească. Votează Paul? Protestează? Se implică în viața cetății? Cum și de ce?

Votez, protestez dacă simt să o fac (în ultima vreme am tot simțit) și mă implic cât pot. Mi-ar plăcea ca toți cetățenii acestei țări să înțeleagă că au dreptul să își spună părerea când sunt nemulțumiți și că sunt liberi. Nu mai stă nimeni cu pistolul în spate și ascultă dacă am zis bine sau nu.

Idoli. Are Paul idoli? Către cine se îndreaptă privirile admirative ale actorului? Ca cine voia să fie atunci când era mic?

Când eram mic voiam să fiu preot și miner. Idoli nu am, sunt mai degrabă exemple de profesionalism și bun simț. O sa spun că îi apreciez pe: Șerban Pavlu, Vlad Ivanov, Miklos Bacs, Andrian Titieni, Costel Cașcaval, Gheorghe Hagi și lista continuă.

Tineret. Ce tineri ne recomandați din lumea noastră artistică, să-i promovăm în site-ul nostru, să vadă cetățeanul că nu mai avem noi actorii de altădată, dar îi avem pe cei de acum, ceea ce nu e tocmai puțin lucru. Cuvânt de încheiere, povață pentru cei care vin din urmă, de ce nu? Mulțumesc.

Am avut norocul să fiu într-o generație serioasă, talentată și care a înțeles încă din timpul facultății că meseria asta se face cu muncă. Cred că pentru un actor sunt foarte importante întâlnirile și am avut norocul să mă întâlnesc cu: Ștefan Mohor, Constantin Dogioiu, Alexandru Pavel, Oana Predescu, Lavinia Pele.

Eu am primit un sfat de la Dragoș Bucur, mai demult. Mi-a zis să am ceva pe lângă, dacă vreau să fac actorie. Și acum că fac, aș vrea să dau sfatul mai departe. Muțumesc.

 

CITAT
Am avut norocul să fiu într-o generație serioasă, talentată și care a înțeles încă din timpul facultății că meseria asta se face cu muncă.
Paul Radu, actor

38 recommended
220 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun