a

Eduard Trifa, actor: ʺAvem o țară plină de potențial, pe care ar trebui să o îngrijim și să o ajutăm să creascăʺ

- - 203- 845 vizualizari

Tânărul Trifa este angajat la Teatrul Odeon din București, dar poate fi văzut și la Apollo 111, tot în capitală.

Andrei Crăciun

Drum. Eduard Trifa, actor. De unde vine Eduard și unde vrea el să se îndrepte? Să privim un pic în urmă la devenirea sa. Cum s-a format actorul de astăzi? Cine ești dumneata, Eduard? Care îți este povestea?
Ad litteram? Eduard vine din Arad și de acolo nu s-a mai oprit…bat zeci de mii de kilometri pe an. Cu cariera nu știu unde vreau să ajung. Îmi doresc clar să evolueze, dar concentrarea e pe lucru, nu pe planuri de viitor. Oportunitățile sunt o consecință a muncii făcute bine, nu o altă tactică de abordare a “succesului”.  M-am format ca un cumul de informații strânse din toate experiențele mele de viață. Cu cât mai multe cu atât e mai bogat bagajul emoțional și cu atât e mai mare abilitatea de a-ți diversifica rezolvările scenice. Partea nașpa e că trebuie să știi și cum e să fii târât de viață prin noroi…it helps. Sunt o persoană pragmatică, cu un simț al umorului mult mai negru decât las în general să se vadă\simtă . Nu am o poveste, acum o scriu.

Pandemie. Cum ți-a fost în starea de urgență și în starea de alertă, cu ce învățăminte s-a ieșit, și de acum încotro?
Nu am avut vreo problemă cu izolarea. Eu și Alexandra suntem puțin mai asociali sau cel puțin nu ne hrănim din socializare, să ne fie necesară ca o gură de aer pentru a ne găsi un scop în viață. A fost lungă perioada, dar am avut timp să stau și cu mine. De acum încolo… încă așteptăm. Noi suferim de un deficit de atenție. Lumea a stat încordată o perioadă lungă de timp și a amorțit. Acum, când situația e mai gravă ca niciodată, “ne-am plictisit” de acest virus și de măsurile de precauție pe care trebuie să le luăm. Lupta în primul rând e cu noi. Până nu reușim să bifăm chestiile de bază, focusul principal ar fi să educăm sau reeducăm persoanele mai…”speciale”, din jurul nostru.

Spectacole.Unde să vină publicul spectator să te vadă, cu apetitul deschis de citirea interviului (și apocalipsa încheiată)? Unde ești de găsit? Pe marele ecran, precum și pe ecranele mici și mijlocii unde te putem vedea?
În teatru mă găsești la Odeon, unde sunt și angajat. Mai am un proiect la Apollo 111. Când? Întreabă-mă să te-ntreb. Pe film mai durează încă puțin timp să apar. Puțin timp înseamnă: am filmat iarna trecută un lung metraj cu domnul Vlad Păunescu, Scara, și acum aștept și eu ca voi să văd ce iese. Mai am câteva proiecte pe film care sunt în discuție dar aici discutăm de fapte nu promisiuni\ înțelegeri făcute, deci nu le voi menționa.

Medeaʹs Boys. Care e treaba cu Medeaʹs Boys? Mai merge cu bucăți din Euripideîn 2020?Ce îi mai spune Euripide omului din secolul XXI?
Omul este surprinzător de consecvent prin natura sa. Normele sociale care se schimbă odată cu evoluția noastră pot forma mutații în comportamentul lui, dar nu pot să i-l schimbe. Orice artă privită din exterior din perspectiva potrivită poate părea o încăierare între copii de 5 ani.Orice dramă, în contextul potrivit, poate părea că aduce cu ea sfârșitul lumii. Există și în ziua de azi cazuri de pruncucideri pornite din gelozie, probleme psihice sau fuck knows…posibilitățile sunt infinite, dar un lucru e clar: omul a învățat să facă rău doar ca să rănească. Răspunsul e da, everything goes în 2020.

Țara. Ce relație are Eduard cu țara noastră? Se simte bine aici, îi place, vrea să emigreze și să nu mai audă de noi niciodată? Cum vede el viitorul României?
Îi place și aici și în alte țări. Nu am o problemă cu țara noastră, ba chiar e foarte frumoasă… în general oamenii mă deranjeaza (și când spun oamenii, mă refer de absolut oriunde). Pământul e mare…să-ți pui ca scop să-l vezi pe tot e un plan care în general eșuează. Baby steps. Prefer să-mi propun să vizitez constant locuri noi, când răsare oportunitatea pentru fiecare. Dacă s-ar ivi și posibilitatea unui proiect în afara țării nu aș spune nu. Viitorul României va fi exact cum îl vom face noi. Avem o țară plină de potențial, pe care ar trebui să o îngrijim și să o ajutăm să crească.

Tineret. Ce tineri ne recomandați din lumea noastră artistică, să-i promovăm în site-ul nostru, să vadă cetățeanul că nu mai avem noi actorii de altădată, dar îi avem pe cei de acum, ceea ce nu e tocmai puțin lucru. 
Nu e tocmai puțin, deloc. Cine e de fapt în măsură să atribuie aceste titluri și statuturi? Mulți se plimbă cu masca modestiei, masca întelepciunii divine și a reținerii…până le vine rândul să-l critice pe cel de lângă. Actori buni, oameni extraordinari se nasc, s-au născut și se vor naște indiferent de perioadă sau loc. E adevărat că șansa la succes e condiționată de locul în care te naști… și cu cât începi mai din urmă, cu atât trebuie să “dai din coate” mai mult ca să ajungi la suprafață. În rest, diferența dintre generația care există în oricare prezent și cea care urmează după ea e că una a avut timp să se afirme iar cealaltă încă încearcă să-și facă loc, să iasă la lumină. Într-un final va sta și ea destul în atenția publicului ca să dobândească TITLUL de generația “de altădată”- statutul suprem…Ca să nu mai bat câmpii aiurea, sunt o mulțime de actori foarte talentați în generația mea. Nu am nicio șansă să încerc să-i numesc pe toți așa că îi voi menționa pe câțiva mai apropriați mie. Aceștia sunt: Alexandru Chindriș, Denisa Blag, Oana Serena Secară, Ionuț Șerban, Ciprian Valea, Liviu Bora, Corinias Caraba, Robert Iosif, Vlad Ionuț Popescu, Alexandru Mirea, Florin Aioane și mulți, mulți alții.

Ce ai vrea să știm despre tine și eu nu am știut să te întreb: Eduard Trifa să se întrebe, el să răspundă.
Î: Te înveti, odată, minte?! R: Nu.


CITAT
Actori buni, oameni extraordinari se nasc, s-au născut și se vor naște indiferent de perioadă sau loc.
Eduard Trifa, actor

203 recommended
845 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Andrei Craciun