a

20 de întrebări pentru actrița Aida Economu

- - 21- 815 vizualizari

Pe Aida Economu o vedem în spectacolul „Konkurs” (regia: Emanuel Pârvu) de la Teatrul Metropolis, în „Improshow” la Club 99, iar din 27 martie – în filmul „5 minute”, în regia lui Dan Chișu, lungmetraj de ficțiune inspirat din fapte reale, în care se întâlnesc comunitatea LGBT, jandarmeria, mentalități vechi și noi. „5 minute” a avut premiera mondială în 2019, la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia. Despre ce este vorba?

ALEGERI. Momentul în care ai ales actoria a fost…

După ce am terminat liceul, când trebuia să aleg drumul pe care s-o apuc. Nimic spectaculos. Doar că a trebuit să mai aștept 3 ani până să ajung la facultatea de teatru. Dar hotărârea era luată. Și tot ce am făcut în cei 3 ani după terminarea liceului a fost în sensul ăsta.

PRIMUL PAS. De la examenul de admitere, îți amintești…

Reflectoarele în ochi, pe Mihai Constantin, care era în comisie, un anume miros pe care îl au sălile de la UNATC și rochia bej pudră de in pe care am purtat-o la ultima probă.

STUDENȚIE. În anii de facultate, erai…

Tunsă pixie și eram puțin mai sociabilă decât sunt acum. Puțin. Foarte puțin.

LA ÎNCEPUT. Despre primele roluri, ai spune…

Bine c-au trecut!

PROVOCARE. Principala provocare de până acum pentru tine în teatru și film a fost…

Să nu mă repet.

MODELE. Actorii de la care ai învățat sunt…

În primul rând partenerii de joc. Și la așa da” și la așa nu”. În rest, rămân la aceleași repere/slăbiciuni: Gina Patrichi, Toni Servillo, Valeria Bruni Tedeschi, John Malkovich.

ROMÂNIA. Să fii actor în România mileniului III înseamnă…

Să reușești să te adaptezi ritmului vremurilor, unul extrem de alert. Și să reușești să-i surprinzi zeitgeist-ul.

SPECTACOLELE DE ACUM. Te vedem în…

Konkurs la Teatrul Metropolis și în Improshow la Club 99.

ATRACȚIA FILMULUI. În ce relație ești cu cinematografia și ce ne poți spune despre cel mai nou film în care te vedem, 5 minute, în regia lui Dan Chișu, un film despre atitudinea față de comunitatea LGBT de la noi, un film ce pornește de la fapte reale?

Am o relație stabilă cu cinematografia și promițătoare. Nu cred că avem motive să ne dezamăgim. Cât despre filmul 5 minute urmărește mai degrabă adevărul” fiecărei părți, decât atitudinea față de comunitatea LGBT. Într-adevăr, evenimentul inspirat din fapte reale, este cel care generează conflictul. Focusul este pe Holban, omul care a condus echipa de jandarmi și pe Lili, jurnalista care vrea să obțină o știre senzațională din această poveste. E un carusel permanent de adevăruri”, iar sfârșitul filmului le demontează pe toate.

5 MINUTE. Cea mai puternică scenă pe care ai filmat-o pentru 5 minute este cea în care…

Vine Holban în vizită la spital. Țin minte că până la intrarea lui în rezervă au filmau drumul lui pe coridor și mă uitam la video assist. Îngheța tot în urma lui Mihai Călin. Dar scena care m-a impresionat foarte tare, după ce am văzut filmul, este cea în care Ana Radu (Anca) se ceartă cu Mihai Călin (Holban).

DE VĂZUT. De ce consideri că ar fi bine să nu ratăm acest film?

Pentru că Dan Chișu este unul dintre mai buni povestitori pe care l-am întâlnit.

ROMÂNIA DIN FILME. Cum ai descrie România pe care o surprinde filmul?

Ca o femeie frumoasă, trecută de prima tinerețe, cu rimelul plâns și scurs, părăsită de iubit și fără prieteni.

TEATRUL INDEPENDENT AUTOHTON în 2020 este…

Aș vorbi din experiențele colegilor și nu ar fi cinstit. Până acum am stat în confortul” teatrelor de stat. Dar încerc de ceva timp să obțin drepturile unei piese de teatru (pentru un spectacol care ar urma să fie montat într-un teatru independent) și tot demersul m-a căpiat, recunosc.

INSPIRAȚIE. Când construiești un rol, te inspiri din…

Fac parte din categoria actorilor cărora le place să îi inspire scenariul. Apoi universul meu interior și experiențele personale (și nu numai) își fac loc și apar unde e nevoie.

MOTIVAȚIE. De fiecare dată, te face să mergi mai departe…

Faptul că ador ceea ce fac. Și că am facturi de plătit. Reality check.

BUCUREȘTI. Pentru tinerii artiști, Bucureștiul este…

Scump.

TIMP LIBER. Când nu ai nimic de făcut, îți place să…

Aș putea să îmi dau doctoratul în dolce far niente”. Îmi place să merg să-mi cumpăr garofițe din piața de flori, să mănânc trufe cu cacao la Capșa și să-mi pierd timpul și mințile prin anticariate.

ATU. Crezi că principala ta calitate este…

Creativitatea.

WORK IN PROGRESS. Încă mai lucrezi cu tine la…

Răbdare…

VA URMA. În plan pentru viitorul apropiat ar fi…

Să obțin drepturile pentru piesa despre care vorbeam mai sus și să mă tund (e foarte greu să faci și cea mai mică schimbare atunci când ai de păstrat racorduri).

„Am o relație stabilă cu cinematografia și promițătoare. Nu cred că avem motive să ne dezamăgim.”
Aida Economu, actriță

Foto: Nico Grigore, Alex Gâlmeanu, Felicia Simion

21 recommended
815 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Alina Vîlcan