a

Vlad Iova, medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori de la Doha: ”România a obţinut un rezultat foarte bun!”

- - 25- 224 vizualizari

Vlad Iova, elev în clasa a X-a E de la Colegiul naţional „Emanuil Gojdu”, din Oradea, a câştigat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, organizată în perioada 3 – 12 decembrie, la Doha, în Qatar.

„Este un motiv de bucurie pentru şcoala noastră să vă anunţăm medalia de argint obţinută de elevul nostru Vlad Iova la această olimpiadă internaţională. Meritul meu este cât se poate de mic, dar vreau să spun totuşi că pentru o astfel de medalie se munceşte foarte mult, cu multe sacrificii”, a declarat miercuri, în conferinţă de presă, directorul Colegiului naţional „Emanuil Gojdu”, Florin Nicoară, alături de directorul adjunct, Anca Mile, potrivit Agerpres.

După etapele naţionale premergătoare, Vlad Iova a făcut parte din lotul României, alcătuit din două fete din Bucureşti şi patru băieţi (Oradea, Bacău, Deva şi Timişoara).

„Aici este vorba să-ţi placă ceea ce faci. Nu poţi să ajungi la asemenea rezultate, dacă nu îţi place. Având o pasiune pentru ştiinţe, nu poţi să spui că este o corvoadă. Sunt şi unele sacrificii, dar eu cred că rezultatul e frumos şi merită. Eu vreau să devin medic şi mi-ar plăcea să fiu neurochirurg”, a mărturisit Vlad.

Potrivit lui Vlad, la această competiţie mondială au participat în jur de 400 de adolescenţi din 70 de ţări. Concurenţii au avut de susţinut trei probe, două teoretice şi una practică, la chimie, fizică şi biologie. Acestea s-au desfăşurat timp de câte patru ore (mai dificil decât la ediţia anterioară, cu trei ore), au avut loc în zile diferite, separate de câte o zi de program turistic în capitala Qatarului şi împrejurimi.

„Profesorii însoţitori au spus că olimpiada de anul acesta a avut cele mai laborioase subiecte, dar România a obţinut un rezultat foarte bun, cred că suntem primii din Uniunea Europeană, cu două medalii de aur şi patru medalii de argint, eu fiind unul dintre laureaţii medaliei de argint”, a declarat Vlad Iova.

Elevul premiat a ţinut să le mulţumească profesorilor săi Aniţa Luncan, chimie, Sorina Corbu, biologie, Viorel Mititean, fizică, directorului general Florin Nicoară şi celui adjunct Anca Mile, profesorului Sergiu Berian de la Centrul de excelenţă (al Fundaţiei Emag), părinţilor lui şi colegilor de clasă.

Directorul Nicoară a precizat că fotografia lui Vlad cu premiul câştigat va fi afişată pe „scara cu greutate” a colegiului, alături de alţi premianţi merituoşi.

Împreună cu profesorii săi, Vlad Iova a fost unul din cei 163 de olimpici români premiaţi marţi de Ministerul Educaţiei, datorită rezultatelor obţinute în anul 2019 la concursurile internaţionale pe discipline şcolare.

25 recommended
224 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »