a

Ioan Hârtopeanu, „scutul” român pentru bogații lumii care își pun viața în mâinile lui

- - 40- 1530 vizualizari

Sportul disciplinează omul, iar sportul care implică risc pentru propria viață, înseamnă una dintre cele mai grele meserii din lume, realizate doar cu devotement. Dintotdeauna gărzile de corp sunt apreciate pentru loialitate, pentru faptul că devin umbra unui client. Cei care apelează la serviciile unui bodyguard sunt din diferite categorii sociale. Magnații, vedetele sau sportivii cu notorietate internațională văd utilitatea acestui serviciu. Aceeași utilitate și importanță a văzut-o și un român care a înființat în Anglia o firmă de gărzi de corp care devin „scut” pentru bogații lumii.

Se numește Ioan Hârtopeanu s-a născut și a copilărit în Suceava alături de două surori și un frate. A avut dintotdeauna sclipirea unui copil hipnotizat de lumea sportivă. În adolescență s-a apucat de box și deja se identifica cu un idol: Mike Tyson. Puțin după majorat, după câteva zeci de antrenamente în sala de box alături de antrenorul sucevean Andu Vornicu de la Asociația Voința Suceava, s-a angajat la o firmă de pază din Iași, se întâmpla la începutul anilor 2000. Nu și-a propus să facă o carieră îndelungată în acel domeniu, la acel moment, motiv pentru care, atras de mirajul străinătății, a luat calea pe care majoritatea tinerilor au luat-o atunci: să plece din țară.

A ajuns în Anglia la 19 ani cu o minte ageră atât la propriu cât și la figurat. S-a perindat prin mai multe joburi care îi aducea suficienți bani cât să își plătească chiria și să trăiască decent, iar în weekend lucra ca bodyguard la un club de jamaicani aflat într-una dintre cele mai periculoase zone ale Angliei, Harlesden. A fost pus în fața pericolului și în loc să se retragă, s-a dus defensiv spre jobul care avea să îi devină ulterior business.

Îi plăcea să protejeze oameni care îi solicitau serviciile și să impună respect într-o lume în care legea străzii nu ținea de moralitatea individuală. La Londra a devenit cunoscut destul de repede după numele Yohan. A avut atunci de jucat un singur rol și a făcut-o cu toate riscurile. Și-a înființat propria firmă de securitate unde a angajat români care au cochetat și cu sportul. Mari, impunători și mereu la 4 ace, Ioan și colegii lui au fost rând pe rând bodyguarzi pentru nume celebre. La volanul unor mașini puternice și sigure, est europenii noștri preiau clienți, îi duc la evenimente și le asigură paza.

Este o meserie bănoasă au declarat cei din breaslă, dar care înseamnă și multe sacrificii. Clientul devine pentru ei focusul. Nu există timp nici pentru mers să bea un pahar de apă, fiindcă ar fi prea riscant. Probabil astfel au știut ei să se impună pe piață și să le fie solicitate serviciile de vedete, politicieni, miliardari, șeici și magnați.

Ioan Hârtopeanu a fost bodyguard pentru Leonardo Di Caprio, Jason Statham, Mickey Rourke, Zac Efron, fotbalistul Didier Drogba, actrița Tara Reid, Tamara, fata miliardarului Bernie Ecclestone, Paris Hilton, pentru solistul Will I Am și pentru alte vedete din lumea sportului. Părinții lui au fost primii care l-au susținut în îndeplinirea acestui vis, iar telefoanele date de el către ei erau mereu emoționante.

Directivele pentru a prelua și transporta clienții le dă Yohan în fiecare seară și mereu păstrează legătura cu ei.

Ei sunt gladiatorii lumii contemporane, numiți de presa internațională pentru că au învățat că dacă sunt echilibrați, onești și corecți, vor fi apreciați și recompensați pe măsură. Seriozitatea și discreția fac tango-ul vieții lor, iar salariul lunar le aduce zâmbetul pe buze.

Anul trecut și-a cunoscut soția, pe Roxana, cea care a continuat motivarea lui în business-ul ales. Împreună au avut curajul să mai pună bazele unui job, vin periodic în țară, iar dacă ar fi să revină în țară ar investi necondiționat în imobiliare. Cunoaștem astăzi românul care a îndrăznit să ceară și să demontreze că poate.

Ce copilărie ați avut?

Am avut o copilărie frumoasă plină de peripeții. Părinții mei sunt binecuvântați cu două fete și doi băieți. Poznele erau la ordinea zilei care acum au devenit frumoase amintiri.

Ați crescut în ținutul mănăștirilor: Suceava. Ați fost crescut cu acea frică de Dumnezeu, în credință?

Am crescut în Suceava și mi-au plăcut mănăstirile din zonă: Mănăstirea Humorului, Voroneț, Sucevița. Sunt un om credincios, cu frică de Dumnezeu. Cred că oriunde m-aș fi născut, la fel aș fi fost crescut. Este important în ce spirit te cresc părinții.

Ce visați să deveniți când veți crește mare?

În timpul liceului am fost la profil de electro-mecanic-auto. În adolescență am practicat boxul și ulterior am ales să merg spre industria securității. Nu-mi amintesc să mă visat să fiu ceva sau cineva.

De la 16 ani ați început să practicați boxul. Cine va antrena și ce idol aveați?

Am practicat boxul de la o vârstă fragedă. M-am antrenat cu domnul antrenor Andu Vornicu de la Asociația Sportivă Voința Suceava. Aveam un idol, nu am cum să uit: Mike Tyson.

Ce v-a determinat să plecați din țară?

Faptul că mulți prieteni plecaseră în străînătate pentru o viață mai bună, m-a determinant să plec și eu ca să ating succesul. Am ales să merg în Anglia cu un vis, adică să fac bani mulți.

Cum ați fost primit în Anglia și cât de greu v-a fost să va adaptați?

La început, în Anglia mi-a fost extrem de greu. Eram plecat de la o vârstă fragedă, aveam 19 ani și mi-a fost greu cu dorul de casă, de familie, de prieteni.

Ce joburi ați avut în UK?

Am avut diferite joburi în diferite domenii și în weekend eram bodyguard la un club de jamaicani în una din cele mai periculoase zone ale Angliei, respectiv Harlesden.

Cum s-a întâmplat să deveniți bodyguard?

Am fost serios, concentrat pe muncă și norocos să fiu ajutat de un prieten să lucrez în unul din cele mai faimoase cluburi din centru londrei (Pangaea Club). Aici am cunoscut lumea bună și dragostea pentru jobul în sine.

De unde curajul de a vă face propria firmă de securitate?

A fost o necesitate! După ce începusem să lucrez ca gardă de corp pentru anumite VIP-uri, am fost solicitat de mai multe personae să îmi fac propria firmă de Securitate, firmă pe care am denumit-o Yohan Security.

Ce piedici ați întâmpinat?

Piedici au fost foarte multe, fiind și o concurență mare în domeniu. Suntem un grup de est europeni care au reușit să se diferențieze. Atât!

Care a fost cel mai frumos moment din cariera dumneavoastră?

Unul dintre momentele frumoase a fost acela de a fi garda de corp a lui Leonardo Di Caprio. Au urmat apoi și alte astfel de momente frumoase.

Care a fost cel mai dificil moment?

O! Am avut multe momente dificile, și am fost nevoit să le găsesc rezolvare. Cele mai dificile erau conflictele dintre băieții de la Yohan Security și alți bodyguarzi.

Cum a fost pentru dumneavoastră să cunoașteți atâtea celebrități?

La început a fost ceva nou pentru mine și eram foarte plăcut surprins de experiență. După, totul a devenit o normalitate atât pentru mine cât și pentru colegi.

Din această carieră de bodyguard, nu au lipsit momentele care însemnau limita dintre viață și moarte. Cum le-ați depășit?

Au fost multe momente dificile, dar organizarea, de fapt buna organizare a momentelor și experiențelor m-a ajutat să le depășesc cu brio.

Unde v-ați cunoscut soția și ce lucruri v-au unit?

Mi-am cunoscut soția prin niște cunoștințe, după care prin intermediul rețelelor de socializare am ținut legătură. Ne-a unit principiile și gândurile de viitor similare.

Unde sunteți acum și ce faceți? Cum arată o zi normală pentru Ioan Hartopeanu?

Acum mă aflu în Fălticeni, Suceava, iar o zi normală din viața mea este plină de preocupări. O petrec cu soția mea și suntem o pereche în afacerile pe care ea le deține.

Cum vă vedeți peste 10 ani?

Peste 10 ani îmi doresc să fiu un om fericit alături de soția mea și 2-3 copii.

Ce înseamnă acasă pentru Ioan?

Acasă pentru Ioan este locul în care mă simt fericit și apreciat, în sânul familiei.

Ce sfat aveți pentru tinerii din ziua de azi?

Urmați-vă idealurile!

Care este motto-ul dumneavoastră?

Nu există nu pot, există doar nu vreau! Eu pot!

40 recommended
1530 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Teona Gherasim


Bookmark?Remove?

Sabin Costea, născut în Iași, școlit în Franța și om de carieră în managementul hotelier european: „Mă voi întoarce când mă voi simţi pregătit! Aș investi în educație!”

-

Într-o lume plină de alegeri, posibilități și compromisuri, câștigătorii sunt cei care pot lua deciziile care să îi conducă în cea mai bună direcţie . Planurile de viitor și luarea unei hotărâri, cum ar fi alegerea unei cariere presupun căutarea unei universit... Mai mult »

Bookmark?Remove?

Gabriela Soica, despre locul unde designerii vestimentari transformă deșeurile în resurse: ”Respectul pentru Natură reprezintă cea mai bună sursă de inspirație!”

-

Deșeurile pot fi transformate în resurse”, așa și-au spus  Gabriela Stoica și membrii Asociației Mai Bine atunci când au inițiat un proiect 100 % ieșean. REDU, în cadrul căreia Gabriela este director de creație, s-a dezvoltat în urmă cu câțiva ani sub forma un... Mai mult »