a

O româncă face zeci de mii de euro din broderie. Cum a ajuns Severina Puiu să exporte lenjerii din bumbac în SUA, Germania și chiar China

- - 8- 455 vizualizari

Severina Puiu, o româncă din Fundata, județul Brașov, reușește să facă zeci de mii de euro cu ajutorul unui atelier de broderie. Ba mai mult, în perioada următoare, aceasta are planuri mari, și anume accesarea unor fonduri europene pentru achiziția unor utilaje mai performante.

Originară din Constanţa, fondatoarea atelierului care poartă numele „Lada de zestre” locuieşte de 14 ani la Fundata, un sat de munte, amplasat între munţii Piatra Craiului şi Bucegi. Înainte de a începe businessul cu broderii, Severina Puiu construise, tot în Fundata, câteva cabane cu destinaţie turistică şi lucrase în trecut pentru o companie olandeză.

„Povestea a început într-una din serile lungi de iarnă, la Fundata, din dorinţa de a înfrumuseţa şi de a da farmec Cabanei Moşneagului şi Cabanei Măriuca din sat, un alt proiect de suflet al meu, cabane care sunt înscrise în circuitul turistic şi pe care doream să le decorez într-un mod aparte, specific zonei.”, a povestit ea, potrivit zf.ro.

Aşa au luat naştere, la început, lenjeriile din bumbac, brodate cu motive tradiţionale. Acestea au fost urmate apoi de feţe de masă, naproane, perdele şi pernuţe decorative.

Deşi aveam deja o experienţă de câţiva ani în antreprenoriat, nu brodasem nimic în viaţa mea. Absolut întâmplător am găsit-o pe Liliana Munteanu, trainer în broderie, care a fost de acord să vină la Fundata o săptămână pentru a mă învăţa secretele acestei activităţi. Şase zile nu am ieşit din casă, am învăţat secretele maşinilor de brodat şi execuţia broderiei. Nici să dorm nu aveam răbdare”, îşi aminteşte Severina Puiu.

Treptat, au început colaborările cu pensiunile şi hotelurile din zona Fundata, iar pasiunea s-a transformat în business. Produsele care ajung la clienţi pot fi atât cu materialele acestora, cât şi produsele furnizate chiar de antreprenoarea care deţine „Lada de zestre” şi care le croieşte şi le coase. Atelierul numără acum doi angajaţi, dar antreprenoarea plănuieşte să extindă echipa începând cu anul viitor.

„Client poate fi oricine, fie că vrei un cadou personalizat, ai nevoie să-ţi decorezi casa, eşti o unitate de cazare şi ai nevoie de lenjerii de pat personalizate, feţe de masă, naproane, perdele, pernuţe decorative”, spune Severina Puiu, citată de zf.ro.

Lenjeriile brodate în atelierul de la Fundata au ajuns, până acum, la clienţi din Statele Unite ale Americii, Anglia, Germania, Franţa şi chiar China sau Australia. Pariul Severinei Puiu este însă pe hotelurile, pensiunile şi restaurantele din judeţul Braşov, care pot atrage cereri mai consistente.

8 recommended
455 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »