Timișoara se numără printre orașele în care Compania Națională de Investiții (CNI) urmează să construiască un nou stadion. În locul legendarului „Dan Păltinișanu” va fi ridicată o nouă arenă. Dar când?
Din ultimele informații, termenul se îndepărtează, pentru că apar tot felul de probleme. Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a anunțat, la finalul lunii mai, că este nevoie de un teren predat liber de sarcini. La rândul lui, actualul proprietar, Consiliul Local, a anunțat că vechiul stadion (pe care joacă ASU Politehnica, Ripensia, dar și echipa de rugby a Timișoarei) nu va fi demolat până când nu se semnează contractul pentru noua arena.
Consilierii județeni timișeni au votat o rectificare de carte funciară pentru suprafața de teren pe care instituția o deține în zona arenei. Suprafața a fost crescută de la 55.423 mp la 57.950 mp, cu 2527 mp. „Cu această rectificare de carte funciară s-au rectificat toate problemele patrimoniale. Sper ca la următoarea ședință să facem demersurile pentru tot ceea ce înseamnă preluarea de către companie a acestei investiții”, a spus Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș. Toate operațiunile durează, astfel că demolarea și reconstruirea stadionului Dan Păltinișanu se amână. ”E greu de spus acum, sunt foarte multe proceduri. Nu vom demara demolarea stadionului până vom avea semnat contractul de finanțare și de execuție pentru construcția noului stadion”, a mai spus Dobra, care știe că ridicarea noii arene în Timișoara este pe locul 129 în lista de priorități a CNI.
Până când vor intra buldozerele, arena „Dan Păltinișanu” va fi închiriată în continuare celor de la ASU Poli, Ripensia (fotbal) și Timișoara Saracens (rugby). Potrivit autorităților locale, banii sunt redirecționați către sport.
„Dan Păltinișanu”, un stadion odată neîncăpător
Cel mai mare stadion din Timișoara a fost inaugurat pe data de 1 mai 1963.
Inițial numit „1 mai”, apoi „Silviu Bindea”, stadionul avea o capacitate de 40.000 de locuri, dar capacitatea a fost depășită cu multe ocazii, microbiștii asistând la meciuri cățărați pe garduri. După moartea lui Dan Păltinișanu, arena a preluat numele fostului căpitan al Politehnicii Timișoara
Profesorul Ion V. Ionescu (Jackie Ionescu) a asistat la inaugurare și a povestit pentru presa locală: „A fost o primă impresie șocantă, pentru că treceam de la atmosfera romantică și studențească a fostei arene, ‘Știința’, la un stadion cu adevărat occidental, pentru că într-adevăr așa era atunci când a fost construit. A fost inaugurat cu mare fast, fiind aproape plin, cu un turneu amical la care au participat alături de Poli alte trei echipe, inclusiv din Serbia și Ungaria. A fost un turneu pasionant, o sărbătoare, o simbioză extraordinară între stadion, spectatori, ambient și fotbal”.
„Profesorul” a considerat că „apariția acestui stadion a fost o revelație pentru Timișoara. A întregit orașul, poate fi pus la același nivel cu Opera, Catedrala, Filarmonica și toate celelalte lucruri care dau identitate orașului. A fost un lucru de care orașul avea nevoie, pentru că aspirațiile sportive deveniseră la fel de mari ca și cele culturale, academice și așa mai departe”.
De-a lungul existenței sale, stadionul „Dan Păltinișanu” a găzduit meciuri memorabile din cupele europene, cu Real Madrid, Juventus Torino, Celtic, Atletico Madrid, Steaua Roșie Belgrad, Partizan Belgrad, Sporting Lisabona, MTK, Honved, Ujpest sau West Ham. Iată alte repere:
- Ultimul succes major al unei echipe din Timișoara pe această arenă a fost remiza albă obținută de Poli Timișoara în compania Șahtiorului lui Mircea Lucescu (august 2009), care, după 2-2 în Ucraina, a dus echipa bănățeană în play-off-ul Ligii Campionilor.
- Ultimul meci jucat de naționala României pe „Dan Păltinișanu” a fost cel cu reprezentativa Israelului (martie 2010), pierdut de „tricolori” (0-2).
- Dacă tot suntem la capitolul amintirilor, nu putem să nu trecem în revistă poate cel mai emoționant moment din istoria arenei: În 2004, pe 9 aprilie, 40.000 de spectatori au continuat să cânte pentru favoriți, pe o ploaie torențială, chiar dacă tabela de marcaj indica: Poli Timișoara – Steaua 1-8. „Atmosfera a fost de nedescris! Emoțiile sunt prea puternice pentru a fi redate. Țin minte că am fost schimbat și am fost foarte supărat, îmi doream să prind acel final pe teren, să trăiesc până la ultimul fluier acele momente. E cel mai frumos moment din tribune la care am asistat. le mulțumesc fanilor care au fost! Sunt niște mulțumiri sincere! Pentru că și-au susținut favoriții și pentru că o parte din aplauze le-am primit și noi. Ne-a părut rău de proporțiile scorului când am văzut ce e în tribune, dar poate că altfel nu se declanșa momentul acesta, unic și care a devenit exemplu pentru fotbalul românesc”, a declarat fostul stelist Valeriu Răchită. Unii au spus că s-a făcut acel scor și pentru pariuri, însă tipurile de pariuri de atunci nu cuprindeau 7+ goluri.