a

Profilul unui tânăr antreprenor de succes. Bogdan Zaharescu: „Exemplul de bună practică ni-l oferă părinții noștri!”

- - 33- 2537 vizualizari

Trăim în secolul vitezei și a erei digitale, timpul este tot mai limitat, iar deciziile tinerilor de a-și urma visele se pierd ușor în favoarea confortului financiar. Curajul de a face ceva inovator pălește în fața fricii de eșec.

Ca tânăr, cu un viitor în față, în România zilelor noastre, devine tot mai greu să răzbești. Unii abandonează lupta aceasta, alții o evită și cei mai mulți nici nu îndrăznesc să o ducă. Fără o notă subiectivă, intervievatul nostrul de astăzi poate deveni un exemplu de bună practică în rândul nostru, al tinerilor.

La doar 25 de ani, Bogdan Zaharescu, punea bazele unei afaceri în mediul online, iar în prezent generează venituri din businessurile în care a crezut și le-a ridicat

Din păcate, frumoasa noastră țară se simplifică din punct de vedere uman, și nu datorită natalității ci a tinerilor care preferă să migreze în țări mai dezvoltate, sau să ia calea Occidentului. Tot mai rar descoperim povești în rândul celor sub 30 de ani care să ne motiveze care au preferat să rămână în România.

Exemplul de bună practică ne oferă părinții noștri

Un tânăr ieșean făcea istorie în urmă cu câțiva ani în celebra Silicon Valley, după ce a pus bazele unei aplicații care a făcut furori în rândul mămicilor. Unii ar spune că a fost lozul câștigător, însă vorbind cu Bogdan Zaharescu îți poți da seama că a fost vorbă de documentație, de curaj și de dorința de autodepășire. Aplicația GoodMomming  aparține lui și altor trei tineri care au știut că drumul către reușită este chiar după colt. Bogdan declară că la temelia evoluției sale profesionale a stat mereu prezența tatălui, Mihai Zaharescu. Binecunoscutul om de afaceri i-a insuflat fiului gustul pentru antreprenoriat, iar acesta din urmă i-a moștenit valorile. Cu timpul, după prima sa realizare, și-a schimbat îndeletnicirile, statutul social, dar și cel familial. Rând pe rând  a bifat o serie de proiecte care l-au îmbogățit atât material cât și vocațional, iar toate acestea vor fi demonstrate chiar de către el, în urma interviului acordat revistei noastre.

Copiii, de obicei, încearcă să-şi imite părinţii, fac ceea ce văd la ei. S-a moştenit în familia dumneavoastră patima pentru business sau mai bine spus, cine v-a hrănit setea pentru performanță în lumea antreprenoriatului?

Clar e moștenită de la tatăl meu, fiindcă așa am crescut, sub aripa un om care nu a stat o zi din viața lui, și asta mi-a hrănit acesta poftă de face lucruri notabile. Am preluat de la tatăl meu perseverența și abilitatea de a rezolva situații, iar acum încerc să le perfecționez și să le completez cu tot ce e mai nou, astfel încât să putem vorbi despre perpetuarea calităților pe linie paternă.

Scop, reușită, destin, performanță, pasiune, familie, viitor și Iași, oraș natal

Cine este Bogdan Zaharescu? Cine a fost în copilărie, adolescență și cine este acum?

Mi se pare o întrebare destul de existențială pentru a fi superficial cu un răspuns în 10 rânduri. Probabil că acum, la această vârstă o să încep să-mi răspund. În copilărie am fost un copil fericit, cu urcușuri și coborâșuri în trăiri și în experiențe; în adolescență am făcut tot ce mi-am dorit, iar părinții mei au fost cei care mi-au oferit această libertate protejându-mă prin învățături și educație, iar acum lucrez să devin cea mai bună variantă a mea. Iubindu-mi familia, învăț pe zi ce trece tot ce ține de domeniile în care activez, apreciind în același timp oamenii din a căror echipe fac parte.

Considerați că a fost șansă sau neșansă să vă fi născut în Iași?

Șansă! Iașul este  un oraș în care dacă îți doreșți poți să te dezvolți, poți ajunge printre oameni care aduc plus valoare fără prea multe. Bucureștiul este pentru mine un oraș “ispititor”, unde poți să te pierzi destul de ușor prin haosul creat de diversitatea culturală și nu numai. În plus, orașul în care m-am născut este deosebit de frumos, populat de oameni interesanți. Eu, unul, abia aștept să ajung acasă de fiecare dată.

