a

Alexandru, românul care a studiat în SUA și a revenit în țară ca să revoluționeze mobilitatea în Europa

- - 34- 215 vizualizari

Alexandru este un tânăr din Brăila care a ales să plece la studii în Statele Unite ale Americii și, deși putea să trăiască visul american, acesta s-a întors în țară.

Alexandru Bogdar Hîrșu are 25 de ani și lucrează într-un start-up ce oferă un serviciu de închiriere a trotinetelor electrice, într-o echipă care își propune introducerea acestui serviciu în cât mai multe orașe din Europa

A absolvit Colegiul Național Gheorghe Munteanu Murgoci din Brăila, iar apoi a studiat în Statele Unite ale Americii, la Hamilton College, unde și-a luat licența în Științe Politice (World Politics). A ales, însă, să se întoarcă în țară, unde a decis să lucreze într-o companie de tehnologie.

Cum se face tranziția de la Științe Politice la o companie de tehnologie?

Partea cea mai importantă a studiului la o instituție precum Hamilton College este că ei îți oferă toate uneltele de a gândi analitic, te încurajează foarte mult să-ți manifești această curiozitate intelectuală, de a scrie foarte bine și de prezenta sau a-ți expune ideile. Acest lucru te ajută în orice mediu ai lucra, fie că e legat de științe politice, de economie sau de tehnologie. Atunci când iei decizii, trebuie să știi să evaluezi situațiile în mod analitic, realist și apoi să apoi să le iei pe cele mai bune. După ce am absolvit Hamilton College m-am întors în București la HP Enterprise, iar acolo am lucrat timp de 1 an și două luni, după care am tranziționat în echipa de operațiuni UBER și către VOI, unde lucrez acum, potrivit știridiaspora.ro

De ce te-ai întors să lucrezi în România/Europa după studiile în Statele Unite?

Am ales să fac asta pentru că mi s-a oferit un post mai bun decât dacă aș fi mers mai departe în la momentul respectiv. În State este un proces mai anevoios pentru studenții internaționali de a obține un job de top. M-a atras perspectiva unui nou început în segmentul de tehnologie, un segment foarte „fierbinte” în zilele noastre.

Având în vedere diferența culturală, a fost dificil să te adaptezi la mediul de lucru din România, după experiența studiului în State?

Inițial, m-am întors în România timp de doi ani de zile, însă de 4 luni lucrez în Germania. La nivel de adaptare, cumva a fost destul de diferit și dificil. În State, am trecut printr-un proces de americanizare, iar revenind în România, simțeam cumva că nu sunt nici suficient de român pentru a fi complet integrat, nici suficient de „americanizat” pentru a rămâne în State. E o perspectivă pe care o au și alți români care aleg să studieze sau să muncească pentru o anumită perioadă în afara granițelor.

Întoarcerea acasă a fost o „reînrădăcinare” în ceea ce privește cutumele românești sau modul de abordare al unei situații, atmosfera de lucru, etc. Cred că în România, oamenii sunt mai circumspecți în ceea ce privește deciziile la nivel profesional. Acest lucru e bun, pe de o parte, pentru că poate încetini anumite procese, dar și poate duce la o performanță crescută. Combinația dintre entuziasmul meu și reticența pe care am găsit-o în România m-a echilibrat destul de mult, iar această experiență mi-a folosit foarte mult în Germania, unde oamenii sunt și mai circumspecți.

Află întreaga poveste a lui Bogdan, aici! 

34 recommended
215 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »