a

Alexa Tudose, singura fată medaliată cu aur în istoria Balcaniadei de Informatică: ”N-am realizat că sunt pe primul loc până nu m-au sunat ai mei!”

- - 26- 73 vizualizari

Alexa Tudose, elevă în casa a XII-a la unul dintre cele mai prestigioase colegii din Prahova, a devenit singura fată medalitată cu aur din istoria Balcaniadei de Informațică.

Alexa Tudose a obținut medalia de aur după șapte ani de muncă sub coordonarea unor olimpici internaționali din România, acum studenți la Oxford, ea reușind să surclaseze 52 de competitori din 11 țări participante la ediția din septembrie 2019 a celui mai important concurs de Computer Science din sud-estul Europei, potrivit Adevărul

Elevă la Colegiul Național ”I.L. Caragiale” din Ploiești, Alexa are un un palmares impresionant: zeci de medalii câştigate la competiţii de informatică, cele mai multe cu participare internaţională. Anul acesta, la Balcaniada de Informatică din septembrie, care s-a desfăşurat în Grecia, a fost singura fată din concurs, însă prezența băieților nu a intimidat-o. Alexa a obținut aurul, surclasând ompetitori din Albania, Bulgaria, Cipru, Grecia, Italia, Macedonia, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, România şi Turcia.

„În timpul concursului am avut telefonul închis. Când am ieşit din sală, am deschis telefonul şi m-au bombardat mesajele de la mama şi de la profesoara mea care mă anunţau că sunt pe primul loc. Eu puteam vedea punctajul meu în timpul concursului, dar nu-l ştiam pe al celorlalţi colegi. N-am realizat imediat că sunt pe primul loc“, spune Alexa, potrivit sursei citate.

Această performanţă unică şi pentru România, dar şi pentru întreaga zonă a Balcanilor, nu a venit pe nepusă masă. Alexa se pregăteşte intens încă din clasa a V-a, an în care a participat pentru prima dată la un concurs internaţional de informatică.

„A fost o muncă continuă. Din clasa a V-a am lucrat foarte serios la informatică. Am început la un centru special, «infO 1», în cadrul liceului, un loc unde mă întâlneam cu alţi olimpici din ţară, sub supravegherea doamnei profesoare Lica, şi asta m-a ajutat foarte mult. Apoi s-a înfiinţat Centrul de Excelenţă din Prahova, un alt loc dedicat performanţei şi acest lucru mi-a crescut nivelul“, explică Alexa.

Alexa nu-și va continua studiile în România. Ea va pleca să urmeze cursurile Unvieristăţii din Oxford, unde, evident se va specializa în computer science. Este prematur să spună că la finalul studiilor va reveni în ţara natală, dar nu exclude această posibilitate. De asemenea, în luna noiembrie va participa la un alt concurs internaţional de informatică, organizat în Bulgaria, unde se va lupta cu seniori informaticieni din Rusia şi Polonia, ţări care nu au participat şi la Balcaniadă.

26 recommended
73 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »