a

Olimpicul roman care a lasat astronomia pentru economie si Cambridge-ul pentru Abu Dhabi

- - 120- 202 vizualizari

La 21 de ani, Alberto Manca a văzut jumătate de lume, dar şi o bucăţică din universul care se întinde dincolo de Terra. Pentru o vreme, s-a oprit în Abu Dhabi, unde studiază economia şi istoria, dar poartă cu el România pe oriunde s-ar duce.

Olimpic internaţional la astronomie în liceu – două medalii de argint în China şi Ucraina, a ajuns până la Agenţia Spaţială Norvegiană  unde a participat la crearea şi lansarea unei rachete, a câştigat un concurs de antreprenoriat şi a participat la o competiţie de fotografie în Emirate, unde a ieşit pe locul 3.

Alberto Manca are 21 de ani şi învaţă, în prezent, la New York University din Abu Dhabi. A urmat un semestru la NYU Florence şi în toamnă va fi în New York. “În iarnă am petrecut o lună la NYU Buenos Aires şi în iarna următoare sper să mă duc o lună şi în Sidney. Anul trecut am calatorit în cantonament cu echipa de fotbal în India”, povesteşte câteva din ultimele sale călătorii.

Student cu piscină la ultimul etaj

A ajuns în Emirate în toamna anului 2011. Programul de la NYU se numeşte „Liberal Arts”, ceea ce înseamnă că trebuie să studieze puţin din toate. Urmeaza, însă, ca specialitate, Economia si Istoria, cu o concentraţie interdisciplinară în Urbanism.

De ce a lăsat astronomia pentru economie? „Cred că este o bază bună pentru viitor, indiferent de domeniul în care mă voi implica. Dupa studii, sper să lucrez câţiva ani în domeniul businessului ca mai apoi să fac un MBA. Poate că voi rămâne în Abu Dhabi sau mă voi duce în America, dar apoi aş vrea să mă întorc în Europa şi să pornesc propria mea iniţiativă de antreprenoriat”, explică Alberto.

În ultimul an de liceu s-a pregătit intens pentru admiterea la facultate, în SUA şi Marea Britanie. A fost acceptat la Cambridge University, a vizitat chiar campusul instituţiei, dar a ales, până la urmă SUA.

A completat formularul pentru NYU, a bifat şi opţiunea Abu Dhabi, dar nu s-a gândit prea mult la asta. Până când a fost invitat să viziteze universitatea din Emirate şi a fost copleşit. “Am fost impresionat de sumele pe care doreau să le investească în această universitate şi mi-am dat seama că voi avea colegi din toata lumea, de la care voi avea multe de învăţat”.

Când a acceptat să mearga la NYUAD, a renunţat la Cambridge şi s-a retras de pe lista de aşteptare de la Harvard. “Nu îmi pare rău şi nu am fost singurul – NYUAD este cea mai selectivă universitate. Deoarece aproape toţi studenţii primesc un ajutor financiar care acoperă cheltuielile integrale, ei sunt selectaţi doar în funcţie de aptitudini şi nu de posibilitătile financiare”, spune Alberto.

Îi lipseşte, însă, cultura europeană şi nu îi place atât de mult Abu Dhabi. „Oraşul a fost construit din nimic începând de acum 40 de ani, dar este impresionant cât de departe a ajuns. Am fost şocat de faptul că 80% din populaţie este compusă din emigranţi, emiraţii sunt rari în locurile publice. De asemenea, 80% din populaţie este de sex masculin, majoritatea emigranţilor fiind bărbaţi”.

„Cel mai mult îmi place că totul este posibil pentru ei. Am schiat şi dat cu snowboardul în mall (deşi afară erau 45 de grade), am făcut indoor skydiving şi am jucat golf pe un teren verde, imens – desi condiţiile naturale nu ar permite ierbii să crească. Locuiesc într-un zgârie-nor de 45 de etaje cu piscină la ultimul etaj şi plaja este la 10 minute distanţă. Ca şi student, mă simt foarte norocos să am parte de aceste condiţii”.