Apropo despre repere. Mulţi dintre noi ne alegem un model în viaţă pe care am vrea să-l imităm sau care ne inspiră. Dumneavoastră aţi avut unul?

Sincer nu am modele. Consider că a avea un model înseamnă a vrea să  devii o copie, însă de cele mai multe ori devii una nereușită fiindcă nu mai eșți tu. Încerc să iau ce e mai bun de la persoanele pe care le consider valoroase și să adaptez la persoana mea. Exact ca în Teoria lui Jean Piaget – asimilare și acomodare.

Cum a luat naștere aplicația GoodMomming care a făcut furori în celebra Silicon Valley?

Aplicația GoodMomming a luat naștere în urma unui punct de cotitură în compania pe care o aveam la momentul respectiv. Eu împreună cu asociatul meu Cristian lucram la o aplicație în turism și în paralel lucram cu alți doi prieteni, Bogdan și Dan la o platforma medicală. Ambele aveau ceva în comun: nu mergeau grozav. A fost nevoie de o întâlnire în 4 pentru a rezulta cee ace mă întrebați acum. În urmă acelui brainstorming, am ajuns la acestă idee care s-a născut din cunoștințele fiecăruia despre un anumit domeniu.

Risc, reușită, sacrificiu, stres, dezamăgire, bucurie, mândrie. Cum le-ați ordona în atingerea împlinirii de <a fi reușit>?

Clasic ar fi sau eu aș preferă, SCOP, studiu/cercetare despre scop, RISC, sacrificiu, stres, dezamăgire, NU uita SCOPUL, risc, sacrificiu, dezamăgire și reușită. Bucuria și mândria nu le-aș pune în clasament fiindcă nu rezonează cu idea incipientă – SCOPUL. Asta este oricum în funcție de business, de domeniu, de împrejurări și de alegerile făcute. Nu există niciodată și pentru nimeni ceva standard.

Există o reţetă a succesului, domnule antreprenor? Întreb asta premergător următoarelor întrebări.

Nu cred că există o rețetă a succesului, dar există câteva lucruri care ajută. Vorbim despre perseverență, echipă, calitate și muncă împreună cu corectitudine.

Cum a luat naștere Vivo Food Bar? Ce vă face atât de speciali?

Vivo Food Bar a luat naștere din mâinile lui Bogdan și a lui Mircea, doi dintre asociații mei, care au deschis un booth în Copou Iași cu un an înainte de a lua naștere Vivo cum îl știm noi astăzi. Văzând că la bază are principiile de care povesteam mai sus, am hotărât împreună să transformăm Vivo într-un business, și aici am intervenit eu, cu capital financiar, cu partea de marketing, concept, îmbrăcarea produsului și comunicare. Totul a fost oarecum linear și cursiv fiindcă Bogdan este bucătarul și creatorul rețetelor. În doar 9 luni am reușit să aduc un nou asociat cu o infuzie de capital pentru a mai deschide o locație, de data aceasta în Bucureșți. Pe lângă rețete, specială la Vivo este echipa, urmată de calitatea și corectitudinea ingredientelor, toate în raport cu prețul de vânzare.

Cum și când a luat naștere pasiunea pentru motociclete și cum ați hotărât să duceți acest hobby la un alt nivel. Club sportiv de motociclism. Ne puteți povesti? Credeți că în țara noastră poate exista performanță în acest sport?

Pasiunea a început înainte să-mi dau seama că exist. Tatăl meu a fost motociclist și practic așa m-am trezit pe lume. Dorința de a duce la un nou nivel a plecat de la ce ziceam mai devreme “UN SCOP”. În general acest scop sau problemă la cei mai mulți antreprenori vine dintr-o “frustrare personală”. La mine a fost aceea că în 2007 când aveam 20 de ani am participat la o etapă de campionat în Grecia unde am câștigat fără prea mari probleme cu toate că eram pentru prima dată pe circuit. Această reușită s-a încheiat repede fiindcă, ajuns în țară, nu a mai putut avea continuitate pentru că acest sport în perioada respectiv aproape că nu exista, iar costurile pentru a merge în țările cu circuite nu puteau fi susținute. Atunci mi-am propus că la momentul potrivit voi oferi acestui sport faima și publicul pe care îl merită cu adevărat în România. Racing Academy a început și în urmă unui studiu destul de aprofundat asupra acestui sport și cum funcționează la nivel mondial. Ulterior a apărut echipa care este incredibilă și extrem de pasionată. A fost nevoie de foarte multă muncă și adaptare la diferitele situații care apar. Cât privește performanța la noi în țară, ei bine, acesta este scopul meu, fiindcă conceptul de Racing Academy în asta se “finalizează”, într-o viitoare școală pentru copii.  Sper să-mi iei un interviu peste câțiva ani despre performanța deja realizată cu viitoarea școală de motociclism sportiv.

Unde vă gășiţi refugiul când vreţi să evadaţi din rutina cotidiană?

Sincer, la birou, lucrând. Încă sunt în acea perioadă foarte aglomerată și agitată încât dacă nu mi-am terminat treaba pe ziua respectivă nu prea pot să-mi găsesc liniștea. Prefer să-mi termin treaba și să fiu liniștit pentru a petrece timp de calitate cu familia mea.

Unde vă place să mergeţi în concediu?

Oriunde atâta timp cât am oameni faini lângă mine și familia fericită. Chiar nu am preferințe, poate o condiție ar fi să pot să fac sport sau activități în aer liber, oricare ar fi el.

Divulgaţi-mi un secret.

Ce amuzant! Nu-mi plac concediile, adică nu mă dau în vânt după ele.

Credeţi în destin?

Da, nimic nu este întâmplător și din orice ai ceva de învățat care sigur te ajută mai departe. Trebuie doar să vezi, să fii bucuros și atent la fiecare lecție pe care viață ți-o oferă. Mai departe e strict liberul arbitru. Dacă se repetă greșeala sau nu.

Suntem curioși. Cum v-ați întâlnit soția și cum ați știut că ea este aleasă?

Ne-am întâlnit în Iași în urmă cu 12 ani când eram adolescent și alergam pe la distracții. Am avut o perioadă cu fluturi în stomac, cum e și normal la acea vârstă, apoi ne-am despărțit, dar am rămas prieteni fiindcă ea s-a mutat la Bucureșți și eu în Statele Unite ale Americii.  Apoi am revenit și ne-am regăsit după 4 ani mai înțelepți și cu alte scopuri. Am știut că ea este aleasa atunci când am simțit că ea mă face să devin mai bun și mai performant și eu, la rândul meu, pot fi sprijin și confort pentru ea. Cu mâna pe inimă, cu abstracție de la acest clișeu, pot spune că soția împreună cu copilul meu sunt cele mai mari realizări ale mele.

Cum arată acum o zi din viața lui Bogdan?

În mod normal, mă trezesc la 6:30, încep dimineață cu un dus, la 7 sunt la sala, duc copilul la grădiniță la 8:30 (3/5 zile în medie), opresc pentru o cafea la Coffee Map în Bucureșți, apoi la birou până după-amiază și la ora 17.00 iau copilul de la grădiniță. Cam 60% din an este așa. În săptămânile de curse e destul de haotic programul.

Ce vă leagă acum de Iași, având în vedere că locuiți în Bucureșți?

Pe lângă părinții mei, fratele și socrul care locuiesc în Iași, mă leagă liniștea de acasă și feelingul pe care mi-l oferă aceste minivacanțe. În continuare când vin la Iași spun că vin acasă.

Ce sfat i-aţi da unui tânăr de 20 de ani?

Să învețe în permanență lucrurile pe care-l pasionează fiindcă nimic nu este mai frumos decât să trăieșți din pasiunea ta, apoi să se distreze si să se înconjoare doar de oameni pozitivi și care vor ceva de la ziua de azi, și nu în ultimul rând să creadă în ei orice s-ar întâmpla.

Care este motto-ul dumneavoastră?

“Do it because you love it”!

33 recommended
2537 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Teona Gherasim


Bookmark?Remove?

Sabin Costea, născut în Iași, școlit în Franța și om de carieră în managementul hotelier european: „Mă voi întoarce când mă voi simţi pregătit! Aș investi în educație!”

-

Într-o lume plină de alegeri, posibilități și compromisuri, câștigătorii sunt cei care pot lua deciziile care să îi conducă în cea mai bună direcţie . Planurile de viitor și luarea unei hotărâri, cum ar fi alegerea unei cariere presupun căutarea unei universit... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Gabriela Soica, despre locul unde designerii vestimentari transformă deșeurile în resurse: ”Respectul pentru Natură reprezintă cea mai bună sursă de inspirație!”

-

Deșeurile pot fi transformate în resurse”, așa și-au spus  Gabriela Stoica și membrii Asociației Mai Bine atunci când au inițiat un proiect 100 % ieșean. REDU, în cadrul căreia Gabriela este director de creație, s-a dezvoltat în urmă cu câțiva ani sub forma un... Mai mult »