a

Topul liceelor de elită din România. Care este cel mai bine cotat liceu din București

- - 72- 5360 vizualizari

Media notelor obținute la Evaluarea Națională este unul dintre criteriile de admitere în învățământul liceal de stat.

Media de admitere a absolvenților de gimnaziu în ciclul liceal se calculează ca medie ponderată între media la Evaluarea Națională (80%) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (20%).

1. Colegiul Național „Sfântul Sava”- ultima medie de admitere a fost 9,72, iar prima medie 10. Anul trecut, au fost 224 locuri, iar în 2016, 252.

2. Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”- ultima medie de admitere 9,70. În 2017, instituția a avut 252 locuri disponibile.

3. Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca- ultima medie de admitere 9,72.

4. Colegiul Național din Iași- ultima medie de admitere 9,80.

5. Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov- cu ultima medie de admitere 9,66.

6. Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova

7. Colegiul Național „Mihai Viteazu” București,

8. Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”

9. Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Galați

10. Colegiu Național „Gherghe Șincai” București.

Pe locurile următoare în ierarhia liceelor se clasează unitățile de învățământ din orașe precum Constanţa, Cluj-Napoca şi Galaţi.

De asemenea, în urma susținerii examenului de Evaluare Națională, conform statisticilor, procentul cel mai mare de elevi care au obţinut medii peste cinci s-a înregistrat în judeţul Brăila, unde 92,5% au obţinut cel puţin media cinci la Evaluarea Națională.

În opoziție, se situează judeţul Giurgiu, cu un procent de aproximativ 61% al celor care au obținut medii mai mari de cinci.

Cele mai multe medii de 10 au fost obţinute în judeţul Iaşi, unde 38 de elevi au avut calificativul maxim.

„Lumea se înghesuie la licee care au cifre foarte mari de absolvenţi, care iau bacalaureatul, care intră la facultate fără să se uite şi la condiţiile de intrare. Multe dintre aceste licee nu au valoarea adăugată”, a declarat Șerban Iosifescu, directorul Agenției Române de Asigurare a Calității în Invățământul Preuniversitar, pentru Mediafax.

„Cu alte cuvinte, un liceu bun este cel care adăugă valoare, adică, îl iei pe copil la un anumit nivel şi îl faci să progreseze”, a continuat el.

Potrivit lui, dacă un liceu are cea mai mică medie de intrare 9,25 şi media cu care absolvenţii iau bacalaureatul este de 8, atunci se ridică niște semne de întrebare.

„Sunt licee unde cea mai mare medie de intrare este 5 şi aceste licee reuşesc să ducă cea mai mare parte dintre elevi până în clasa a XII-a”, a mai spus Șerban Iosifescu.

„Dacă un copil a progresat, la matematică, de la 2 la 5, înseamnă că este o valoare adăugată. Eu am întâlnit profesori foarte buni în aceste licee defavorizate pentru că este mult mai greu să lucrezi cu copii care sunt mai puţin motivaţi şi dornici pentru învăţare”, a declarat, pentru sursa citată, Şerban Iosifescu, directorul ARACIP, din cadrul Ministerului Educaţiei.

72 recommended
5360 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Viitorul Romaniei


Bookmark?Remove?

Povestea profesoarei care a schimbat sistemul de învățământ din România. Violeta Dascălu: „Sistemul permite multe lucruri dacă vrei. Poți să te plângi sau poți să le faci”

-

Violeta Dascălu, directoare din anul 2008 a Școlii Generale ”Ferdinand I” este una dintre puținele persoane care încearcă, într-adevăr, să schimbe fața învățământului din România, impunând proiecte alături de ONG-uri și instituții de stat. Poartă o dragoste de... Mai mult »