România. Americanii vor să ştie despre Dracula, est-europenii despre comunism

Alberto vine în România de două ori pe an, vara şi de Crăciun. Nu ştie dacă se va întoarce definitiv în ţară, dar îi lipsesc multe lucruri de aici. “Imi lipsesc prietenii din România, deşi majoritatea sunt şi ei răspândiţi prin Europa sau America. Îmi lipseşte mâncarea şi metroul din Bucureşti pe care îl foloseam foarte des (în Abu Dhabi nu există metrou – se circulă cu taxiul în special). Îmi lipseşte vremea temperată şi parcurile care nu sunt artificiale”.

Spune că îi place să vorbească despre România şi că a convins câţiva colegi să o viziteze. “Aşa cum e ţara criticată şi cu problemele ei, e ţara mea (chiar dacă sunt pe jumătate italian (tatăl fiind din Sardinia), mereu voi spune mai întâi că sunt român – am trăit în Bucureşti până la 18 ani. Am în Abu Dhabi un bun prieten şi coleg de cameră din Ungaria şi mereu ne tachinăm în glumă pe teme patriotice. Americanii vor să ştie de Dracula, est europenii despre perioada comunistă. Iar cei care vorbesc o limbă latină despre similitudinile cuvintelor”.

Cum să studiezi cerul

Pasiunea lui Alberto pentru astronomie a început în clasa a VI-a, când a descoperit Observatorul astronomic de la Palatul Copiilor. Pasiunea a fost susţinută apoi de studiu intens şi s-a transformat în performanţă. Aşa a obţinut două medalii internaţionale.

Pentru olimpiade a învăţat după cărţile ruseşti traduse, iar probleme a făcut de pe site-urile facultăţilor americane de astrofizică.

Nu a fost, însă, un elev obsedat de „stele”. A ocupat locul I la concursul internaţional de antreprenoriat „Skills@work“, desfăşurat la Sofia. În liceu făcea tranzacţii pe okazii.ro şi prin ălasa a VI-a vindea teme colegilor. Avea o firma numită TMB şi oferea chiar şi o tema gratis la trei cumpărate.

La Abu Dhabi nu a uitat cu totul de cer. Este preşedinte al clubului de astronomie NYUAD şi a cumpărat cu fondurile şcolii un telescop şi o cameră compatibile pentru a face astrofotografie. „Sunt două mari pasiuni şi sper ca pe viitor le voi putea exploata acolo unde voi lucra. Îmi pare uneori rău că am lăsat astronomia în urmă, dar am multe satisfacţii în domeniile în care lucrez acum”.

La Florenţa, are aproximativ 4 ore de cursuri zilnic, iar temele îi iau încă 3 ore. „În Abu Dhabi era mai dificil, probabil 5 ore de cursuri şi 5 de învăţat, plus toate activităţile extracuriculare (sport, internship, clubul de astronomie)”, spune Alberto.

Amintindu-şi şi de performanţele din liceu şi orele de studiu pentru a le realiza, tânărul spune: „Nu cred că sunt sacrificii mari, e doar o muncă direcţionată corect, prin care ştii ce vrei să obţii. Nu e atât de important cum munceşti, ci mai ales cât de eficient o faci (eu sunt împotriva stahanovismului educaţional în care trebuie să faci cât mai multe materii, cât mai multe teme şi să încerci să ai note maxime peste tot). Nu cred că am renunţat la multe pentru studiu şi dacă am făcut-o, am făcut-o cu plăcere”.

„Aşa cum e ţara criticată şi cu problemele ei, e ţara mea, mereu voi spune mai întâi că sunt român.”  
Alberto Manca, olimpic. 

120 recommended
202 vizualizari
bookmark icon
Alte articole de

Adi Dobre


Bookmark?Remove?

Cândva savantul lui Ceausescu, azi savantul lui Obama

-

România se vede bine din America. Timişoreanul care-i antrenează pe tinerii americani pentru Olimpiadele de Matematică este convins că ţara noastră se află pe un drum bun: „Viitorul României e mai bun decât prezentul”. Răzvan Gelca  (46 de ani) este una dintre... Mai mult »